6 mai, ora 19:00/ OBSESII de Claudiu Sfirschi-Lăudat, după texte de Margarita Karapanou
ARCUB, Str. Lipscani, Nr. 84-90
Cu: Cerasela Iosifescu
Regia: Yannis Paraskevopoulos
Asistent regie: Claudiu Sfirschi-Lăudat
Scenografie & costume: Lia Dogaru
Ea are o mamă cu personalitate. Poate cu prea multă personalitate. Mai are și un cățel de care se îngrijește ca de un copil. Împreună, urmează un program riguros, pe care îl respectă cu sfințenie. Trăiește fiecare sentiment la intensitatea maximă. Luptă cu depresia și nu se lasă învinsă. Are mult umor, uneori cam cinic, dar el o ajută să meargă mai departe.
Ea scrie un roman. Vorbește despre boala ei ca despre un iubit, care o ține în brațe prea strâns, care o sufocă din prea multă pasiune. Este senzuală, inteligentă, spirituală. Iese la agățat, la shopping, în parc. Merge deseori la clinică. Și scrie. Scrie cu pasiune. Își pune întrebări despre sensul vieții, despre rostul suferințelor îndurate, despre Dumnezeu.
Ea este Lora.
Iar Lora este personajul principal al piesei Obsesii, inspirate de scrierile Margaritei Karapanou, care s-a luptat întreaga sa viață cu tulburarea maniaco-depresivă. Pornind de la fragmente răzlețe din romanele lui Karapanou, Claudiu Sfirschi-Lăudat a improvizat pe marginea lor, le-a dat un suflu nou și a creat un scenariu teatral. Cerasela Iosifescu, aflată la a patra colaborare cu regizorul grec Yannis Paraskevopoulos, trece natural de la un registru la altul, conturând un personaj deopotrivă sensibil și puternic, copilăros și înfricoșat, atrăgător și distant.
Un prilej de a o cunoaște pe Lora, de a ne pune întrebări, de a căpăta încredere în viață și de a face cunoștință cu o echipă de artiști de prim rang.
Durată spectacol: 75 minute
Preț bilet: 35 lei, 25 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)
Bilete pe www.arcub.ro sau la Casa de Bilete ARCUB
7 mai, ora 20:00/ SCHNEIDER & SCHUSTER de Joshua Sobol, traducerea Ada Maria Ichim
ARCUB, Str. Lipscani, Nr. 84-90
Cu: Mihai Călin, Richard Bovnoczki
Regia: Lucian Pavel
Scenografia: Mihai Păcurar
Coregrafie: Silvia Călin
Schneider & Schuster prezintă într-un cadru dramatic, înțesat cu momente umoristice, povestea a doi actori evrei ce decid să înființeze, la Lodz, în Polonia, un teatru care își dorește să atingă, prin intermediul spectacolelor, toate problemele de natură socială, umană și artistică ale timpului lor, neștiind că acest plan îi va conduce ușor către capcana lagărelor de concentrare. Cei doi evrei își trăiesc o bună parte din viață închiși, urmând ca apoi să fie deportați în Siberia iar după Perestroika-Glasnost, se trezesc în sălbatica lume capitalistă de astăzi.
Piesa de teatru, scrisă în anul 1993 de Joshua Sobol și jucată cu succes în teatre din Elveția, Germania sau Suedia, este regizată și ilustrată muzical de actorul Lucian Pavel, cunoscut pentru rolurile din „Și veni barbatul la femeie” si din recenta productie a Teatrului de Comedie – „Nina”. Textul lui Joshua Sobol, în traducerea Adei Maria Ichim, exploatează intens talentul, experiența și disponibiliatea artistică a doi actori, aflați într-un punct înalt al maturității artistice și al forței creative, care își utilizează toate mijloacele artistice de care dispun: Mihai Călin și Richard Bovnoczki. Costumele și decorurile sunt realizate de scenograful Mihai Păcurar, iar mișcarea scenică poartă semnătura coregrafei Silvia Călin.
Durată spectacol: 75 minute
Preț bilet: 35 lei , 25 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)
Bilete pe www.arcub.ro sau la Casa de Bilete ARCUB
10 mai, ora 19:30 / BUTOIUL CU FERICIRE
ARCUB, Str. Lipscani, nr. 84-90
Cu: Magda Catone și Tiberiu Păun
Scenariu și regie: Ivona Boitan
Scenografie: Ileana Zirra
Sound design: Iulian Olteanu
Butoiul cu fericire povestește întâlnirea dintre doi oameni complet diferiți și aparent incompatibili. Ea, Sanda, o chelneriță trăsnită și amuzantă, care ia totul în glumă, deși nu are o viață prea roz. E trecută de prima tinerețe, are cazier, a văzut multe la viața ei, trăiește într-un oraș minier, obscur, are un bărbat gelos și singura perspectivă e să participe la Vocea Romaniei, unde să își spună povestea.
El este un profesor universitar, matematician, statistician, scorțos, și narcoleptic. Consideră că totul în viață poate fi calculat. Ajunge în barul de mâna a doua în care lucrează Sanda, momit de o studentă blondă, care seamană izbitor cu Marlyn Monroe și de care el este foarte atras. În ciuda tuturor calculelor lui, profesorul face o criză de față cu Sanda și zidul de scorțoșenie se dărâmă. Între profesor și chelneriță se creează o relație ciudată de prietenie, bazată pe o sinceritate câteodată amuzantă, alteori dureroasă. Cei doi trec împreună printr-un carusel de stări și emoții.
Durată spectacol: 65 minute
Preț bilete: 30 lei
Bilete pe www.arcub.ro sau la Casa de Bilete ARCUB
25 mai, ora 19.00 / IDOLUL ȘI ION ANAPODA după G.M. Zamfirescu, adaptare de Mariana Cămărășan
ARCUB, Str. Lipscani, Nr. 84-90
Cu: Oana Pellea, Richard Bovnoczki, Florina Gleznea, Cristina Casian, Istvan Teglas
Regia: Mariana Cămărășan și Toma Dănilă
Scenografia: Vladimir Turturica
Light-design-ul: Ștefan Vasilescu
Idolul și Ion Anapoda este o producție dramaturgică al cărei text păstrează atmosfera boemă a epocii interbelice. Actorii Oana Pellea, Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki și Istvan Teglas vor da viață unor personaje ce trăiesc relații marcate de pasiunea dezlănțuită și plină de contradicții din anii frumoși ai Bucureștiului interbelic.
Idolul și Ion ANAPODA, după George Mihail Zamfirescu, este o comedie romantică și total anapoda. Oana Pellea este Stavăroaia – o doamnă plină de viață. Richard Bovnoczki este Ion – un om anapoda, Florina Gleznea, Frusinel – idolul din vis,Cristina Casian, Mioara – o fată frumoasă, dar proastă și Istvan Teglas, Valter – un băiat tânăr și deștept.
ANAPODA… un joc de-a teatrul, un joc de-a iubirea, un joc de-a viața – toate în amintirea unei doamne minunate care s-a îndrăgostit cândva de bărbat prea tânăr, prea gentil, prea vorbăreț… un om total, dar total ANAPODA.
Durata spectacolului: 120 minute, cu pauză
Prețul biletelor: 50 lei, 25 lei (reducere pentru elevi, studenți si pensionari)
Bilete pe www.arcub.ro sau la Casa de Bilete ARCUB
26 mai, ora 19:00/ PLASTIC de Marius von Mayenburg, traducerea Elise Wilk
ARCUB, Str. Lipscani, Nr. 84-90
Cu: Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter
Regia: Theodor-Cristian Popescu
Scenografia: Velica Panduru
Muzica: Lucian Ban
Light-design: Alexandros Raptis
Video și graphic design: Ioana Bodale
„Presiuni de tot felul: să avem succes, să acumulăm material, să rămânem tineri, să fim părinți perfecți, să fim curajoși, să ne ascultăm și înțelegem partenerul și copilul, să călătorim peste tot, să-i ajutăm pe cei defavorizați. Să fim cool.
Un cuplu, Ulrike și Michael, încearcă toate astea, dar se simt depășiți. Așa că angajează o fată în casă, Jessica. Să strângă mizeria (care se tot adună), să igienizeze, să aseptizeze. Efectul ei în această familie va fi de catalizator al conflictelor latente, de revelator al impulsurilor secrete, de generator involuntar de situații jenante. Copilul aflat la pubertate, Vincent și un excentric artist contemporan, Haulupa intră și ei, din motive diferite, în sfera ei de atracție.
Plastic e o satiră ce trage din toate pozițiile în toate direcțiile. Marius von Mayenburg dezvoltă și amplifică procedeele din Urâtul și Perplex, parcă nevrând să mai rateze nimic. Viața unor oameni bine intenționați din clasa mijlocie, acest acvariu frumos/kitchos pare un tăvălug ce nivelează fără să vrea orice relație ce ar trebui, în teorie, să funcționeze. Căci ei au renunțat la orice raport de forță în familie, în profesie, în artă.
E omul capabil să-și creeze un mediu funcțional, nedestructiv? De ce nu merge nimic din ceea ce încercăm decât parțial, chinuit, ridicol?” Theodor-Cristian Popescu
Durată spectacol: 135 minute
Preț bilet: 35 lei, 25 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)
Bilete pe www.arcub.ro sau la Casa de Bilete ARCUB
27 mai, ora 20.00 /AM IUBIT, AM PURTAT, AM PIERDUT adaptare după Love, loss and what I wore de Nora & Delia Ephron, traducerea Bianca Oana
ARCUB, Str. Lipscani, nr. 84-90
Cu: Elvira Deatcu, Laura Creț, Anca Androne, Iulia Lumânare, Ioana Abur
Regia: Emil Hoștină
Coregrafia: Florin Fieroiu
Costume: Cristina Milea
Am iubit, am purtat, am pierdut este o intimă colecție de povești feminine. Ce iubim, ce pierdem, toate emoțiile, trăirile, durerea, bucuria, toate se leagă cu fire nevăzute de obiecte, parfumuri, rochii, pantofi, genți și ne regăsim bătrâne și obosite, înconjurate de o pânză ca de păianjen, dar atât de bogată și plină de culori, istorii ce merită, probabil să fie publicate pentru fiecare în parte…; poveștile prind viață aproape de spectator, senzația de acum și aici e copleșitoare, nu poți rămâne indiferent sau rece, pentru că ce se întâmplă la un metru de tine arde, amuză, bântuie, atrage, tulbură. Spectacolul se foloseste de elemente de vestimentație, de accesorii și de amintirile pe care le stârnesc acestea fiecăreia dintre personajele feminine, pentru a picta o imagine a unei feminități vii, amuzante și puternice, reușind să creeze astfel o experiență teatrală solidă și memorabilă.
Durata spectacol: 90 minute
Pret bilete: 35 lei, 25 lei (reducere pentru elevi, studenti si pensionari)
Bilete pe www.arcub.ro sau la Casa de Bilete ARCUB