Institutul Aspen România anunţă organizarea mesei rotunde “Agenda 2020 România: Competitivitate pentru Dezvoltare şi Convergenţă”, în data de 26 noiembrie 2010, la Palatul Parlamentului, Constantin Stere, ora 09:00.
Acest eveniment continuă seria de dezbateri privind guvernanţa economică şi socială lansată la începutul anului de Reţeaua Intenaţională a Institutelor Aspen. Construind pe acest fundament, reuniunea de politici publice din 26 noiembrie are ca obiect modalităţile concrete prin care economia României şi politicile economice trebuie să se adapteze atât efectelor crizei economice cât şi imperativelor de dezvoltare. Agenda 2020 oferă nu numai un cadru de analiză ci şi, mai important, un set de standarde obiective de raportare pentru reprezentanţii mediului de afaceri şi guvernului din România. Un cadru sistematic de reflecţie şi proiecţie economică pentru decizii privind priorităţi şi implicit opţiuni pentru investiţii publice şi private. Incluzând trei teme majore: politici industriale pentru creştere economică, politici de forţă de muncă pentru productivitate şi competitivitate şi investiţii pentru dezvoltare. Obiectivele cuprinse în Agenda 2020 reprezintă o oportunitate ce trebuie integrată în dezbaterea internă care precede adoptarea noului buget pentru România şi prefigurarea poziţiei româneşti pe teme precum noua perspectivă financiară a UE. Stabilirea priorităţilor de dezvoltare economică nu este doar un obiectiv guvernamental important ci este şi un subiect economic fundamental de societate.
În deschiderea conferinţei vor vorbi dl. Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România şi Preşedintele Senatului României, d-na Androulla Vassiliou, Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret şi d-na Anca Boagiu, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii. Între vorbitori se numără d-na Silvia Viceconte, Coordinator Politici Publice, Comisia Europeana, dl. Gheorghe Ialomiţianu, Ministrul Finanţelor Publice şi dl. Valentin Mocanu, Secretar de Stat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Discuţiile vor avea un caracter informal, de consultări cu uşile închise. Reprezentanţii mass-media pot participa la deschiderea evenimentului, care este publică, însă nu şi la dezbaterile care vor urma, pentru a permite un dialog deschis într-o atmosferă de încredere reciprocă între mediul privat şi institutiile publice. În cazul în care doriţi declaraţii sau o discuţie cu unul dintre invitaţi, vom încerca să vă facilităm acest demers.
Institutul Aspen România este o asociaţie non-profit, apolitică, având ca misiune promovarea unui dialog informat şi critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut în întreaga lume pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un leadership inovativ şi un dialog informal în cadrul mediilor de afaceri, mediilor politice şi în societăţile civile de pretutindeni.