Cand incepeti sa construiti o casa sau sa efectati reparatii, este bine sa folositi numai materiale profesionale, care o sa reziste in timp la orice fel de intemperie. Cel mai important aspect in construirea unui acoperis consta in izolatia sa. Daca izolatia nu este realizata corespunzator, apa se poate inflirta, iar asta va duce la anumite efecte nedorite. Pe site-ul e-izolatii.ro clientii pot afla mai multe despre izolatii acoperisuri si mansarde cu vata-bazaltica, deoarece magazinul este un expert si un lider in domeniu oferind o gama de produse foarte avantajoasa si de calitate.
Utilizarea izolatiei bazaltice pentru izolarea exterioara a casei este o modalitate simpla si eficienta de a spori eficienta acesteia. In plus, fata de izolatia termica, utilizarea acestui material va creste izolarea fonica a cladirii. Printre alte caracteristici tehnice regasim: rezistenta la foc, respectarea mediului si durabilitatea izolatiei.
Izolatie realizata din cele mai fine fibre de origine minerala estenumita vata minerala. In functie de compozitie, exista mai multe soiuri. Izolatia din vata de roca marturiseste cele mai bune calitati de izolatie termica si acustica, precum si respectul pentru mediu si siguranta la incendiu.
Vata bazaltica este o varietate de izolatii din vata minerala. Proprietatile sale tehnice sunt semnificativ superioare celor ale principalelor tipuri. Izolatia bazaltica este realizata din fibre topite si alungita in filamente. Amestecand haotic, formeaza un material aerisit, dar durabil si cald.
Intre fibre, se acumuleaza un numar mare de bule de aer, care ofera un efect de izolare termica si, de asemenea, demonstreaza capacitatea de a reflecta si a absorbi sunetul. Denumirea incalzitorului se datoreaza faptului ca fibrele materialului sunt obtinute prin procesarea rocilor. Vata bazaltica mai este numita „bazalt” si „mineral”.
Soiurile de izolatie bazaltica pot fi determinate de densitatea lor si de diametrul fibrelor utilizate. Pe baza densitatii, se izoleaza bumbacul moale, semirigid si dur. Grosimea vatei de fibre este intre 1 µm (microfina) si 500 µm (fibre grosiere).
Forma de eliberare a materialului – placile frontale, produse in versiuni bidimensionale: 0,5 cu 1,0 m si 0,6 cu 1,2 m. Grosimea este de 5 pana la 15 cm Placile de 10 cm in grosimea este considerata cea mai populara pentru izolarea exterioara a unei case de tara. Analogul laminat este mai putin comun: este mai putin dens si, in acelasi timp, susceptibil la deformare.
Stramosul firelor moderne de otel izolante gasite in Hawaii, langa vulcan, dupa ce a erupt. Locuitorii au descoperit ca aceste fibre usoare, atunci cand sunt impreuna, imbunatatesc eficienta termica a locuintelor, nu se tem de apa si nu sunt rupte. Din punct de vedere tehnic, prima vata bazaltica a putut fi obtinuta in 1897 in Statele Unite. Cu toate acestea, la acea vreme se facea in ateliere in aer liber. Acesta este motivul pentru care cele mai mici particule de materii prime bazaltice au patruns in caile respiratorii ale lucratorilor. Cu greu a devenit un esec in producerea materialului.
Dupa un timp, a existat o modalitate de a organiza procesul de productie diferit si de a proteja angajatii. Astazi, vata bazaltica este fabricata din roci incalzite in cuptoare pana la 1500 ° C. Apoi firele sunt extrase din materia prima topita. Apoi se formeaza fibre care sunt impregnate cu compusi speciali pentru a imbunatati proprietatile tehnice ale izolatiei.
Izolatia din vata bazaltica are multe proprietati pozitive.
Durabilitate. Durata lunga de viata (pana la 50 de ani, in functie de producator) va permite sa uitati de necesitatea incalzirii fatadei mult timp. Daca se respecta regulile de instalare, perioada de functionare poate fi prelungita de la 10 la 15 ani.
Eficienta termica. Structura poroasa a materialului asigura o inalta performanta de izolare. Utilizarea acestuia ajuta la mentinerea unui microclimat favorabil in casa: cald in timpul sezonului rece, prospetime placuta in timpul caldurii de vara. Materialul are o conductivitate termica scazuta, care este intre 0,032 si 0,048 W pe kelvin metru. Spuma de polistiren, pluta, spuma de cauciuc au o valoare similara a conductivitatii termice. Zece centimetri de izolatie bazaltica cu o densitate de 100 kg / m 3 capabila sa inlocuiasca un perete de caramida grosime de 117-160 cm (in functie de tipul de caramida utilizata) sau un copac a carui grosime este aproape 26 cm.
Performanta ridicata de izolare fonica. In plus fata de eficienta termica ridicata, materialul are caracteristici mai bune de izolare fonica. Acest lucru se datoreaza si caracteristicilor compozitiei si structurii materialului.
Rezistent la foc. Materialul este considerat a fi neinflamabil, deoarece este rezistent la temperaturi de pana la 800-1000 ° C.
Permeabilitatea la vapori a materialului asigura evacuarea condensului. Acest lucru asigura siguranta proprietatilor tehnice ale izolatiei, absenta umiditatii ridicate in camera, protectie impotriva mucegaiului, atat in interiorul cladirii, cat si pe suprafata fatadei.
Inertie chimica, biostabilitate. Vata de stanca se caracterizeaza prin pasivitate chimica. Cand il aplicati produselor metalice, puteti fi siguri ca nu vor fi expuse la rugina si ca mucegaiul si ciuperca nu vor aparea la suprafata. In plus, fibrele de piatra sunt prea puternice pentru rozatoare.
Usurinta in utilizare. Mai multe optiuni pentru dimensiunile foilor, precum si posibilitatea taierii materialului simplifica foarte mult instalarea acestuia. Spre deosebire de vata de sticla, fibrele de bazalt nu ustura si nu au capacitatea de a patrunde in piele.
Este mult mai sigur sa iti izolezi casa folosind acest material, ieftin si eficient. Mazinul e-izolatii.ro ofera cele mai bune produse si informatii utile legate de izolatii acoperisuri si mansarde cu vata-bazaltica.
Articol de Adrian M.