Teodora Matei
Editura Tritonic
Afaceri de familie este al treilea roman din seria “Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan”, însă poate fi lecturat și independent de celelalte volume, în caz că nu le-ați citit, pentru că există foarte puține trimiteri la întâmplări din trecut și nimic ce nu poate fi dedus ușor.
Romanul începe în mod inedit cu gândurile unui bătrân de peste 70 de ani care se trezește în spital, incapabil să vorbească, după ce avusese un AVC în urma unei tentative de furt.
Interesant e că bătrânul credea că l-ar fi doborât pe tânărul care l-a atacat și că se întreabă care dintre două femei ar veni să viziteze: Toanta sau Boieroaica?
În scenă intră apoi Antonio Iordan și partenerul lui, tânărul Sorin Matache. Cazul le-a fost repartizat pentru că asupra bătrânului s-au găsit acte pentru două identități diferite. Mai mult, au fost solicitați să lucreze la acest caz de Tony Demetriade, care le-a recomandat în trecut alte cazuri care s-au dovedit a avea multe dedesubturi.
Cei doi descoperă că ambele seturi de acte sunt valabile. Bătrânul avea o familie la Ploiești, o nevastă și doi copii, și una la București, doar o nevastă.
Sunt două universuri foarte diferite pentru personajul principal și există și un motiv pentru existența lor. Motivul și multe lucruri interesante sunt descoperite, încet-încet, de Iordan și Matache.
Romanul este foarte bine scris, autoarea alternând perspectivele: a bătrânului și gândurile sale și cea a investigatorilor. Interesant este și modul în care e prezentat comunismul și influența lui asupra oamenilor, mai cu seamă asupra personajului principal, bătrânul cu două identități valide.
Se face și o ancorare a acțiunii din roman în prezent prin intermediul în multor trimiteri la cazul de la Caracal despre care se fac destul de multe observații.
Afaceri de familie este un roman bine de scris, captivant, iar acțiunea nu se concentrează doar asupra personajului principal, ci le permite cititorilor să pătrundă și în viață altor personaje, mai ales a comisarului Anton Iordan. Eroii romanului sunt atent conturați, fiecare având și părți bune și părți rele (diferind proporțiile, desigur), însă fără a idealiza personajele pozitive.
Dacă vă plac romanele polițiste și dacă doriți să citiți ceva de un autor român, atunci Afaceri de familie este o lectură perfectă. Bogdan Hrib, coordonatorul colecției, își dorește să fie mai multe romane meserie, lucru pe care sigur îl vor și cititorii.
Dintre cărțile scrise de Teodora Matei amintim: Stăpânul castelului, Aripile tatălui și, în calitate de co-autor, Sindromul Charlotte.