editia a III-a
Joi, 15 mai, de la ora 18.00, in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei juriul format din Mircea Martin (presedinte), Carmen Mușat, Simona Kessler, Silvia Colfescu, Laura Grünberg, Oana-Valentina Suciu, Luminița Corneanu, Daniel Nazare, Ciprian Isac și Vlad Puescu a desemnat cistigatorii celei de-a treia editii a Galei Industriei de Carte din Romania.
Printre laureati se numara Adriana Babeti, premiul pentru volumul Amazoanele. O poveste la categoria „Cea mai buna carte a anului” – Nonfictiune, si Adrian Schiop pentru romanul Soldatii. Poveste din Ferentari – la aceeasi categorie, sectiunea Beletristica.
Volumul Amazoanele. O poveste a obtinut Premiul „Cartea anului 2013”, acordat de revista Romania literara si Premiul revistei Observator cultural, editia 2014.
Cu o bibliografie impresionanta, Amazoanele. O poveste reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pina in secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander.
Amazoanele. O poveste este un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Adriana Babeti, critic literar si unul dintre cei mai importanti eseisti romani contemporani, este profesor de literatura comparata la Universitatea de Vest din Timisoara si redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia in rosu (in colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).
Soldatii. Poveste din Ferentari a obtinut recent Premiul revistei Observator cultural, editia 2014, sectiunea Proza.
Ca sa-si faca viata mai usoara, un jurnalist cu naravuri homosexuale se lasa de presa si de femei si se inscrie la un doctorat despre manele. Ca sa-si documenteze subiectul, se muta in cel mai sarac cartier din Bucuresti, Ferentari, un loc incremenit in anarhia anilor ’90, unde smecheria face legea, iar manelele se aud de peste tot.
Intr-o societate in care oamenii se ghideaza absurd doar dupa etichete si retete ale succesului, personajul lui Adrian Schiop se trezeste intr-o lume a contrastelor, cu smecheri si boschetari, cu smardoi si drogati – adica intr-o comunitate inchisa, dura, in care fraierii ca el nu prea au ce cauta. Romanul lui Adrian Schiop este o poveste de cartier pe ritmuri de manele, cu gasti, drogati si ramificatii mafiote.
Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judetul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Master in lingvistica la Facultatea de Litere a aceleiasi universitati. Recent a obtinut titlu de doctor la SNSPA Bucuresti, cu o lucrare despre manele. A lucrat ca profesor de limba si literatura romana (1997-2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelanda), jurnalist (2004-2010, Evenimentul zilei, Prezent, Romania libera). A debutat in revista Fracturi (2002) si a publicat doua romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) si Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri in reviste din Belgia (DW B), Elvetia (Hétérographe) si Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei Criticatac.
Lista completa a premiilor, .
{mosloadposition user9}