Leul salvat de VIER PFOTEN de la o gradina zoo din Romania si-a petrecut ultimii ani in liniste, la LIONSROCK
Rezervatia pentru feline mari LIONSROCK a marcat o saptamana trista: toata lumea si-au luat adio de la batranul Cezar, leul in varsta de 20 de ani salvat in 2009 de la Gradina Zoo din Tecuci, Romania. Momentul a fost cu-atat mai trist cu cat Cezar s-a stins la numai 3 saptamani dupa ce a pierdut-o pe companioana lui, Carmen, ambii fiind cei mai varstnici oaspeti de la LIONSROCK.
Cezar si Carmen si-au petrecut ultimii ani de viata in liniste si conditii bune la LIONSROCK, dupa ce VIER PFOTEN i-a salvat de la o viata in mizerie. Totusi, din cauza varstei si a conditiilor improprii in care au fost tinuti ani la randul, starea lor de sanatate s-a deteriorat. Specialistii rezervatiei au decis sa-i ofere lui Cezar sansa de a se stinge in pace si in demnitate.
16 ani intr-o cusca minuscula la Zoo
Pana sa ajunga sa se bucure de libertatea si spatiile intinse de la LIONSROCK, Cezar isi petrecuse cei 16 ani de viata pe o podea de ciment, intr-o cusca mica si insalubra de la Zoo Tecuci. Asemeni lui Cezar, mii de lei si tigri traiesc uitati si umiliti in gradinile zoologice sau circurile ambulante din intreaga lume. Cezar a fost descoperit de VIER PFOTEN Romania, medicii fiind uimiti de faptul ca felina inca mai traia, in acele conditii. Era subnutrit si pierduse jumatate din coama deoarece fusese sterilizat, si nu vasectomizat, asa cum era recomandabil. Medicii VIER PFOTEN l-au tinut sub observatie si i-au acordat ingrijiri pentru ca animalul sa faca fata lungului drum pana la LIONSROCK, in Africa de Sud.
Libertate si demnitate in Africa
Dupa doua zile de drum, pe 13 martie 2009 Cezar a facut timid primii sai pasi pe pamantul Africii, unde urma sa duca o viata demna, in conditii adaptate nevoilor speciei lui. In ciuda trupului sau fragil si a carentelor grave de care suferea, vointa de a trai a lui Cezar a fost impresionanta. In cateva saptamani, leul si-a revenit spectaculos. Pentru prima oara in viata lui pasea pe pamant, si nu pe ciment, se tavalea prin iarba si tufisuri, sub generosul soare african, alaturi de noua lui prietena, Carmen.
Atunci cand salveaza si elibereaza animale din conditii crude si oribile, VIER PFOTEN o face asumandu-si responsabilitatea pentru viata animalului, oferindu-i pana la sfarsitul vietii adapost si ingrijiri pentru a trai in demnitate si cu respectful pe care-l merita. Insa aceasta responsabilitate include si constientizarea faptului ca viata lor se sfarseste la un moment dat, iar atunci este bine sa o faca tot cu demnitate.
Povestea unui spirit neinvins
Multa lume nu a aflat inca de suferintele la care sunt supuse felinele mari, in lumea intreaga. Mullte sunt crescute in captivitate, fiind exploatate pentru turism, vanatoare sau traficul de organe si parti ale corpului. Abia veniti pe lume, puii sufera din cauza separarii premature de mame. Apoi traiesc in conditii nenaturale, chinuitoare, parasind la final o lume plina de suferinte si dominata de oameni.
Povestea lui Cezar a fost deja impartasita miilor de vizitatori care s-au perindat pe la LIONSROCK, acestia lasandu-se inspirati si impresionati de curajul si puterea dovedite de un animal al carui spirit nu a putut fi invins. Vom continua sa spunem povestea lui Cezar, sa-i onoram viata si sa invatam ceva din curajul lui. Ea ne face cu-atat mai hotarati in eforturile de a pune capat abuzurilor la care sunt supuse aceste feline impresionante.
Cezar a fost principalul protagonist al clipului I’M A LION, una dintre cele mai impresionante pledoarii pentru demnitatea si respectul la care au dreptul felinele mari
Foto: Mihai Vasile/VIER PFOTEN