Dinții albi și zâmbetul perfect se obțin printr-o igienă orală corectă, dar și cu ajutorul procedurilor de albire profesională. Sunt însă acestea sigure pentru sănătatea dinților? Aflăm răspunsul de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.
Trăim într-o epocă în care aspectul fizic este din ce în ce mai important. Oamenii capătă mai multă încredere în ei atunci când știu că arată bine, iar acest fapt îi poate face mai eficienți și mai fericiți. Inclusiv o dantură frumoasă contribuie la acest lucru, de aceea și procedurile de albire profesională a dinților sunt tot mai cerute.
„În sfera medicinei dentare, acest trend în creștere și-a făcut simțită prezența prin cererea mai mare de fațete și albiri dentare. Foarte mulți pacienți vin la cabinet și mă întreabă dacă au nevoie de albire. Răspunsul meu este mereu același: medical, eu nu pot să spun că au nevoie de o albire dentară, întrucât aceasta este o procedură strict cosmetică. Pot să le spun însă că dacă își doresc una, nu este nimic greșit sau periculos în asta”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Albirea dentară strică smalțul?
„Albirea, contrar opiniei publice, nu strică dinții sau smalțul. Sunt puține materiale sau proceduri cu care noi putem acționa invaziv asupra smalțului, de genul diamantului, carborundului (din care sunt făcute frezele dentare) sau al laserului. Ce face albirea de fapt este o curățare în profunzime. Gelul pe bază de pe peroxid de hidrogen pătrunde în profunzimea dintelui și, cu cât ajunge mai profund, cu atât rezultatul e mai evident.
De aceea, în general, rezultatele obținute la pacienții tineri sunt peste cele obținute la pacienții mai în vârstă, pentru că pe măsură ce înaintăm în vârstă, canaliculele dentinare (tubulatura din interiorul dintelui) suferă un proces de micșorare fiziologic, permițând astfel gelului o mai mică penetrare în suprafață”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Vedem rezultatul abia după o săptămână
„Mie îmi place să le spun deschis de la început tuturor pacienților că albirea nu poate fi garantată cu un anume efect exact cuantificabil. Rezultatul poate diferi de la persoană la persoană. Ce pot spune cert este că dinții se albesc, însă, cu câte nuanțe rămâne de văzut chiar și la o săptămână după procedură. De ce o săptămână?
Pentru că un important efect secundar al albirii e faptul că deshidratează dinții. În săptămâna de după albire, ei se rehidratează și ating nuanța finală, stabilă. De aceea este complet nerecomandat să consumăm lichide colorate după albire timp de 7 zile. Atenție la culoarea din pahar! Vinul alb e galben de fapt! Atenție și la dropsurile colorate, pe care să nu le consumăm în intervalul menționat!”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce metode de albire a dinților avem
„Albirea se poate realiza fie acasă, cu gutiere, pe care pacientul și le aplică singur timp de 7-14 zile pentru câteva ore pe zi, fie în cabinet, într-o ședință de maximum o oră. Diferența între cele 2 proceduri stă în concentrația gelului. Ceea ce folosim în cabinet este dublu față de ceea ce primesc pacienții acasă.
Varianta de cabinet necesită o izolare riguroasă a părților moi (mucoase, gingie), pentru a împiedica contactul gelului cu ele. Gelul poate arde țesuturile moi, lucru complet reversibil, însă neplăcut ca senzație. În plus, în cabinet putem amplifica efectul gelului cu ajutorul laserului.
Atenție! Atunci când realizăm albirea acasă, să fim atenți la restricțiile cu privire la lichide colorate! Ele se mențin atât pe perioada tratamentului, cât și o săptămână după!”, mai spune spune Sorina Stroe.
Când nu avem voie să facem albire dentară
„Principala contraindicație a albirii dentare apare în cazul dinților hipersensibili. Este complet nerecomandat să facem albire în acest caz deoarece hipersensibilitatea poate crește! Oricum, în general, pacienții cu această problemă nu tolerează gelul de albire, manifestând dureri când se aplică acesta.
O altă contraindicație relativă o reprezintă pacienții ce prezintă defecte de smalț, zone demineralizate. Pe acestea le putem proteja cu bariera gingivală dacă facem albire în cabinet”, adaugă medicul Sorina Stroe.
Ce facem să nu ne doară?
„Dacă apare disconfort, el va dispărea până a doua zi și îl putem ameliora cu analgezice. Disconfortul seamănă cu senzația de curent electric (1-2 secunde) sau de strepezire a dinților. Este de evitat în ziua respectivă consumul de lichide/alimente la temperaturi extreme, fiindcă pot cauza durere”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Se face anestezie?
Niciodată nu facem anestezie pentru albire, pentru că e foarte important să avem feedback în timp real din partea pacientului. Dacă începe să doară pe parcursul procesului de albire și momentele dureroase încep să devină tot mai dese, întrerupem procedura”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Doar dinții naturali se albesc!
„Un lucru important de știut atunci când luăm în calcul albirea dentară este faptul că doar dinții naturali se albesc. Nu există niciun efect asupra obturațiilor sau lucrărilor dentare. Acest lucru trebuind clarificat pacientului înainte de albire, pentru a nu avea surprize ulterior.
Albirea are un efect pe un termen de 2-3 ani în medie. Așa că, dacă există lucrări de făcut în zona estetică, de zâmbet, și alegem să le facem la culoarea obținută în urma albirii, ne vom vedea obligați să refacem periodic albirea”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.