România ar avea doar de beneficiat în urma interzicerii cianurii în minerit
Campania de susţinere a iniţiativei legislative de interzicere a cianurii în minerit în România se apropie de final: urmează raportul Comisiei pentru industrii şi servicii, data limită fiind 18 septembrie 2007, şi votul în plenul Camerei Deputaţilor. În urma discuţiilor avute de membrii Coaliţiei „România fără Cianuri” cu o parte din Deputaţi şi după discuţiile din cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, care au avizat această propunere legislativă, au fost identificate o serie de întrebări de natură economică, pe lângă cele legate de protecţia mediului. Astfel, Coaliţia „România fără Cianuri” a pus astăzi la dispoziţia Deputaţilor din Comisia pentru Industrii un document care răspunde întrebărilor de natură economică pe care aceştia le-ar putea ridica. Interzicerea cianurii în minerit în România nu ar afecta în mod negativ economia românească, de exemplu, nu vor fi închise companii miniere care folosesc cianură şi nu se vor pierde locuri de muncă, ci din contră, pe termen lung ar putea scuti Statul român de unele cheltuieli, cum ar fi despăgubirile pe care acum Statul român ar trebui să le plătească statelor vecine în cazul unui accident cu cianură.
„În luarea unei decizii obiective şi informate în ceea ce priveşte interzicerea cianurii în minerit în România trebuie luate în calcul toate aspectele: economice, sociale şi de mediu. Acesta a fost motivul pentru care am pus la dispoziţia Deputaţilor, dar şi a publicului, acest document care îi va ajuta în luarea unei decizii. România are numai de câştigat de pe urma adoptării acestei propuneri legislative, fie că e vorba de protecţia mediului şi a sănătăţii umane, dar şi din punct de vedere economic, astfel că membrii Camerei Deputaţilor ar trebui să decidă şi în favoarea bunăstării economice a României, interzicând utilizarea cianurii în minerit în România”, a declarat Dan Mercea, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Informaţiile despre aspectele economice, precum şi alte informaţii despre campania de sprijinire a interzicerii cianurii în România pot fi găsite pe www.faracianura.ro sau pe varianta în limba engleză, www.bancyanide.ro, care a fost lansată la începutul acestei săptămâni.
{mosloadposition user10}