Calitatea aderării României la zona Euro este mai importantă decât data aderării: aceasta a fost principala concluzie a conferinței "Calea României către zona Euro", organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Banca Națională a României, în data de 20 aprilie 2015.
”Întrebarea nu este «dacă» România va adopta moneda Euro, ci «când» si mai ales «cum»”, a declarat dna Angela Filote, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România. "Salutăm obiectivul aderării României la zona euro ca un pas firesc de consolidare a integrării în Uniunea Europeana. Acesta ar putea deveni viitorul proiect major de țară, și o ancoră puternică a reformelor care să conducă la apropierea nivelului de trai al românilor de media europeană".
Din discuțiile în plen a reieșit că înainte de adoptarea monedei Euro, România trebuie să fi intrat de cel puțin doi ani în Mecanismul ratei de schimb (ERM II), care necesită legarea leului românesc de moneda europeană, un proces supus și el unei serii de condiții.
Dezbaterile pe ateliere s-au concentrat pe necesitatea realizării unei convergențe reale a economiei românești la cea europeană, prin reforme structurale durabile. Sunt vizate domenii precum energie și infrastructură, piața muncii, sănătate, educație, cercetare științifică și inovare și, nu în ultimul rând, administrație publică. Reformele în aceste domenii contribuie totodata și la îndeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020 de guvernanță economică la nivelul Uniunii Europene.
Context:
Conferința ”Calea României către zona Euro” face parte din seria de evenimente dedicate Semestrului european, organizate de Reprezentanța Comisiei Europene.
Pagini Utile