Scapă de durerile de genunchi și recapătă-ți mobilitatea cu ajutorul acupuncturii!
Catalogată drept una dintre cele mai frecvente dureri în rândul populației, durerea de genunchi, cauzată de gonartroză, poata fi astăzi tratată cu ajutorul acupuncturii, o terapie alternativă care ajută organismul să se vindece prin resursele proprii. Fie că este generată de obezitate, suprasolicitare prin muncă fizică, practicarea anumitor sporturi, statul prelungit în picioare ori de traumatisme precum căzături, lovituri sau accidentări, gonartroza poate provoca dureri accentuate și chiar impotență funcțională.
“Studiile efectuate până acum au dovedit că acupunctura este una dintre cele mai eficiente terapii complementare care pot fi utilizate în tratamentul artrozelor și al altor afecțiuni cronice musculo-scheletale, eliminând durerea și redând mobilitatea pacientului. În plus, pe lângă beneficiile aduse sistemului osos, muscular și circulator, acupunctura ne ajută să restabilim echilibrul și sănătatea generală a organismului”, explică Dr. Nadina Liculescu – medic primar recuperare medicală și specialist în acupunctură la clinica Fizio Estetix.
Acupunctura se bazează pe teoria conform căreia energia vitală, numită “Qi”, circulă prin tot corpul de-a lungul căilor numite “meridiane”. Când fluxul de energie este întrerupt sau dezechilibrat, apar durerile și afecțiunile. Există puncte specifice de-a lungul meridianelor, prin intermediul cărora energia “Qi” poate fi accesată. Inserarea acelor și stimularea combinației potrivite în aceste puncte determină recâștigarea armoniei sistemului prin reechilibrarea fluxului de energie Qi.
Ce este gonartroza și cum se manifestă?
Gonartroza se caracterizează prin degradarea treptată a articulației genunchiului, care poate apărea în condiții postraumatice sau în condiții de degenerare articulară după vârsta de 50 de ani.
Simptomele principale ale gonartrozei sunt durerea și impotența funcțională. Durerea poate fi localizată sau poate iradia pe mușchii coapsei ori ai gambei, și este resimțită ca o senzație de arsură locală, atât în stare de repaus, cât și în mișcare. De asemenea, pacientul poate acuza tumefacția genunchilor, inflamația, apariția pocniturilor intra-articulare, schiopătatul. În stadiu avansat, durerea poate deveni de la ușoară până la invalidantă, determinând, în final, imposibilitatea de a mai putea mișca genunchiul.
Cum se stabilește diagnosticul gonartrozei?
Diagnosticarea gonartrozei se face de către medicul ortoped, printr-un examen clinic complet, care va include investigarea tuturor articulațiilor portante, adică a genunchilor, a coloanei și șoldurilor, prin radiografie și alte tehnici imagistice, precum tomograf sau RMN.
“Afectarea oricărei articulații produce un dezechilibru de transmitere a forțelor. Practic, bolnavul nu mai calcă cu aceeași intensitate pe membrul afectat și atunci îl supraîncarcă pe celălalt. Mai mult decât atât, atunci când o articulație a genunchiului este afectată și celelalte articulații sunt în suferință (șoldurile, coloana, chiar și glezna), situație care poate duce la apariția altor afecțiuni precum coxartroze, discartroze sau diverse scolioze. De aceea, este necesară investigarea tuturor articulațiilor și aplicarea unui program de tratament și recuperare medicală care să vizeze toate articulațiile, nu strict genunchiul”, afirmă Dr. Mircea Mărculescu, medic primar ortopedie, cu competențe în artroscopie, la clinica Fizio Estetix.
Cum tratăm durerea și inflamația genunchiului prin acupunctură?
Tratamentul prin acupunctură urmărește identificarea și eliminarea blocajelor energetice. Odată reluat, cursul normal al energiei va permite restabilirea circulației sângelului în corp, hrănirea corespunzătoare a țesuturilor și organelor, și, drept urmare, redobândirea stării de sănătate.
“În timpul înțepării și manipulării acelor, punctele strategic alese vor începe să transmită un flux bidirecțional de informații: energetic, către organul sau zona afectată, și către creier, prin circuitul sistemului nervos care determină organul sau zona afectată să înceapă procesul de vindecare. Astfel, pe de o parte se va produce un efect calmant ce va reduce durerea resimțită în zona problematică, prin eliberarea de endorfine și enkefaline, responsabile cu inhibarea durerilor foarte puternice, și, pe de altă parte, se va reduce inflamația prin producerea unui hormon numit cortisol”, adaugă Dr. Nadina Liculescu.
Acupunctura grăbește procesul de recuperarea medicală
În stadiile incipiente ale gonartrozei, acupunctura poate fi utilizată ca tratament unic, însă în fazele mai avansate, aceasta este recomandată ca parte a unor tratamente complexe, cu rolul de a eficientiza procesul de recuperare medicală.
“Tratamentul pacienților cu gonartroză este complex și diferă în funcție de stadiul afecțiunii. Aceștia trebuie să urmeze un program personalizat de recuperare medicală prin tehnici de fiziokinetoterapie, la care pot adăuga cu succes ședințele de acupunctură pentru eliminarea puseelor dureroase și o recuperare mai rapidă, atât în fazele incipiente ale bolii, cât și după intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului”, adaugă Dr. Mircea Mărculescu.
În ce constă procedura?
Procedura presupune inserția în puncte specifice ale genunchiului, la diferite profunzimi, a unor ace sterile, de unică folosință și extrem de subțiri, de circa 0.2 – 0.5 mm. O ședință poate dura între 30 și 50 de minute, timp în care, din când în când, terapeutul va stimula acele prin răsucire.
“Într-o primă etapă, consultăm fizic pacientul și îi adresăm diferite întrebări pentru a-i determina statusul medical. O a doua etapă constă în realizarea unui diagnostic de puls, prin palparea arterei laterale la ambele mâini, cu scopul de a afla informații despre cele 12 meridiane ale organismului și a stabili un diagnostic din punct de vedere al medicinei chinezești. Apoi, în funcție de toate aceste informații, gândim un program de terapie care, în funcție de stadiul gonartrozei, poate varia între 5 și 50 de ședințe, cu o frecvență de două – trei ori pe săptămână.”, declară Dr. Nadina Liculescu.
În situații acute, sunt necesare ședințe zilnice de acupunctură. În cazul în care pacientul nu se poate prezenta zilnic la terapie, Dr. Nadina Liculescu recomandă aplicarea unor piuneze speciale, cu efect analgezic, în zona urechilor. Acestea pot fi păstrate 2-3 zile, astfel încât să înlocuiască o ședință de acupunctură.
În funcție de stadiul în care se află, gonartroza se poate trata printr-un program personalizat de terapii ce poate include și infiltrațiile cu ozon, infiltrațiile cu Mea Plasma, plasmă proprie îmbogățită în trombocite, recuperare medicală prin exerciții de kinetoterapie, dar și utilizarea unor mijloace moderne de fizioterapie, precum Terapia Tecar sau Shockwave.