şi instabilitate economică
PNŢCD consideră că soluţia găsită de Parlament pentru majorarea pensiilor nu este sustenabilă din punct de vedere economic şi va conduce la inflaţie şi instabilitate. „Pensiile trebuie mărite, însă nu prin măsuri cu efect de bumerang în economie. Populismul şi demagogia de care a dat dovadă noua alianţă creată ad-hoc în Parlament între PSD, PD şi PRM, ne aduce înapoi în perioada guvernării Văcăroiu”, a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele PNŢCD.
Printre aspectele criticate de liderul ţărănist se numără majorarea în bloc a pensiilor, fără a se face o diferenţiere între cei cu adevărat dezavantajaţi şi profitorii fostului regim sau ai tranziţiei, care au în prezent venituri mult peste media salariilor din România. „De o astfel de măsura vor beneficia în special cei cu pensii mari, nicidecum pensionarii obişnuiţi care vor resimţi imediat efectele inflaţiei, iar banii primiţi în plus nu vor mai însemna mare lucru”, a arătat Marian Petre Miluţ.
De asemenea, preşedintele PNŢCD consideră că sursele bugetare identificate – impozitarea suplimentară a veniturilor salariale care depăşesc de cinci ori salariul mediu pe economie precum şi o contribuţie de 9,5% plătită către asigurările sociale de persoanele care realizeaza venituri din profesii liberale, drepturi de autor, venituri din agriculturã, prestãri servicii etc – nu sunt suficiente şi mai şi crează efecte negative în economie. „Va fi din nou împovărată clasa de mijloc, pentru a satisface clientela politică a partidelor de stânga”, a afirmat Marian Petre Miluţ.
PNŢCD consideră că actuala majorare a pensiilor ar fi trebuit să urmeze caţiva paşi. „În primul rând, trebuiau mărite pensiile agricultorilor, care sunt în prezent cea mai defavorizată categorie socio-profesională din România. O a doua măsura extrem de importantă era definitivarea recorelării pensiilor. Concomitent, ar fi trebuit mărite pensiile celor cu adevărat defavorizaţi, în urma unei analize clare, corelată cu datele statistice privind coşul zilnic. În felul acesta majorarea pensiilor ar fi fost cu adevărat eficientă, ar fi fost morală şi de durată”, a declarat Marian Petre Miluţ.
În Programul de postaderare al PNŢCD sunt menţionate căile prin care sistemul de pensii din România va deveni cu adevărat viabil, aşa cum este în statele dezvoltate din Uniunea Europeană. „Cu un astfel de comportament populist, precum cel demonstrat în prezent de Parlament, economia este îngenuncheată iar măsurile salutare sunt trecute cu vederea. PNŢCD atrage atenţia că fără dezvoltarea pensiilor private obligatorii sau facultative, sistemul va intra curand în colaps. Salariaţii nu pot suporta la infinit povara proastei administrări şi a unei viziuni comuniste asupra pensiilor. Trebuie dezvoltate fondurile de pensii şi incurajată pensia facultativa pentru rezolvarea problemelor, nicidecum nu trebuie inventate alte taxe şi impozite. Cine va plăti pensii pentru cei care
eludează legea şi lucrează la negru azi? Cine i-a pensionat prematur pe atâţia oameni cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, fără să redistribuie munca lor?”, a subliniat preşedintele PNŢCD, Marian Petre Miluţ.
Din păcate, guvernul Tăriceanu se află într-o fundătură şi va trebui să decidă curând alegerile anticipate pentru a opri şantajul PSD – PD – PRM.
{mosloadposition user10}