Seară dedicată “Prietenilor Fundaţiei Mihai Eminescu”
La 11 martie 2014, Ambasada României la Londra a gǎzduit ȋn spaţiile de protocol din Belgrave Square ȋntâlnirea anualǎ a rețelei “Prietenii Fundaţiei Mihai Eminescu” din Londra (//www.mihaieminescutrust.org/content/nd_standard.asp?n=228). Ȋn cuvântul adresat invitaţilor, Jessica Douglas-Home, Preşedintele Fundaţiei, a mulţumit ambasadorului României la Londra, Dr Ion Jinga, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul anilor.
Marianne Suhr, specialist britanic ȋn restaurarea monumentelor istorice şi co-prezentator al programului “Restoration” al televiziuniii BBC2, a spus, citându-l pe Samuel Johnson, că “Nimic nu ar putea fi vreodată împlinit dacă ar trebui depășite mai întâi toate obstacolele existente posibile”. Subliniind astfel remarcabila abilitate a Fundaţiei Mihai Eminescu de a depǎşi dificultǎţile administrative apărute pe parcursul anilor în activitǎţile desfǎşurate ȋn Transilvania, ea a continuat spunând: "Dacǎ mai mulţi oameni ar avea curajul și tenacitatea sǎ pună în practică lucrurile bune pe care le gândesc, lumea ar fi un loc mai frumos și mai interesant".
Seara a continuat cu un moment poetic de excepție în interpretarea lui Dominic West. Cunoscutul actor britanic a citit poezii de Mihai Eminescu, traduse în limba engleză de Andrei Bantaș și Corneliu M. Popescu: Ode (Odă – în metru antic), Eve on the Hill (Sara pe deal), And If… (Și dacă…) și Down Where the Lonely Poplars Grow (Pe lângă plopii fără soț).
Fundaţia Mihai Eminescu susține păstrarea moștenirii locale și reînsuflețirea satelor și comunelor din Transilvania și Maramureș, două dintre cele mai autentice zone din Europa.
Jessica Douglas-Home – pictoriță, jurnalistă și scriitoare – a înființat Fundația Mihai Eminescu în 1987, la Londra, pentru a susține intelectualii români dizidenți să își mențină legăturile culturale cu Europa occidentală. În 1988 Fundația a jucat un rol extrem de important în salvarea de la distrugere a sute de sate românești, prin alertarea lumii occidentale asupra planului de demolare a arhitecturii rurale din România. După 1989 Fundația și-a îndreptat atenția către renaștere culturală și regenerare rurală, realizând peste 1000 de proiecte în România, privind:
– restaurarea patrimoniului cultural (clădiri, peisaj, meșteșuguri, practici agricole tradiționale);
– dezvoltarea capacității antreprenoriale locale (sprijinirea micilor întreprinderi rurale, calificarea profesională a localnicilor, crearea de locuri de muncă);
– dezvoltarea turismului cultural durabil (promovarea patrimoniului rural, trasee pentru drumeții, case de oaspeți tradiționale, produse ecologice).
Unul dintre cei mai importanți susținători ai Fundației Mihai Eminescu este Prințul Charles. Moștenitorul coroanei britanice și-a exprimat cu mai multe ocazii atașamentul față de Transilvania și admirația pentru proiectele Fundației Mihai Eminescu în vechile sate săsești.
Oricine dorește să susțină Fundația Mihai Eminescu este invitat să devină membru al rețelei sale de Prieteni. Detalii aici www.mihaieminescutrust.org/content/nd_standard.asp?n=226 .