Timpul petrecut în familie are un rol important în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Asigură-te că fiecare moment dedicat celor mici este cu folos. Descoperă câteva idei de activități benefice atât prichindeilor, cât și școlarilor și adaptează recomandările din acest articol vârstei, intereselor și pasiunilor copilului tău.
designed by Freepik – Freepik.com
Seri de lectură
Cititul are numeroase beneficii pentru copii, cum ar fi dezvoltarea vocabularului, abilităților de comunicare și celor de socializare. Pentru a-i atrage pe cei mici spre lectură, alege pachete cu cărți în funcție de vârstă. Spre exemplu, unul dintre pachetele recomandate pentru vârsta de 4 ani conține următoarele volume creative: „Băiețelul care se putea mușca de nas” de Alex Moldovan, „Harold și creionul mov” de Crockett Johnson și „Șepci de vânzare” de Esphyr Slobodkina.
În schimb, pentru școlarii din clasa a VI-a îți recomandăm un pachet cu două dintre cele mai iubite cărți pentru copii: „Olguța și un bunic de milioane” de Alex Moldovan, primul titlu din fascinanta serie, cu Olguța. Pachetul conține și o altă carte mult îndrăgită de copii, „Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubacker Bradley, o poveste emoționantă despre curaj, iubire și schimbare.
Cât timp copii sunt mici, citiți împreună cel puțin câte jumătate de oră în fiecare zi: înainte de somn, pe o canapea confortabilă, într-un hamac din curte, într-un cort din dormitor sau într-un loc special amenajat de voi. Păstrează același obicei pe măsură ce trec anii și încurajează-i pe școlari să citească, folosindu-te de propriul tău exemplu.
Pregătirea unor activități pe baza cărților
Poveștile nu se rezumă doar la lecturarea lor. Sporește interesul pentru o carte sau pentru a descoperi noi lumi ficționale, prin organizarea diferitelor activități pe baza personajelor preferate ale copiilor. De pildă, puteți pregăti o scenetă cu Apolodor, simpaticul pinguin călător – de la scenariu la decor și costume.
Copiii pasionați de modă pot realiza ținute pentru fiecare personaj din seriile Harry Potter și Școala pentru Bine și Rău. De asemenea, poate fi distractiv și cu folos să organizezi concursuri cu întrebări din ultima carte citită. Mai mult, școlarii pot face un articol pe blog sau un video pentru rețelele sociale cu recenzii și recomandări de lectură.
Realizarea de desene, colaje sau melodii
Stimulează și mai mult imaginația și creativitatea copiilor prin diferite proiecte pe baza cărților citite. Prichindeilor le place să deseneze și să picteze, iar o activitate potrivită pentru timpul petrecut în familie este realizarea de desene cu personaje sau scene memorabile. Dacă preferați lucrul manual, creați un colaj cu Pax, puiul de vulpe din cartea scrisă de Sara Pennypacker, sau cu Julie și prietenii ei lupi din povestea spusă de Jean Craighead George.
Totodată, realizarea unei hărți spre insula comorii, care să îi ajute pe ”Cei cinci faimoși” din cartea lui Enid Mary Blyton, poate fi însoțită de lecții distractive de geografie. Dacă copiii au înclinații artistice, puteți compune versuri și o linie melodică inspirate din poveștile citite recent.
Diversifică mereu activitățile dedicate copiilor și petreceți timp de calitate împreună. Încurajează plăcerea de a citi și organizează tot felul de momente speciale, ținând cont de pasiunile celor mici. Mai mult, alege poveștile potrivite perioadei de dezvoltare a copilului tău sau optează pentru pachete cu recomandări de lectură în funcție de vârstă.