Asociatia “Cuţu, cuţu” a organizat duminică, 08.06.2008, începând cu ora 10.00, acţiunea de pichetare organizată la Guvern, în piaţa Victoriei.
La manifestaţie au participat aproximativ 200 de iubitori de animale, personalităţi artistice-Beatrice Rancea, Luiza Zan (Trupa Slang), Daniela Vladescu, avocat Mariana Ştefan, Yasmin- alături de reprezentanţi ai următoarelor ONG-uri: Asociatia “Bella AS”-Ploiesti, Asociatia “Binecuvântaţi natura”-Tulcea, Asociaţia pentru dezvoltare comunitară “Caleidoscop”, “Asociaţia "Christi", Asoc.”Cuţu, cuţu”, Asociaţia "Ia-mă acasă”, Fundaţia "Lassie", Asociaţia pentru protecţia mediului înconjurător şi a animalelor “Lizuca”, Asociaţia „Phoenyx”-Giurgiu, Asociaţia “Prietenii animalelor”-Focşani Scopurile demersului:
1) -A solicitat ANSVSA şi MIRA urgentarea publicării Normelelor de aplicare ale Legii pentru protecţia animalelor 9/2008 (cunoscută sub numele de „Legea Marinescu I” sau „legea-mamă”, care se referă la toate animalele, cu şi fără deţinător, domestice şi sălbatice). Normele de aplicare trebuiau date de cele două instituţii în cauză în termen de 60 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, respectiv, pe 15 ianuarie 2008. In lipsa acestor norme, activitatea instituţiilor de stat, a administraţiilor pentru supravegherea animalelor, dar şi a ONG-urilor, este mult îngreunată. Este nevoie de încadrarea clară a faptelor, spre ex, câţi metri trebuie să aibă lanţul unui câine, câte ore poate munci un cal sau care este suprafaţa necesară unui tigru într-o gradină zoologică.
-A solicitat Domnului Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru al Guvernului, să ceară elaborarea normelor instituţiilor subordonate Guvernului, ANSVSA şi MIRA.
2) A solicitat Domnului Călin Popescu Tăriceanu, în dubla sa calitate de prim-ministru al Guvernului şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal, să susţină, în Parlamentul României, la Camera Deputaţilor, Iniţiativa legislativă de modificare şi completare a OUG 155/2001 (cunoscută sub numele de „Legea Marinescu II” sau “lege-pui” care se referă doar la animalele străzii).
Iniţiativa legislativă de modificare şi completare a OUG 155/2001 prevede obligativitatea adăpostirii, sterilizării, înregistrării animalelor fără stăpân şi pedepsirea drastică a abandonării lor pe domeniul public.
Propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate de către Senatul României în decembrie 2007, însă, de 5 luni este blocată la Comisia de administraţie publică a Camerei Deputaţilor, deşi legea reprezintă singura soluţie de rezolvare a problemei câinilor comunitari. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ne-a promis ca va fi dezbatută dar, la dezbaterea din 13 mai 2008, la care au participat ONG-urie de specialitate şi membri ai Comisiei de administraţie publică a Camerei Deputaţilor, au lipsit nemotivat mai bine de jumătate din membrii Comisiei şi nu s-a putut vota din lipsă de quorum.
Deşi animalele fără stăpân, caii şi pisicile, şi mai ales câinii străzii, sunt o mare problemă, intens mediatizată, autorităţile NU FAC APROAPE NIMIC să o rezolve.
Iubitorii de animale sunt primii cetăţeni care nu le mai vor pe străzi.
Concluziile au fost următoarele:
Somăm Guvernul ca în 48 de ore să elaboreze normele de aplicare. Dacă Guvernul nu le elaborează, atunci ONG-urile ne rezervăm dreptul ca săptămâna viitoare sa dăm în judecată Guvernul pentru că a încălcat legea de protecţie a animalelor 9/2008.
Miercuri, 11.06.2008, membrii ONG-urilor, împreună cu senatorul Marius Marinescu si cu avocaţii nostri, am fixat o întâlnire pe strada Zambaccian nr 17, la ora 11, pentru a acţiona Guvernul in instanţă, cerând daune. Guvernul nu a aplicat legea şi nu a elaborat Normele de aplicare ale Legii de protectie a animalelor 9/2009 în 60 de zile de la intrarea în vigoare, respectiv pe 15 ianuarie, deşi era obligat să le elaboreze. Sunt 300.000 câini în ţară pe stradă, cerem daune contravaloarea sterilizării tuturor câinilor în ţară şi cu aceşti bani, noi, ONG-urile sterilizăm toţi câinii şi vom rezolva problema definitiv.
Luni, 9.06.2008, ONG-urile depun memoriu la Guvern, ANSVSA, MIRA şi Parlament.
Publicarea normelor de aplicare ale legii 9/2008, dar şi votarea iniţiativei legislative de modificare a OU5 155/2001, va duce la rezolvarea definitivă a problemei câinilor fără stăpân, la dispariţia lor de pe străzi.
Este unica soluţie eficientă şi facem apel la mass-media să sprijine demersul nostru!
{mosloadposition user10}