Dramatism și ironie pe scena Nottara
Teatrul George Ciprian, cu sprijinul Teatrului Nottara va prezenta spectacolul cu piesa "Act Venețian" de Camil Petrescu luni, 19 noiembrie, ora 19.30.
Romancier, dramaturg, teoretician literar și unul dintre cei mai activi oameni de teatru din perioada interbelică, Camil Petrescu este cunoscut mai ales pentru romanele: ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” și ”Patul lui Procust” sau pentru piese de teatru precum ”Jocul ielelor” și ”Suflete tari”. Creațiile sale sunt și vor fi puncte de referință pentru evoluția artei literare și dramatice românești, cu valori etern valabile și trăsături bine definite: intelectuali lucizi ce se confruntă cu o lume rigidă, drame romantice, setea de absolut.
ACT VENEȚIAN este o dramă a iubirii absolute ce se desfășoară pe fundalul social-moral al decadenței veneţiene din ultimii ani de republică independentă – ”anii ei de agonie”, cum spune autorul în minuțioasele indicații regizorale.
Sfâșietoarea poveste de dragoste este pusă în scenă așa cum a fost ea gândită de către romancierul Camil Petrescu, acordând atenție fiecărui subînțeles. „Am evitat totuși fixarea cu orice preț în epocă, considerând sugestia mai valoroasă și am eliminat excesul de literaturizare, inerent la un mare scriitor, dar neproductiv când este vorba de teatru”, a declarat George Motoi. Prin concentrare scenică, regizorul și-a propus să evidențieze sugestiv „decadența”, „agonia” venețiană, făcând astfel opera mai accesibilă, mai penetrantă și mai aluzivă, poate, pentru lumea de azi, reuşind o punere în scenă distinctă în peisajul teatral actual.
Distribuția spectacolului este una remarcabilă, regăsindu-i pe Giliola și George Motoi, Lucian Pînzaru, Claudiu Romilă și Violeta Haret. De altfel, regizorul George Motoi și-a dorit să atragă pentru aceasta piesă cei mai buni colaboratori ai săi, implicând-o pe Daria Night în construcția scenografiei proiectului teatral.
Spectacolul Act Venețian este un proiect realizat cu sprijinul Fundaţiei The Group.
George Motoi, actor și regizor cu un palmares impresionant, este o personalitate marcantă a peisajului cultural românesc. Este actor la Teatrul Național din București din anul 1970. Înainte, a lucrat la Teatrele din Piatra Neamț, Bacău și la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Între anii 1991-1995 George Motoi, prin cumul de funcţie, a fost Director la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, unde a înființat şi o Facultate de Teatru provizorie, al cărei Decan și Profesor de Actorie a fost în perioada 1992-1995. Este Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Ca regizor, George Motoi a pus în scenă peste 30 de spectacole, ca actor de teatru a interpretat peste 80 de roluri principale iar în cinematografie și televiziune a deținut rolul principal în peste 50 de lung metraje, seriale și teatru TV. De-a lungul anilor, a primit numeroase distincţii, iar în 2011 a primit Premiul Pentru Întreaga Carieră la cea de a X-a ediţie a Festivalului Internațional de Film "Transilvania" – TIFF, de la Cluj-Napoca, alături de celebrii Jacqueline Bisset și Michael York.