Te-ai săturat ca pielea ta să fie uscată și lipsită de strălucire? Ridurile și liniile fine încep să devină din ce în ce mai vizibile? Ei bine, află că acidul hialuronic poate fi soluția salvatoare! Această substanță este un carbohidrat care se găsește în mod natural în corp și care joacă un rol esențial în menținerea pielii hidratate și tinere.
Dar, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, organismul produce tot mai puțin acid hialuronic, ceea ce duce la riduri, linii fine și uscăciune. Dar vestea bună este că poți apela la tratamente cu acid hialuronic, cum ar fi fiole antirid, pentru a ajuta la revigorarea și revitalizarea pielii.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este un ingredient extrem de apreciat și frecvent inclus în produsele de îngrijire a pielii și produsele cosmetice.
Deoarece poartă denumirea de “acid”, acest produs este adesea confundat cu un ingredient exfoliant, cum ar fi acidul salicilic sau acidul glicolic. Cu toate acestea, acidul hialuronic are puține în comun cu acizii alfa-hidroxi sau beta-hidroxi precum aceștia.
Acidul hialuronic se găsește în mod natural în piele, țesuturile conjunctive, ochi și articulații. Ajută la formarea structurii pielii, la repararea țesuturilor și la lubrifierea articulațiilor.
Cea mai mare cantitate de acid hialuronic din organism se găsește în piele. Este o componentă majoră a matricei extracelulare, care este materialul asemănător unui gel care înconjoară celulele pielii. Din acest material fac parte și cele mai cunoscute proteine, colagenul și elastina, la fel ca și alți glicozaminoglicani (o familie de polizaharide sau carbohidrați, din care acidul hialuronic face parte).
Acidul hialuronic nu este doar o substanță care înconjoară celulele pielii. El este vital și pentru faptul că menține pielea hidratată.
Acidul hialuronic atrage apa din interiorul dermei si o transportă de-a lungul epidermei, care este suprafața pielii. Acidul hialuronic și alți glicozaminoglicani joacă, de asemenea, un rol important în elasticitatea și tonusul, metabolismul celular, regenerarea și vindecarea pielii.
Pe măsură ce îmbătrânești, nivelul de acid hialuronic din piele scade în mod natural. Pielea nu mai produce acid hialuronic la fel de eficient ca înainte. De aceea, parțial, pielea devine mai subțire și mai uscată pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Nivelul de acid hialuronic din piele începe să se confrunte cu o scădere abruptă după vârsta de 40 de ani.
Beneficii
Acidul hialuronic este un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii. Este folosit în principal în creme hidratante, loțiuni și seruri, datorită capacității sale de a hidrata pielea. Acidul hialuronic este, de asemenea, folosit în injecțiile dermice pentru a ajuta la eliminarea ridurilor și pentru a adăuga volum feței și buzelor.
Ajută pielea să devină netedă și strălucitoare
Deși nu elimină pur și simplu liniile fine și ridurile, acidul hialuronic ajută la hidratarea pielii, ceea ce face ca aceste linii să pară mai netede.
De asemenea, liniile fine din jurul ochilor și buzelor sunt adesea semne ale pielii uscate sau deshidratate. Pielea foarte hidratată arată mai puțin încrețită și mai curățată.
Întinerește tenul
Este posibil ca acidul hialuronic aplicat pe piele (topic) să nu inverseze semnele superficiale ale îmbătrânirii, dar formele injectabile de acid hialuronic pot. Acidul hialuronic poate fi injectat direct în piele pentru a ajuta la umplerea liniilor profunde și a ridurilor. De asemenea, este folosit pentru reconturarea feței.
Un alt beneficiu al injecțiilor cu acid hialuronic este că stimulează pielea să producă mai mult colagen de la sine, ceea ce înseamnă că poate avea beneficii anti-îmbătrânire de durată.
Hidratare supremă
După cum spuneam, acidul hialuronic este renumit în primul rând pentru capacitatea sa de a îmbunătăți nivelul de hidratare al pielii. Acidul hialuronic este un umectant, ceea ce înseamnă că atrage apa către el și ajută pielea să rețină apa.
Produsele cu acid hialuronic ajută, de asemenea, la reducerea pierderii transepidermice de apă. Acesta este un alt mod de a spune că ajută la menținerea apei în piele.