Statisticile privind siguranța rutieră din România pentru 2016, publicate marți, 28 martie, de Comisia Europeană, arată o creștere ușoară a numărului de accidente față de anul 2015. Astfel, numărul de persoane care și-au pierdut viața în urma unui accident, raportat la un milion de locuitori, a crescut cu 1% în anul precedent. Cu toate acestea, România a înregistrat o scădere de 19% a acestor decese în comparație cu anul 2010.
Potrivit Comisiei Europene, România continuă să aibă una dintre cele mai mari cifre ale fatalităților cauzate de accidente rutiere, raportat la un milion de locuitori. Cu nu mai puțin de 97 de decese la fiecare milion de cetățeni, România este surclasată doar de Bulgaria, unde anul trecut au murit 99 de persoane în urma accidentelor rutiere, la fiecare milion de locuitori. La polul opus se află Suedia și Marea Britanie, unde în 2016, doar 27, respectiv 28 de persoane și-au pierdut viața astfel, la fiecare milion de locuitori.
La nivel european, în 2016, 25 500 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, cu 600 mai puține decât în 2015 și cu 6 000 mai puține decât în 2010. Alte 135 000 de persoane au suferit accidente grave, conform estimărilor Comisiei.
Comisarul pentru transport, Violeta Bulc, a declarat: „Statisticile publicate astăzi reflectă o îmbunătățire și un punct de plecare pozitiv. Dar nu cifrele contează cel mai mult, ci viețile pierdute și familiile îndurerate. Chiar astăzi, pe drumurile din UE își vor pierde viața 70 de persoane și de cinci ori mai multe persoane vor suferi accidente grave! Lansez un apel tuturor părților interesate să-și intensifice eforturile pentru ca să ne putem îndeplini obiectivul de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere între 2010 și 2020”.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu a adăugat: „Suntem cu gândul la familiile și prietenii lăsați în urmă: trebuie să asigurăm siguranța rutieră în Europa!”
După doi ani de stagnare, în 2016 se observă din nou o tendință pozitivă de scădere a numărului de accidente. În ultimii șase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scăzut cu 19%. Deși acest ritm este încurajator, el poate fi totuși insuficient dacă UE dorește să-și îndeplinească obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 și 2020. Acest lucru necesită eforturi suplimentare din partea tuturor părților implicate, în special din partea autorităților naționale și locale, care sunt responsabile de majoritatea acțiunilor de zi cu zi, cum ar fi cele de asigurare a aplicării legii și de sensibilizare.