Artista britanică va vizita librăriile dispărute de pe Drumul Mătăsii.
Bucureşti/Basel. Art Basel şi BMW au plăcerea de a anunţa că artista britanică Abigail Reynolds (reprezentată de ROKEBY, Londra) este următorul câştigător al BMW Art Journey.
Juriul internaţional a ales-o în unanimitate din lista de trei finalişti ale căror lucrări au fost expuse la secţiunea Discoveries a ediţiei din acest an a Art Basel din Hong Kong.
Lucrările artistice ale lui Abigail Reynolds au legături strânse cu cărţile şi librăriile. În timpul studiilor de Literatură Engleză la Universitatea Oxford, ea s-a inspirat deseori din eseurile şi figurile literare pentru a-şi imagina locuri şi momente din trecut, prezent şi viitor. Dată fiind această conexiune profundă cu librăriile şi literatura, nu a fost nici o surpriză faptul că proiectul BMW Art Journey al lui Reynolds pentru 2016/2017, “The Ruins of Time: Lost Libraries of the Silk Road” (Ruinele Timpului: Librăriile Dispărute de pe Drumul Mătăsii), îi va permite să conecteze poveştile religioase şi laice complexe din Europa şi Asia şi să-şi extindă actualele pasiuni şi metode de lucru printr-o serie vastă de vizite multicontinentale la arhive istorice şi registre legendare. Artista va urmări 16 locaţii de biblioteci pierdute în conflicte politice, jafuri, catastrofe naturale şi războaie. Din punct de vedere conceptual, Abigail Reynolds intenţionează să studieze spaţiile libere şi golurile, în condiţiile în care librăria simbolizează imposibilitatea de a cuprinde toate cunoştinţele. “Cercetarea pe care am făcut-o pentru această călătorie privilegiază cunoscutul”, a declarat artista în propunerea sa pentru Art Journey, “dar mă va aduce la întrebarea ce înţelegem prin cunoştinţe. Nu vrea să pornesc într-o lecţie de istorie, ci într-o călătorie filosofică”.
De-a lungul drumului, Reynolds va acumula reprezentări în diferite forme: scanări 3D, fotografii, imagini microscopice, text scris, planuri sau sisteme de catalogare. Pe baza acestei cercetări vaste, ea intenţionează să creeze un grup cu lucrări în formă de carte, imprimări, colaje şi imagini în mişcare, acestea din urmă fiind prima ei încercare de a lucra în acest mediu. La final, imaginile, textele şi celelalte documente rezultate din experienţă vor fi incluse într-o carte, completând astfel o călătorie care începe şi se termină cu instituirea bibliotecii.
Jurizarea a fost realizată de Richard Armstrong (directorul Muzeului Solomon R. Guggenheim, New York); Claire Hsu (directorul Asia Art Archive/Arhiva de Artă a Asiei, Hong Kong); Matthias Mühling (directorul Städtische Galerie/Galeria Municipală im Lenbachhaus, München); Bose Krishnamachari (preşedinte al Bienalei Kochi-Muziris, India) şi Pauline J. Yao (curator Artă Vizuală M+, Hong Kong).
Într-o declaraţie comună, cei cinci membri ai juriului internaţional au spus despre decizia unanimă: “Abigail Reynolds a făcut o propunere monumentală, poetică şi memorabilă. Proiectul ei articulat conectează latura contemporană cu istoria antică prin cercetarea fenomenului librăriilor distruse, care a existat de mii de ani. Călătoria o va purta de-a lungul unor segmente ale Drumului Mătăsii, care nu şi-a pierdut rezonanţa politică şi culturală. Va fi fascinant să vedem unde o va duce, din punct de vedere fizic şi creativ, această călătorie ambiţioasă, care este atât de bine înrădăcinată în practica ei de a traduce materialele literare în limbaj vizual”.
Pe lângă Abigail Reynolds, lista finală a secţiunii Discoveries rezervată tinerilor artişti la Art Basel din Hong Kong i-a inclus pe Newsha Tavakolian (Galeria Thomas Erben, New York) şi pe Alvin Zafra (Artinformal, Mandaluyong City).
BMW Art Journey este o colaborare la nivel global între Art Basel şi BMW, care a fost creată pentru recunoaşterea şi susţinerea artiştilor în dezvoltare din întreaga lume. Acest premiu unic este deschis artiştilor care îşi prezintă lucrările în cadrul secţiunilor Discoveries de la Hong Kong, respectiv Positions de la Miami Beach. Două jurii, compuse din specialişti de renume internaţional, aleg finaliştii de la fiecare secţiune, care ulterior sunt invitaţi să-şi prezinte propunerile pentru o călătorie al cărei scop este dezvoltarea ideilor şi a activităţii lor artistice. Apoi, juriul se reuneşte pentru a alege câştigătorul dintre cele trei propuneri. The Următoarea selecţie pentru BMW Art Journey va avea loc în timpul Art Basel de la Miami Beach.
BMW este partener global al Art Basel şi a susţinut de mai mulţi ani expoziţiile Art Basel de la Basel, Miami Beach şi Hong Kong.
Art Basel şi BMW vor colabora cu artistul câştigător pentru a documenta călătoria şi pentru a fi împărtăşită publicului prin publicaţii, online şi social media.
Pentru mai multe informaţii despre artişti şi proiect, accesaţi: www.bmw-art-journey.com.
Despre Abigail Reynolds
Rezidentă în Cornwall (Marea Britanie), Abigail Reynolds a studiat Literatura Engleză la Universitatea Oxford, după care a urmat cursurile de Arte Frumoase la Universitatea Goldsmiths. Interesul său pentru cărţi a făcut-o să realizeze colaje, sculpturi, filme şi grafică. Ideile care au stat la baza lucrărilor lui Reynolds se bazează pe cărţi de fotografie de reportaj, interesul ei pentru reţele de asociaţii şi modul în care simţul timpului este afectat de tehnologie. Reprezentată de ROKEBY (Londra), ea a expus la instituţii de artă şi galerii din Londra, Viena, Los Angeles, Seattle, Berlin şi Eindhoven.
Despre Art Basel
Art Basel găzduieşte cele mai importante expoziţii mondiale pentru lucrări de artă modernă şi contemporană, situate în Basel, Miami Beach şi Hong Kong. Definit de oraşul şi regiunea care îl găzduieşte, fiecare eveniment este unic, lucru reflectat prin galeriile participate, lucrările de artă prezentate şi conţinutul programelor paralele, produs în colaborare cu instituţiile locale pentru fiecare ediţie. Pe lângă standurile ambiţioase ce prezintă principalele galerii de pe mapamond, fiecare sector expoziţional al evenimentului reflectă cele mai noi dezvoltări în artă vizuală, oferind vizitatorilor idei noi, surse noi de inspiraţie şi noi contacte în lumea artei. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi www.artbasel.com.