şi participarea la Bienala Yinchuan, prima bienală din nord-vestul Chinei
Câştigătoarea BMW Art Journey, Abigail Reynolds (reprezentată de ROKEBY, Londra), şi-a început prima etapă a călătoriei de-a lungul Drumului Mătăsii, pe parcursul căreia va călători pe motocicletă pentru a vizita locaţiile “librăriilor pierdute” găsite în cursul cercetării ei. Reynolds este al treilea câştigător BMW Art Journey şi va fi al doilea artist care îşi va prezenta lucrarea la expoziţia Art Basel din Hong Kong, după ce opera precedentului câştigător, Samson Young, a debutat la ediţia din acest an.
În prezent, Reynolds îşi încheie prima etapă a turneului şi până acum a călătorit din Marea Britanie în China – a vizitat Xi’an înainte de a se îndrepta spre Yinchuan, unde munca ei a fost inclusă la Biennale. De la Yinchuan, ea va călători spre Dunhuang, apoi se va îndrepta spre Kokand, în Uzbekistan, şi Istanbul, în Turcia.
Prima oprire în călătoria lui Reynolds a însemnat vizitarea librăriei de la Palatul Xianyang, fondată în 350 îH şi distrusă în 206 îH. Xianyang a devenit capitala statului Qin în 350 îH, unde dinastia Ch’in (221 îH – 207 îH) a avut un impact de durată. În timp ce locul este menţionat în numeroase texte şcolare din Antichitate, iar situl a fost excavat în 1956, tot ceea ce a rămas în prezent este un teren arid şi părăsit, a cărui imagine a fost o experienţă rezonantă şi emoţionantă pentru artistă.
A doua oprire a lui Reynolds a dus-o la Pagodele Baisikou. Acestea, gazda librăriei ce a avut prim carte din istorie tipărită în mod mobil, au fost construite de Xixia în 1075, au fost distruse parţial de Gingis Han, în 1227, şi au fost distruse complet în timpul revoluţiei culturale, replici fiind reconstruite în anii ’90. Artista a explorat situl şi librăriile locale din Xi’an pentru a găsi documentaţia despre pagodele originale, reunind circumstanţele distrugerii lor treptate şi complete.
De-a lungul călătoriei, Reynolds îşi va înregistra călătoriile pe film de 16 mm, cu o cameră Bolex. Camera în sine este grea şi complicată, în timp ce filmul este delicat şi poate fi afectat cu uşurinţă. În prezent, Reynolds nu este sigură dacă filmul din China nu va avea de suferit ca urmare a razelor X puternice din numeroasele aeroporturi internaţionale, precum şi a condiţiilor meteorologice extreme cu care s-a confruntat în zona deşertică din Asia Centrală. Imaginile şi cadrele capturate vor fi dezvăluite abia după developarea filmului în Marea Britanie. Cu toate acestea, Reynolds crede că, în cazul în care filmul este înceţoşat sau deteriorat, aceasta situaţie va reflecta condiţiile siturilor pe care le-a vizitat. Ideea de a salva ceea ce poate găsi din film este corelată direct cu diferitele grade de conservare şi redezvoltare cu care se va întâlni de-a lungul călătoriei.
Ca absolventă a cursurilor de literatură engleză la Universitatea Oxford, Abigail Reynolds se inspiră deseori din eseurile şi figurile literare pentru a-şi imagina locuri şi momente din trecut, prezent şi viitor. Proiectul ei pentru BMW Art Journey 2016/17, “The Ruins of Time: Lost Libraries of the Silk Road” (Ruine ale timpului: Librăriile pierdute ale Drumului Mătăsii), îi va permite să conecteze poveştile religioase şi seculare complexe din Europa şi Asia printr-o serie intercontinentală vastă de vizite la arhive de cărţi istorice şi fabuloase. Artista va urmări 16 situri de librării dispărute din cauza conflictelor politice, a jafurilor, a catastrofelor naturale şi a războaielor. Din punct de vedere conceptual, Abigail Reynolds intenţionează să exploreze spaţiile libere şi golurile, librăria simbolizând imposibilitatea de a cuprinde toate cunoştinţele.
A doua jumătate a călătoriei lui Reynolds va fi finalizată până la finalul lunii ianuarie 2017. În această a doua etapă, Reynolds va călători la situri din Italia, Egipt, Turcia şi Iran, înainte de a reveni încă o dată în Marea Britanie.
Proiectul lui Abigail Reynolds, “The Ruins of Time: Lost Libraries of the Silk Road”, va fi prezentat de Art Basel şi BMW în cadrul Art Basel din Hong Kong, în 2017, şi va cuprinde o parte a lucrării realizată de Reynolds ca răspuns la descoperirilor ei pe Drumul Mătăsii.
BMW Art Journey este o colaborare la nivel global între Art Basel şi BMW, care a fost creată pentru recunoaşterea şi susţinerea artiştilor în dezvoltare din întreaga lume. Acest premiu unic este deschis artiştilor care îşi prezintă lucrările în cadrul secţiunilor Discoveries de la Hong Kong, respectiv Positions de la Miami Beach. Două jurii, compuse din specialişti de renume internaţional, aleg finaliştii de la fiecare secţiune, care ulterior sunt invitaţi să-şi prezinte propunerile pentru o călătorie al cărei scop este dezvoltarea ideilor şi a activităţii lor artistice. Apoi, juriul se reuneşte pentru a alege câştigătorul dintre cele trei propuneri. Următoarea selecţie pentru BMW Art Journey va avea loc în timpul Art Basel de la Miami Beach.
BMW este partener global al Art Basel şi a susţinut, de peste un deceniu, expoziţiile Art Basel de la Basel, Miami Beach şi Hong Kong.
Art Basel şi BMW vor colabora cu artiştii pentru a documenta călătoria şi pentru a fi împărtăşită publicului prin publicaţii, online şi social media.
Pentru mai multe informaţii despre artişti şi proiect, accesaţi: www.bmw-art-journey.com.
Despre Abigail Reynolds
Rezidentă în Cornwall (Marea Britanie), Abigail Reynolds a studiat Literatura Engleză la Universitatea Oxford, după care a urmat cursurile de Arte Frumoase la Universitatea Goldsmiths. Interesul său pentru cărţi a făcut-o să realizeze colaje, sculpturi, filme şi grafică. Ideile care au stat la baza lucrărilor lui Reynolds se bazează pe cărţi de fotografie de reportaj, interesul ei pentru reţele de asociaţii şi modul în care simţul timpului este afectat de tehnologie. Reprezentată de ROKEBY (Londra), ea a expus la instituţii de artă şi galerii din Londra, Viena, Los Angeles, Seattle, Berlin şi Eindhoven.
Despre Art Basel
Fondat în 1970 de galerişti din Basel, Art Basel găzduieşte cele mai importante expoziţii mondiale pentru lucrări de artă modernă şi contemporană, situate în Basel, Miami Beach şi Hong Kong. Definit de oraşul şi regiunea care îl găzduieşte, fiecare eveniment este unic, lucru reflectat prin galeriile participate, lucrările de artă prezentate şi conţinutul programelor paralele, produs în colaborare cu instituţiile locale pentru fiecare ediţie.
În ultimii ani, angajamentul Art Basel faţă de lumea artei a fost extins dincolo de expoziţiile de artă. În 2014, Art Basel a lansat propria Iniţiativă de Crowdfunding, în colaborare cu Kickstarter, ceea ce a contribuit la catalizarea sprijinului atât de necesar pentru proiecte de artă non-comerciale remarcabile din lume şi a contribuit la strângerea a peste un milion de dolari pentru toate proiectele creative de pe mapamond. Pentru Art Basel Cities, lansat în 2016, Art Basel va colabora cu anumite oraşe partenere pentru a dezvolta programe vibrante şi generatoare de conţinut specifice fiecărui oraş în parte. Prin conectarea lor la universul global al artei prin experienţa şi reţeaua Art Basel, Art Basel Cities îşi susţine oraşele partenere în dezvoltarea peisajului cultural unic al acestora. Primul oraş cu care Art Basel este partener în cadrul Art Basel Cities este Buenos Aires. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi artbasel.com.
Despre angajamentul cultural BMW
De aproape 50 de ani, BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial. Compania pune accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, pe muzica jazz şi cea clasică, precum şi pe arhitectură şi design. În 1972, trei picturi de mari dimensiuni semnate de Gerhard Richter au fost create special pentru a fi expuse în foaierul sediului central BMW Group de la München. De atunci, artişti precum Andy Warhol, Jeff Koons, Daniel Barenboim, Jonas Kaufmann şi arhitecta Zaha Hadid au cooperat cu BMW. În prezent, artista Cao Fei din China şi americanul John Baldessari creează două noi automobile pentru colecţia BMW Art Car. Pe lângă iniţiativele comune precum BMW Tate Live, BMW Art Journey şi concertele “Opera for All” din Berlin, München şi Londra, compania este şi partener al unor muzee şi expoziţii de artă de renume, precum şi al unor orchestre şi opere de pe mapamond. BMW Group garantează libertatea absolută de creaţie în toate activităţile culturale în care este implicată – acest aspect este esenţial pentru lucrări de artă revoluţionare, ca şi pentru inovaţiile importante într-o afacere de succes.
În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie cu Festivalul de muzică de cameră SoNoRo, Les Films de Cannes à Bucarest, Festivalul Dakino sau Anonimul, precum şi Bienala de Gravură Experimentală. La nivel naţional, partenerii BMW susţin o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.