- A Network of Care este un proiect cultural implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus alături de Spitalul Marie Curie din București și Dăruiește Viață.
- Proiectul și-a propus să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din Spitalul Marie Curie din București și să contribuie la procesul lor de vindecare și recuperare.
- Peste 50 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani au participat la activități desfășurate în cadrul proiectului în perioada septembrie-noiembrie 2024
- Proiectul este co-finanțat de AFCN și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu Spitalul Marie Curie din București și Dăruiește Viață.
Asociația Culturală Eastwards Prospectus, în parteneriat cu Spitalul Marie Curie din București și Dăruiește Viață, anunță finalizarea proiectului A Network of Care. În cadrul proiectului, 50 de pacienți internați au participat alături de îngrijitorii lor la șase ateliere susținute de trei artiști, au vizionat cinci filme și s-au bucurat de cartea de colorat realizată cu ajutorul a zece artiști și artiste din România.
Descrierea activităților:
- Rezidență artistică: Artista Diana Drăghici, selectată prin apel deschis în luna august a acestui an, și-a desfășurat rezidența în perioada octombrie–noiembrie 2024. Propunerea Dianei a constat într-un proiect artistic multidirecțional, elaborat cu sprijinul echipei Dăruiește Viață, în care au fost implicați activ micuții pacienți, părinții și cadrele medicale.
Rezidența a fost structurată pe trei planuri: ateliere de joc artistic în cretă colorată pe pânze de mari dimensiuni, cu copii din ambele spitale, ateliere tematice în spațiile comune de joacă, cum ar fi cel de Polaroid ținut alături de fotograful Adi Bulboacă sau atelierele săptămânale de colaj și lucrul individual în salon.
- Ateliere artistice: La invitația asociației Eastwards Prospectus, artista Roxana Morar a susținut două ateliere de modelaj în lut.
Artista le-a propus copiilor care au participat la cele două ateliere să modeleze obiecte inspirate de elemente din natură, precum florile sau frunzele.
- Proiecții de film: Peste 20 de copii au vizionat cinci filme în sala de cinema din noua clădire a Spitalului Marie Curie. Selecția a fost realizată în funcție de vârsta copiilor, prin colaborarea celor două asociații implicate în proiect: Eastwards Prospectus și Dăruiește Viață. Cele cinci filme au fost: Vulpea și Iepurașul salvează pădurea (2024), Castelul Crăiței (2023), Horia (2023), Thabo și cazul rinocerului (2023), Nina și secretul ariciului (2023). Filmele au fost proiectate cu ajutorul distribuitorilor Bad Unicorn, August Film și Cay Films.
- Carte de colorat: Zece artiști din România au fost comisionați pentru a contribui cu câte două desene la cartea de colorat dedicată pacienților internați la Spitalul Marie Curie. Numele celor zece artiști sunt: Carine Arnakis, Dona Arnakis, Lucian Barbu, Roberta Curcă, Daniel Florea, Agnes Keszeg, Ana Kun, Lea Rasovszky, Sorina Vazelina și Iulia Toma.
„Suntem bucuroși că am putut contribui cu un strop de speranță și de bine în viețile copiilor internați la Spitalul Marie Curie. Colaborarea cu Dăruiește Viață a fost esențială în a înțelege nevoile pacienților și ale îngrijitorilor lor și implementarea cu succes a tuturor activităților planificate. Ne propunem să extindem seria de proiecte artistice și culturale desfășurate în spitale și să realizăm, împreună, o rețea de sprijin a cărei primă verigă deja am construit-o prin proiectul A Network of Care.” – spune Andrei Breahnă, Președinte al Asociației Culturale Eastwards Prospectus.
„Spitalul construit la Marie Curie, cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice și peste 8.000 de companii, aduce multiple premiere în România: de la modul în care a fost construit, la facilitățile oferite copiilor, părinților și cadrelor medicale. Proiectul «A network of care» este o altă premieră pentru pacienții-copii din România și, sperăm noi, să nu rămânem doar la o singură ediție” – Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață
„Unul dintre cele mai importante aspecte pentru copiii internați, în special pentru cei care sunt internați pe termen lung, este modul în care își petrec timpul în spital. Dezideratul nostru a fost să gândim spații și activități care să le permită, chiar și pentru scurt timp, să uite că sunt în Spital și să-și poată trăi copilăria. Ne bucură că proiectul «A network of care» a reușit să ofere acest lucru.” – Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață
A Network of Care este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.