se retrag becurile incandescente de 75W
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România susţine intrarea în cea de-a doua etapă a procesului de retragere treptată a becurilor incandescente. Acest proces a început în 2009, cu becurile de 100 W care au fost treptat retrase de pe piaţă şi continuă de la 1 septembrie 2010 cu becurile incandescente de 75 W devenind obligatorie trecerea pe ambalaj a acestor informaţii.
Becurile economice utilizează până la 80% mai puţină energie şi au o durată de viaţă mai lungă decât becurile incandescente. Durata de viaţă a unui bec economic este echivalentul folosirii a 6-10 becuri cu incandescenţă! Datorită consumului scăzut de curent electric pe care îl asigură variantele economice, factura la electricitate plătită de o familie, la nivelul Uniunii Europene, se va reduce în medie cu 166 E într-un singur an.
“Legislaţia referitoare la becurile incandescente include norme clare de ambalare şi etichetare , astfel încât, atunci când cumpăraţi un bec, veţi şti ce durată de viaţă are, câtă energie consumă, ce calitate are lumina pe care o produce şi ce trebuie să faceţi cu becurile uzate sau sparte. Trecând la produse de iluminat mai eficiente, puteți economisi energie şi puteți contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de protecţie a mediului.“ a precizat Dl Costel Stanciu, Președinte APC Romania
În al doilea rând, şi în această nouă etapă în procesul de eliminare treptată a becurilor incandescente, pentru ai ajuta pe consumatori să facă alegerea corectă, legislaţia prevede menţionarea obligatorie a unor informaţii specifice despre produs pe ambalajul acestuia. Producătorii vor fi obligaţi să menţioneze durata de viaţă a becului în ore, numărul de cicluri de comutare pentru care a fost proiectat becul, temperatura luminii, timpul de încălzire şi dacă lampa suportă sau nu variaţii de tensiune. Cu toate acestea, şi alte eforturi suplimentare sunt încă necesare. APC România solicită îmbunătăţirea sistemului de eliminare a becurilor fluorescente şi reducerea în continuare a conţinutului de mercur.
"Atât consumatori cât şi mediul înconjurător vor beneficia de avantajele utilizări becurilor economice. Cu toate acestea, consumatorii nu sunt familiarizaţi cu termeni cum ar fi valoarea Kelvin sau flux luminos, ei putând să profite din plin de această măsură numai în cazul unei informări corecte despre produs. a precizat Dl Costel Stanciu, Președinte APC Romania
“Suntem îngrijoraţi de conţinutul încă prea mare de mercur din lămpile fluorescente: chiar dacă sunt folosite cele mai bune tehnologii disponibile, pragul actual de 5 mg de mercur poate fi coborât la doar 1-2 mg. Facem apel la autoritățile competente să verifice dacă obligaţiile de reciclare ale magazinelor care comercializează becuri economice sunt pe deplin respectate, astfel încât consumatorii să poată returna becurile la punctul de vânzare. “
“O eliminare eficientă şi treptată a becurilor cu incandescenţă va fi posibilă doar cu consumatorii luminați!”