Daca v-a fost dor de Stim si Stam, omuletii fara chip din Baiuteii, nascuti dintr-un borcan de mustar, Matei Florian a creat in Si Hams Si Regretel un intreg univers fantast, populat cu o legiune de pitici din ceata colorata. In fruntea acestei legiuni, un nou cuplu se pregateste sa intre in galeria indragostitilor legendari: Si Hams Si Regretel (atentie, e vorba de un singur nume si un singur personaj!) si minunata sa Tristina.
Aventurile lor in lumea „picioarelor pare”, oameni-adulti-in-toata-firea, nu curg insa, asa cum te-ai astepta de la asemenea figuri de basm, vesel si clinchetitor. Fapturile de vazduh, chiar peltice sau corcite cu spiridusi, trec si ele prin suferinte adevarate si tragedii. Ca si oamenii pe linga care plutesc…
Romanul a aparut in colectia „Ego.Proza” de la Polirom si a fost lansat la Tirgul de carte Gaudeamus. Marti, 8 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Taranului, in cadrul proiectului „Povestitorii de la Sosea” Matei Forian va citi un fragment din Si Hams Si Regretel, alaturi de Filip Florian, fratele sau, care va citi un fragment din romanul Zilele regelui (Polirom, 2008).
Romanul costa 24.95 lei si poate fi comandat la adresa sales@polirom.ro sau direct de pe www.polirom.ro. De asemenea, cartea se găseşte deja în toate librăriile din ţară.
Matei Florian s-a nascut la 8 ianuarie 1979, in Bucuresti. A debutat cu poezie in revista Cuvintul, in 1997. Incepind cu 1998, este reporter si, ulterior, titular de rubrica la Dilema (Dilema veche). A colaborat cu reportaje, cronica literara si teatru scurt la diferite publicatii culturale si la radio. Debutul editorial al autorului il reprezinta romanul Baiuteii (Polirom, 2006, 2007). In 2008 i s-a decernat premiul la categoria „Critica muzicala” in cadrul Galei Jurnalismului Cultural.
Impreuna cu fratele sau, Filip Florian, tot in colectia „Ego. Proza” de la Polirom, Matei Florian a publicat, in doua editii, romanul Baiuteii (2006; 2007). Volumul a aparut anul acesta in polona la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wcislo, cu titlul: Starszy brat, mlodszy brat, urmind sa fie publicat si de Acantilado (Spania), si Plural Plus (Bulgaria).
Radu Cosasu despre Baiuteii: „Ma simt alt om – cu singe cald si cord inteligent – in fata dezinvolturii cu care cei doi numesc lucruri importante, obiectele si fiintele laolalta, tot ce misca si nu misca, mamele, tatii, bunicii, fratiorii, bicicletele, funigeii, profesoarele si fotbalul minut cu minut, duminica de duminica, vedeniile, fandacsiile si miracolele pina la acel strigat magic de pe strada: «tiche goae, ooooo!».”
Simona Sora: „Baiuteii este extraordinara poveste – pe doua voci extrem de diferite, dar care comunica perfect, cu largi fandari si minutioase contraziceri, cu refrene cit o succesiune de istorii paralele si cu multa dragoste – a unei familii fabuloase dintr-un loc in care nimic nu e intimplator.”
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}