- Ministerul Finanțelor (MF) a atras 933,4 milioane lei și 310 milioane euro prin cea de-a 14-a ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din ultimii patru ani.
- Românii au plasat aproape 18.500 de ordine de subscriere, din care aproape 16.000 au valori cuprinse între 1.000 si 100.000 de euro, iar alte 1.900 de ordine au valori de până la 1.000 de euro.
- Prin intermediul ofertelor derulate începând cu iulie 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație aproape 24,5 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro), sumă din care 9,4 miliarde lei (1,9 miliarde euro) reprezintă valoarea ofertelor derulate doar în 2023.
- Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB începând de joi, 21 decembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.
Ministerul Finanțelor (MF) a atras 933,4 milioane lei și, respectiv, 310 milioane euro (valori însumând 2,47 miliarde lei – 497,7 milioane euro) prin a paisprezecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Aceasta este a treia cea mai mare ofertă Fidelis în funcție de valoare de la reluarea acestor emisiuni la BVB, în iulie 2020.
Doar în 2023, românii au plasat aproape 9,4 miliarde lei (1,9 miliarde euro) în titlurile de stat Fidelis, ridicând la 24,47 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro) suma atrasă de Ministerul Finanțelor prin aceste emisiuni de titluri de stat.
„15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți: Este bilanțul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat acestei campanii. O campanie care dovedește că România are nu doar sânge de rocker, ci și o comunitate de investitori cu inimă mare. Continuăm să construim împreună. În ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital, puține proiecte pot să se mândrească cu impactul FIDELIS: Peste o treime din activitatea pe piaţa primară derulată la Bursă au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat emise de Ministerului Finanţelor”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.
„Anul 2023 a fost unul dintre cele mai buni din istoria pieței de capital locale, care a și-a îndeplinit cu succes rolul de pilon de finanțare, prin cele 35 de listări derulate, și, totodată, a adus investitorilor randamente considerabile, de peste 40% în cazul indicelui BET Total Return, chiar dacă ne aflăm într-un context global marcat de incertitudini. Vedem un interes în creștere pentru investiții în special din partea românilor, atât în emisiunile de obligațiuni de stat Fidelis, cât și pentru alți emitenți de la BVB, dovadă fiind numărul de investitori individuali prezenți în piață, care în septembrie era la un maxim istoric de peste 168.000. Felicităm întreaga echipă care a lucrat la succesul emisiunilor Fidelis și pe partenerii de la Rock FM, pentru că au adus în lumina reflectoarelor și această componentă socială a donării de sânge”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
„Interesul investitorilor pentru titlurile de stat Fidelis este vizibil nu doar în piața primară, unde valoarea ofertelor a depășit 24 miliarde lei, ci și în piața secundară, unde tranzacțiile din ultimii patru ani realizate cu aceste instrumente însumează aproape 2,5 miliarde lei, iar media volumelor tranzacționate reprezintă circa 11% din volumul titlurilor emise. Privim cu încredere la viitorul pieței de capital, luând în calcul atât Strategia Națională de dezvoltare a pieței de capital, cât și oportunitatea promovării României la statutul de Piață Emergentă și de către MSCI, care vor consolida vizibil imaginea noastră pe radarele investitorilor. Lichiditatea s-a îmbunătățit în acest an și pe piața de acțiuni, unde am ajuns la o medie zilnică de peste 30 milioane euro, ceea ce duce la o îmbunătățire a indicatorilor urmăriți de MSCI și suntem convinși că operaționalizarea Contrapărții Centrale va contribui la lichiditatea pieței, sporindu-ne șansele de promovare la statutul de Piață Emergentă”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.
„Înaintea finalului de an închidem cu succes o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis. Ne bucurăm în continuare de un inters deosebit din partea investitorilor, atât pe tranșele de lei, cât și pe cele de euro, iar creșterile înregistrate pe tranșa donatorilor ne reafirmă importanța componentei sociale în acest proiect. Această inițiativă, devenită deja matură pe piața de capital locală, este cu atât mai impresionantă cu cât anul acesta am marcat mai multe recorduri de creștere și am contribuit la un impact pozitiv istoric asupra profilului Bursei de Valori București, în rândul investitorilor de retail și instituționali”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.
„S-a încheiat încă un an de succes în istoria programului de emisiune de titluri de stat Fidelis, care a devenit o tradiție pe piața de capital din România. Ultima rundă de finanțare din 2023 a dovedit din nou importanța acestui instrument atât ca oportunitate de investiție pentru comunitatea de investitori de retail, cât și ca sursă de finanțare pentru Ministerul Finanțelor. Ne bucurăm că avem ocazia de a contribui la acest demers alături de Ministerul Finanțelor, partenerii de consorțiu și Bursa de Valori București”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.
„Emisiunile Fidelis se constituie într-un instrument deja consacrat pentru investitorii individuali care pot astfel să-și optimizeze deciziile de management de portfoliu. Audiența emisiunilor se menține ridicată, realitate favorizată de nivelul dobânzilor situat pe un palier ridicat, precum și de gradul încă redus de vizibilitate a evoluțiilor de pe piețele financiare. Pe de altă parte, existența unei referințe de rată fără risc direct accesibile investitorilor persoane fizice se constituie într-un element calitativ important din perspectiva segmentului de retail de la BVB care poate să analizeze astfel în mod mai potrivit atractivitatea relativă a unor plasamente în acțiuni ce au asociat un grad de risc mai ridicat”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.
„Continuăm să susținem comportamentul de economisire și investiții în rândul populației și ne bucurăm să fim parteneri pentru Ministerul Finanțelor într-o nouă emisiune de titluri de stat. De altfel, fiecare nouă ediție Fidelis a avut un rol semnificativ în creșterea apetitului investițional al românilor și a contribuit la dezvoltarea educației financiare prin transfer de cunoștințe despre protejarea economiilor și diversificarea portofoliului investițional. Pentru noi, la BCR, a însemnat valoare adăugată în discuțiile despre planificare financiară pe termen lung și modul în care fiecare își poate asigura un viitor financiar mai bun, raportat la profilul personal de risc”, a menționat Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 27 noiembrie–15 decembrie, românii au plasat aproape 18.500 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Aproape 16.000 de ordine (86% din total) au avut valori cuprinse între echivalentul în euro a 1.000 și 100.000 de euro, iar alte aproape 1.900 de ordine (10% din total) au avut valori maximum echivalentul a 1.000 de euro.
Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:
-
Emisiune în lei
pentru donatori, cu scadență în 20.12.2024Emisiune în lei cu scadență în 20.12.2024
Emisiune în lei cu scadență în 20.12.2026
Emisiune în euro cu scadență în 20.12.2024
Emisiune în euro scadentă în 20.12.2028
ISIN ROJ18HOCG6M2 RO7AMP8ASR03 ROS2QW8ADYI0 ROPV2M7JWNA6 RO5W46FHTRU7 Simbol R2412B R2412C R2612A R2412BE R2812AE Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani Dobândă anuală 7,1% p.a. 6,1% p.a. 7,25% p.a. 4% p.a. 5,5% p.a. Valoare emisiune 137,4 mil. lei 232,9 mil. lei 563,1 mil. lei 135,5 mil. euro 174,3 mil. euro
Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, joi, 21 decembrie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent, în orice moment, prin intermediarii autorizați să tranzacționeze la BVB. Lista intermediarilor este disponibilă la acest LINK.
Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.