Năsui colecție privată&galerie este un operator cultural care prezintă cele mai importante lucrări de top ale creației unei selecții atente de artiști contemporani români, în contexte naționale și internaționale favorabile. După un an de zile, se bucură de expunerea, reprezentarea și promovarea în țară și străinătate a 98 de lucrări de artă contemporană a nouă artiști contemporani premium din România.
Năsui colecție privată&galerie se deschide în decembrie 2010, cu expertiză în artă modernă și contemporană de 11 ani și experiență în management cultural de 6 ani. Ca operator cultural are ca scop circulația pe piața și scena de artă națională și internațională a artei și artiștilor, atenți selectați, din portofoliu și contribuția la creșterea sustenabilă a cotei artiștilor reprezentați.
Investiție în artă
Piața de artă contemporană românească este foarte tânără, cu galerii comerciale pe acest segment de artă deschise de-abia acum 9 ani și cu un muzeul de artă contemporană deschis acum 7 ani. Acest lucru, pe lângă lipsurile legislative și de etică profesională inerente oricărei economii aflate la început de drum, aduce avantaje semnificative: creativitate și inovație în promovarea și comercializarea artistului, creștere exponențială pe termen scurt a cotei artistului și a valorii lucrărilor sale și câștig financiar pe termen lung pentru toți stakeholderii implicați (artist, reprezentant artist, curator, dealer de artă, cumpărător, colecționar, investitor). Unul din obiectivele cheie ale Năsui colecție privată&galerie, pentru a putea armoniza cotele artiștilor români contemporani la piața de artă contemporană internațională, este să poziționeze și să promoveze lucrările de artă ale acestora și ca instrumente de investiție financiară cu rezultate pe termen mediu (1-3 ani) și termen lung. Totodată, Năsui colecție privată&galerie ia în considerare și investițiile pe termen scurt, în cadrul proiectului trimestrial Fair Trade Art, în categoria pieselor de mici dimensiuni, lucrări rare dintre seriile de autor sau care au pregătit într-un fel sau altul lucrările lor importante care i-au făcut cunoscuţi.
Promovare culturală
Scena de artă internațională rămâne curioasă și atentă la artiștii români contemporani, generațiile ’80 și mai ales ’90 și post-2000. Datorită unei selecții atente și riguroase de artiști și lucrări, Năsui colecție privată&galerie reușeste în anul 2011 organizarea unor proiecte curatoriale internaționale în contexte culturale consacrate și deci favorabile: Bienala de artă contemporană de la Moscova (cu un Preview privat la Casa Artex Services București), Casa Artiștilor din Tel Aviv – cea mai veche locație culturală din Israel și Pecherskiy Gallery – una din cele mai în vogă galerii comerciale din centrul Moscovei. Aceste proiecte circulă nu mai puțin de 98 de lucrări de artă contemporană românească pe scena artistică internațională.
Strategii cultural-financiare
Creșterea sănătoasă a cotei artistice se face în timp, prin creearea de instrumente de comunicare specifice, în cadrul unor strategii pe termen lung. Operatorul cultural Năsui colecție privată&galerie evită micro-proiectele de tip „hit-and-run” (în limbaj colocvial „tunuri”) în care să opereze o vânzare a unei lucrări de artă ca pe o vânzare de obiect de consum, decorativ. Fiecare lucrare de artă contemporană are propria ei valoare, dată și crescută în context financiar și cultural internațional (circulație în muzee și bienale specifice, publicarea de cărți de artă și alte materiale informative, participarea la târguri internaționale de artă și licitații atent selectate, vizionări private, specifice și targetate etc.).
Future contemporary Romania
Pentru 2012 și 2013 Năsui colecție privată&galerie urmărește continuarea derulării de proiecte naționale și internaționale, cu proiecte curatoriale și proiecte financiare în Europa (București, Paris, Bordeaux, Liverpool, Limerick City, Bratislava, Marseille-Provence, Veneția, Viena) și în lume (Dubai – Emiratele Arabe Unite, City of Cambridge – regiunea Waterloo Canada).
Următorul proiect: expoziție personală de anvergură „Outdoor” a lui Francisc Chiuariu, organizată în cadrul a trei expuneri simultane, în trei spații de marcă: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia (22 ianuarie 2012), AnnArt Gallery București și Muzeul Național de Artă Contemporană. Detalii pe www.cosminnasui.com/news.
Portofoliu de artiști: Radu Belcin, Dragoș Burlacu, Francisc Chiuariu, Ana Maria Micu, Cătălin Petrișor, Flavia Pitiș, Bogdan Rața, Aurel Tar
Artiști invitați: Maxim Dumitraș, Valeriu Mladin, Lucian Muntean
Cărți publicate: „Colorând Griul, al doilea val de artiști români contemporani emergenți” (editura Vellant), „Colorând Griul. Starea de spirit” (editura Vellant)
Artişti colecţionaţi: Artă românească de patrimoniu: Iosif Iser, Camil Ressu; Internaţional: Christo&Jeanne-Claude; Artă contemporană românească: Dragoș Burlacu, Francisc Chiuariu, Nicolae Coșniceru, Costea Constantin Daniel, Simona Dobrescu, Dorel Găină, Bogdan Mateiaș, Florin Mitroi, Alexandru Rădvan, Bogdan Rața, Mircea Suciu, Aurel Tar, Vasile Tolan, Mirela Trăistaru, Zoltan Bela
Parteneri: Editura Vellant România, Institutul Cultural Român București, Institutului Cultural Român Tel Aviv, ARTPLAY Design Centre Moscova, Casa Artiștilor din Tel Aviv, Alex Solodov Art Studio Moscova, V-Art/Pecherskiy Gallery, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Artex Services, AnnArt Gallery, Artmark, Tarom, Birou de arhitectură B23T, Chapman Taylor Romania, Van Project&Design, Alukoenigstahl, Illy Romania, Modernism.ro, Radio România Internațional (RRI), Best Communication Media.
Năsui colecție privată&galerie are ca scop circulația pe piața și scena de artă națională și internațională a artei și artiștilor din portofoliu și contribuția la creșterea sustenabilă a cotei artiștilor reprezentați.
Servicii: expertiză în artă contemporană, consultanță pentru investiție în artă contemporană, curatoriat, management cultural, PR cultural.