viitorul presei este ameninţat de actualul context socio-economic
Rogalski Grigoriu Public Relations anunţă rezultatele unei cercetări privind viitorul presei locale şi trage un semnal de alarmă cu privire la implicaţiile actualelor condiţii sociale şi economice asupra independenţei sale.
Rezultatele studiului, realizat prin intervievarea redactorilor şefi ai principalelor publicaţii din 10 oraşe arată că actuala situaţie economică afectează într-o măsură covârşitoare evoluţia presei la nivel local, doar 3% dintre respondenţi consideră că publicaţia la care lucrează nu este afectată de actuala criză economică. Obstacolele întâmpinate pentru a obţine finanţare sunt văzute ca o ameninţare la adresa independenţei presei locale de 78% din participanţii la studiu, în ciuda unui interes crescut al publicului faţă de subiecte de importanţă locală (80% dintre respondenţi consideră că publicul este mai degrabă interesat de ştiri locale).
Peste 40% din participanţii la studiu sunt de părere că presa locală este afectată într-o măsură mai mare de actuala criză economică decât publicaţiile centrale.
O posibilă soluţie de continuare a activităţii editoriale este migrarea către online – 34% dintre răspunsuri menţionează renunţarea definitivă la varianta print a publicaţiei, în timp ce peste 60% dintre respondenţi precizează că publicaţia la care lucrează vizează extinderea în mediul online în viitorul apropiat.
„Starea presei locale ne interesează tocmai pentru că suntem conştienţi de autoritatea sa în mediul local, autoritate pe care şi-a construit-o servind interesele publicului din aceste comunităţi. Ne-am pus firesc întrebarea cine anume ar trebui să ofere susţinere acestui segment important al presei, chiar dacă el funcţionează pe baza regulilor de piaţă şi care ar fi pârghiile de a oferi o perspectivă ziarelor locale, într-o perioadă în care se dovedeşte că presa ar putea deveni un pol de opoziţie autentică faţă de demersurile autorităţilor locale. Prin acest demers am dorit să cunoaştem starea reală a presei locale şi să tragem un semnal de alarmă adresat în primul rând instituţiilor care susţin dezvoltarea unui jurnalism independent cu privire la posibilitatea de a crea programe pentru a genera noi surse de venit pentru presa locală. Migrarea către mediul online poate fi o variantă de supravieţuire atîta vreme cît această decizie nu are ca findament reducerea costurilor, ci generarea de noi surse de venit. Suntem convinşi că acest studiu poate ajuta cunoaşterea unei realităţi şi crearea unor mecanisme de supravieţuire în actualele condiţii. Ne oferim tot sprijinul pentru astfel de iniţiative şi invităm toate organizaţiile responsabile să identifice modalităţi de a contribui la susţinerea presei locale,” a declarat Eliza Rogalski, managing partner Rogalski Grigoriu Public Relations.
Studiul mai arată că cele mai importante surse pentru jurnaliştii din presa locală sunt instituţiile publice din mediul local (81%), dar şi sursele informale (84%), care oferă informaţii preliminare pentru investigaţii şi anchete jurnalistice ulterioare. În lumina concluziilor acestui studiu, dispariţia presei locale sau scăderea gradului său de independenţă pot afecta pe termen lung sănătatea unor mecanisme democratice aflate abia la început de drum.
Realizat pe baza unui chestionar trimis redactorilor şefi din cadrul a peste 60 de publicaţii prezente în top 10 oraşe din România, studiul s-a desfăşurat timp de două săptămâni în luna martie, pe baza unor interviuri online sau telefonice. Oraşele selectate au fost Timişoara, Cluj, Sibiu, Oradea, Braşov, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Bacău.
Rezultatele studiului le puteti consulta inclusiv aici:
//www.slideshare.net/Alexandra_Ion/rogalski-grigoriu-prezentare-rezultate
{mosloadposition user10}