Cei peste 35.000 de poştaşi români sărbătoresc mâine, 9 octombrie, alături de colegii lor din întreaga lume, Ziua Mondială a Poştei.
Cu această ocazie, Poşta Română lansează clienţilor invitaţia de a face o incursiune în lumea timbrelor şi a istoriei serviciilor poştale româneşti, la Muzeul Naţional Filatelic, situat în incinta fostului Palat al Poştelor, actualul Muzeu Naţional de Istorie a României de pe Calea Victoriei nr. 12 din Capitală.
Pe lângă expoziţiile permanente de timbre, cărţi poştale şi reviste de specialitate, vizitatorii vor putea admira piese filatelice din colecţia privată “Scrisoarea de la expeditor la destinar”, o donaţie a pensionarului P. T. T. Cornel Telecan, dar şi alte colecţii care ilustrează ştampilele poştale folosite în perioada 1872 -1910, ilustrate ce reprezintă sedii de oficii poştale din România, precum şi documente poştale vechi.
De asemenea, copiii vor avea ocazia să admire cea mai lungă scrisoare din lume. Scrisoarea cu tema „Salvându-ne pădurile ne salvezi copilăria” este adresată lui Moş Crăciun şi a fost scrisă, la finalul anului trecut, pe durata a nouă zile, de către un număr de 2110 copii de la şcolile generale din municipiul Braşov, având o lungime de 413,80 metri. Recordul mondial a fost omologat în data de 18 decembrie 2008 de World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale).
De asemenea, la nivel naţional sunt organizate, tot mâine, diverse acţiuni pentru a marca Ziua Mondială a Poştei. În incinta Oficiului Poştal Timişoara 1 va avea loc, începând cu ora 11:00, un concert de trombon susţinut de un cvartet al Filarmonicii Banatul. La Braşov se lansează un curs de istorie poştală dedicat elevilor claselor a IV-a din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Poştaşii din Bacău vor dona copiilor nevoiaşi din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea rechizite colectate în cadrul campaniei umanitare „De la suflet la suflet … prin Poşta Română”.
Despre Ziua Mondială a Poştei
În urmă cu 135 de ani a luat fiinţă Uniunea Generală Poştală, prin semnarea Tratatului de la Berna de către 22 de membri fondatori, printre care şi reprezentantul Principatelor Române – George Lahovari, Director General al Poştelor şi Telegrafului.
Ulterior, în 1878, odată cu aderarea unui grup masiv de operatori poştali, Uniunea Generală Poştală îşi schimbă numele în Uniunea Poştală Universală (UPU). Ziua semnării Tratatului de la Berna, 9 octombrie, a rămas de atunci un punct de referinţă în istoria sistemului poştal.
Cu ocazia Congresului UPU de la Tokyo, din 1969, prin votul unanim al tuturor delegaţiilor prezente, s-a stabilit ca 9 octombrie să devină o zi de sărbătoare pentru toţi poştaşii din lume, data în care se aniversează Ziua Mondială a Poştei.
Cinci lucruri inedite despre sistemul poştal:
• Primul document poştal a fost găsit în Egipt în anul 225 î.Ch.
• Circa 82% din populaţia globului beneficiază de serviciul de livrare la domiciliu al operatorilor poştali de pe mapamond
• În fiecare zi, aproape 1,2 miliarde de scrisori sunt puse la poştă. Lor li se adaugă 16 milioane de colete pe zi.
• Peste 5,5 milioane de oameni lucrează în sistemul poştal, ceea ce face din poştă sectorul de activitate cu cel mai mare număr de angajaţi din lume.
• Tot sistemul poştal deţine şi cea mai extinsă reţea de pe planetă, cu mai mult de 665.000 de puncte de prezenţă.
Despre Poşta Română:
Poşta Română deţine în prezent o reţea de peste 7.100 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale. Peste 550 de oficii poştale din totalul de 1.200 subunităţi poştale informatizate sunt incluse în VPN (Virtual Private Netwok). Reţeaua informatizată permite efectuarea de operaţiuni în condiţii optime de siguranţă, fiind utilizate sisteme informatice securizate şi reţele private de comunicaţii.
Decizia Poştei Române de a implementa unul dintre cele mai sigure sisteme informatice a fost determinată şi de competiţia acerbă pe unele segmente pe piaţă, această măsură ducând la extinderea paletei de servicii oferite clienţilor. Pe lângă serviciile tradiţionale, clienţii au acces la servicii noi, bazate pe cele mai noi tehnologii, precum serviciile financiare interne şi externe (mandat on-line, mandat electronic, Western Union şi Eurogiro) sau e-post (asigura transmiterea de mesaje prin intermediul reţelei Internet).
Extinderea reţelei de oficii poştale care operează în timp real a dus la încheierea de parteneriate cu instituţiile bancare sau de asigurări care activează pe piaţa autohtonă, companiile de telefonie fixă şi mobilă, dar şi cu administraţiile publice locale. Poşta Română a dobândit o experienţă solidă în încasarea ratelor acordate de băncile partenere, a impozitelor şi a taxelor locale, a facturilor la utilităţi (electricitate, telefonie fixă şi mobilă, gaze).
Pe scurt, despre Poşta Română:
• Angajaţi peste 35.000
• Oficii poştale peste 7.100
• Oficii poştale informatizate peste 1.200
• Oficii poştale în VPN peste 550
• Suprafaţa ţării 237.500 Km
• Total populaţie deservită 21.698.181 locuitori
• Adrese de distribuţie 7.500.000
{mosloadposition user10}