să se întâlnească cu tinerii din statele membre ale UE
Pe 9 Mai, aproximativ 100 de funcţionari ai Comisiei Europene vor renunţa la ziua lor liberă şi vor merge voluntar în toată Europa pentru a se întâlni cu elevii. Iniţiativa "Ziua Europei în Şcoli", organizată în colaborare cu regiunile din Europa are rolul de a atrage atenţia tinerilor asupra acţiunilor Uniunii Europene în toată lumea. Mergând pe teren, în regiuni precum Liberec, din Republica Cehă, şi Vidra Creţeşti, din România, pentru a sta de vorbă faţă în faţă cu elevii europeni (cu vârste între 13 şi 18 ani), aceşti voluntari din partea Comisiei vor stimula dezbaterea privind valorile şi principiile care stau la baza solidarităţii europene, acum, când UE îşi serbează cea de-a cincizecea aniversare.
Pentru a simboliza cea de-a cincizecea aniversare a Tratatului de la Roma, 50 de regiuni care reprezintă 18 ţări din UE sunt implicate în Iniţiativa "Ziua Europei în Şcoli". Vor participa aproximativ 97 000 de elevi din 4 420 de şcoli. Mai mult de 90 de "ambasadori" din Comisia Europeană se vor întâlni cu elevii.
Elevii şi profesorii din şcolile participante au primit deja materiale promoţionale si informative privind cooperarea externă a UE şi nu numai. În plus, cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a Tratatului de la Roma, se va edita o publicaţie specială "50 de ani – 50 de exemple de solidaritate", care ilustrează 50 de proiecte din toată lumea care au fost iniţiate datorită UE.
În România, membrii ai Reprezentanţei Comisiei Europene va serba evenimentul de pe 9 Mai împreună cu reprezentanţii locali, elevii şi profesorii de la Liceul Mihail Kogălniceanu din Snagov şi de la Şcoala din Creţeşti-Vidra, Ilfov.
În vreme ce la Snagov dezbaterea va fi dedicată anului european al oportunităţilor egale pentru toţi, la Creţeşti subiectul principal va fi Carta Drepturilor Fundamentale. Dezbaterile vor fi urmate de activităţi sportive, spectacole şi concursuri de desen. Activităţi asemănătoare vor avea loc în alte 15 şcoli din Judeţul Ilfov, cu aproximativ 2 000 de elevi.
Prezentare
9 Mai este ziua Declaraţiei Schuman din 1950, primul pas către integrarea europeană. Iniţiativa "9 Mai- Ziua Europei în Şcoli" a fost lansată în 2004 datorită implicării personalului UE care lucrează în cadrul Oficiului de Cooperare EuropeAid, iar Direcţia Generală a Comisiei Europene a pus în aplicare asistenţa externă şi ajutorul pentru dezvoltare. Un proiect pilot iniţial s-a desfăşurat în Campania (în Italia) cu participarea a 30 de şcoli şi a aproximativ 10 000 de studenţi.
Datorită succesului acestei iniţiative, în 2005, proiectul a fost prezentat reprezentanţelor locale ale autorităţilor europene, în vederea extinderii acestei experienţe întru-un număr mai mare de şcoli şi de regiuni. Datorită implicării regiunilor şi şcolilor europene, Iniţiativa a continuat fără întrerupere, iar numărul statelor membre reprezentate a ajuns de la 1 în 2004 la 4 în 2005 şi la 15 în 2006.
Iniţiativa "9 Mai – Ziua Europei în Şcoli" oferă tinerilor, care au un rol esenţial pe scena europeană, o ocazie deosebită de a se implica într-un dialog real cu funcţionarii Comisiei Europene despre valorile care stau la baza solidarităţii UE.
Puteţi găsi mai multe informaţii despre "9 Mai – Ziua Europei în Şcoli" pe site-ul Internet al Comisiei Europene
//ec.europa.eu/europeaid/9-may-initiative/index_en.htm
Lista regiunilor care participă este pe site-ul Internet. Lista nu este finală şi sunt posibile schimbări de ultimă oră.
{mosloadposition user10}