initiata de Asociatia Environ
Marti seara a avut loc Gala de Premiere a Campaniei «Alunga fantomele electronicelor vechi», initiata la inceputul lunii noiembrie de catre Asociatia Environ, in parteneriat cu Primaria Sectorului 1 si Romprest. Evenimentul a avut loc in Sala Nicolae Titulescu, din cadrul Complexului Romexpo, incepand cu orele 19.00. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a participat si a inmanat premii castigatorilor. Au fost premiate cele mai verzi Asociatii de locatari, institutii, companii si cetateni ai sectorului 1 Bucuresti. Cantitatea totala de deseuri electrice, electronice si electrocasnice (DEEE uri) colectate ajunge la 8 tone, un record in domeniu, care depaseste pana si rezultatele obtinute in cadrul campaniei „Marea Debarasare”. Astfel, cea mai verde institutie din Sectorul 1 al Capitalei este Ministerul Sanatatii, iar compania cea mai «libera» de DEEE-uri este S.C. Elvila S.A. LG Electronics a fost desemnata ca fiind cea mai activa companie internationala. Campania s-a derulat in perioada 1 – 30 noiembrie, urmarind colectarea selectiva si reciclarea DEEE – urilor. Trupa Sistem a interpretat in premiera Imnul DEEE-urilor, chiar pe obiecte colectate in campanie. Atmosfera a fost intretinuta de simpaticii prezentatori ai Tonomatului de pe 2, sustinator al campaniei.
Marti seara ecologistii din Sectorul 1 al Capitalei au avut motive de sarbatoare. A avut loc Gala de Premiere a campaniei «Alunga fantomele electronicelor vechi», campanie initiata de Asociatia Environ, in parteneriat cu Romprest si Primaria Sectorului 1. Au fost premiate cele mai verzi Asociatii de locatari, institutii, companii si cetateni ai Sectorului 1 Bucuresti. Acestia s-au inscris in campania «Alunga fantomele electronicelor vechi» initiata de Asociatia Environ, in parteneriat cu Romprest si Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Campania a urmarit informarea si stimularea colectarii selective a deseurilor de echipamente electrice, electronice si electrocasnice. Programul a fost dezvoltat cu ajutorul echipelor de voluntari, vanatorii de fantome, care au fost in permanent contact cu institutiile si companiile. Campania, care s-a derulat pe parcursul lunii noiembrie, nu si-a propus doar colectarea selectiva a DEEE-urilor din sectorul 1, ci si constientizarea populatiei in ceea ce priveste pericolul reprezentat de acestea. Componenta competitionala a campaniei a venit in sprijinul celor doua obiective mentionate, urmarind stimularea colectarii si a lucrului in echipa.
Echipele de voluntari implicate in campanie au avut o activitate intensa, care s-a soldat cu 8 tone de DEEE uri colectate. Asociatiile de locatari au contribuit cu 550 de kg, institutiile cu 4730 de kg, companiile cu 1100 de kg, iar cetatenii cu 1560 de kg.
Iata si castigatorii:
1. Cea mai «verde» asociatie de locatari – Bd. Ion Mihalache, nr.144. bloc 10
2. Cea mai «verde» institutie in sectorul 1 – Ministerul Sanatatii
3. Compania «libera» de DEEE-uri – S.C. Elvila S.A.
4. Cel mai EcoActiv cetatean al Sectorului 1 – dl. Sofronie Lazar
5. Cea mai varstnica persoana care a participat la campanie – dna. Erica Suhai, 73 de ani
6. LG Electronics – cea mai activa companie internationala
7. Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti – premiu special pentru activitatea derulata in directia colectarii selective
In topul celor mai verzi institutii, Ministerul Sanatatii este urmat de Partidul National Liberal, secondat indeaproape de Institutul Cultural Roman.
Companiile cele mai receptive la apelul initiatorilor campaniei au fost, in ordine : SC Elvila Sa (castigatoare dealtfel) si S.C. Romair S.R.L si S.C. Petrom Distributie Gaze S.A.
Cei mai ecoactivi cetateni din Sectorul 1 domiciliaza pe Strada Turda.
«Felul in care institutiile, companiile si cetatenii au raspuns campaniei noastre este mai mult decat imbucurator si nu putem decat sa ne propunem sa continuam sa organizam astfel de actiuni. Asa cum am prevazut, eforturile conjugate ale Asociatiei Environ, Romprest si Primariei Sectorului 1 au dus la un rezultat. Consideram cele 7940 de kg de DEEE uri colectate tot atatea semnale verzi din partea sectorului 1 al Capitalei. Le multumim tuturor celor care ne-au sprijinit si ne bucuram ca astazi, aici, avem ocazia de a cunoaste oameni care realizeaza importanta protectiei mediului incojurator Colectarea selectiva este un obicei care trebuie sa ne intre tuturor in reflex, fara a fi considerat» declara Andrei Orban, Presedintele Asociatiei Environ, initiatorul campaniei.
Pe parcursul derularii proiectului, au existat puncte de informare la sediile Environ, Romprest, ca si in cadrul Primariei sectorului 1. Doritorii au avut la dispozitie numarul gratuit 021/9460 pentru preluarea DEEE-urilor.
Despre Asociatia Environ
Asociația Environ este o organizație colectivă non-profit de management DEEE, având ca scop preluarea responsabilităților producătorilor și importatorilor referitoare la colectarea, tratarea, valorificarea și eliminarea nepoluantă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice ( DEEE ), așa cum sunt prevăzute în HG nr. 448/2005.
Pentru aceasta Asociația Environ a dezvoltat un sistem eficient de preluare și valorificare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în concordanță cu legislația în vigoare și cu respectarea obiectivelor Strategiei Naționale pentru Gestionarea Deșeurilor și a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, în condițiile unei optimizări permanente a costurilor de operare.
Asociația Environ este o organizație deschisă atat producătorilor care doresc să adere ca membri cât și celor care, fără a deveni membri, solicită incheierea unui contract de transfer de responsabilitate.