Să cumperi pantofi este fascinant! Tocmai ce a venit toamna iar vânzatorii de pantofi și-au făcut deja aprovizionarea. Prin urmare este momentul în care trebuie să învățăm ce trebuie să știm și cum să cumpărăm acesti pantofi.
Centrul European al Consumatorilor – ECC Romania ne spune câteva tipsuri de cumpărat pantofi.
1. Citește eticheta! Pe etichetă trebuie să găsești următoarele elemente de identificare și caracterizare:
– Denumire produs;
– Denumirea și/sau marca producătorului;
– Adresa poștală a sediului social pentru producătorii/importatorii din afara UE;
– Adresa poștală a sediului unde pot fi contactați pentru producătorii/distribuitorii din UE;
– Principalele caracteristici tehnice: mărime, culoare, model;
– Modul de întreținere (de obicei este un prospect prezent în ambalajul în care se comercializează produsul);
2. Cum pără pantofi numai din magazine sau raioane specializate unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță).
3. Atenție la încălțămintea de brand, dar cu preț exagerat de mic. Riști să cumperi un produs contrafăcut.
4. Verifică ambii pantofi și probează-i pe amândoi, fă câțiva pași înainte de a lua decizia de cumpărare.
5. Încălțămintea trebuie să fie etichetată prin pictograme corespunzătoare celor 3 părți componente: față; căptușeală și acoperiș de branț; talpa exterioară și pictograme ale materialelor utilizate la producerea articolelor de încălțăminte: piei cu fața naturală, piei cu fața corectată, materiale textile și alte materiale.
6. Etichetarea trebuie să fie vizibilă, bine aplicată și accesibilă și să nu inducă în eroare consumatorul, iar pictogramele trebuie să fie suficient de mari pentru că informațiile conținute de acestea să fie ușor de înțeles.
7. Ai grijă la promoții! Trebuie să fii informat neechivoc cu privire la data de începere a promoției, încetarea promoției (fie prin epuizarea stocului fie la o dată anunțată), prețul vechi și prețul nou precum și asupra altor eventuale condiții specifice.
8. Instrucțiuni de întreținere. Orice articol de încălțăminte trebuie să fie însoțit de instrucțiunile de întreținere – forma de prezentare uzuală a acestor instrucțiuni fiind un prospect introdus în ambalajul de comercializare; instrucșiunile trebuie respectate.
Când vrei să cumperi online acești pantofi iar trebuie să fii foarte atent
• Citește atent condițiile generale de vânzare. Se presupune că ai acceptat aceste condiții la momentul achiziției. În eventualitatea unui litigiu, condițiile iti vor fi opozabile, chiar dacă au fost formulate într-o limbă străină.
• Verifica modul în care sunt utilizate datele tale personale. Fă acest lucru înainte de a valida comanda. Nu uita că ai un drept de acces și de rectificare.
• În principiu, contractul (achizitia online este un contract) este încheiat de la momentul confirmării comenzii:
• Asigură-te că adresa ta de email este corect menționată și că poți primi mesaje
• Salvează sau imprimă confirmarea comenzii.
• Păstrează întotdeauna o copie a comenzii, a confirmării tranzacției și a condițiilor generale valabile la momentul efectuării comenzii.
• Te poți răzgândi din maxim 14 zile de la primirea comenzii dacă pantofii cumpărați sunt prea mici sau dacă nu îndeplinesc dorințele tale, dacă nu seamănă cu fotografia de pe site etc.