Cât de periculos e să zbori? Care este greutatea cumulată a tuturor vacilor din lume? Ce îi face pe oameni fericiți? Ce se întâmplă când scade natalitatea? De ce este greu de anticipat cât de gravă va fi o pandemie când aceasta este în plină desfășurare? Este speranța de viață, în sfârșit, pe cale să atingă apogeul? De ce cifra șomajului nu dezvăluie întreaga poveste? Cât de departe poate ajunge China? Cum au creat anii 1880 lumea modernă? De ce carnea de pui este la putere?
Răspunsul la toate acestea și la alte zeci de întrebări se află în cartea Cifrele nu mint, în care profesorul Vaclav Smil ne poartă într-o aventură a cunoașterii, începând cu națiunile și locuitorii Pământului, trecând prin hrana și combustibilul din care își iau energie și până la mijloacele de transport și invențiile din lumea modernă — fără să neglijeze impactul pe care îl au toate acestea asupra planetei.
Smil folosește statistici surprinzătoare și grafice revelatoare pentru a pune sub semnul întrebării prejudecățile noastre. Își propune să ne demonstreze importanța datelor, fiindcă, în definitiv, poate că cifrele nu mint, dar ce adevăr transmit?
Vaclav Smil încercă să ne arate în acest volum că, de multe ori, trebuie să analizăm lucrurile mai profund și în sens mai larg. Chiar și cifrele de încredere — chiar și cele impecabil de exacte — trebuie privite într-un context mai amplu, istoric și internațional.
„Sper ca această carte să-i ajute pe cititori să înțeleagă adevărata stare a lumii noastre. Sper să-i surprindă, să-i facă să se mire de unicitatea speciei noastre, de inventivitatea noastră și de strădania noastră de a înțelege mai bine lucrurile.“ – Vaclav Smil
„Aștept întotdeauna cu cea mai mare nerăbdare fiecare carte a lui Vaclav Smil.“ – Bill Gates
„O lectură foarte utilă pentru oricine este sceptic în privința statisticilor sau a informațiilor într-o lume în care cifrele par să însemne totul și nimic.“ – BBC Science Focus
„Probabil că nici un alt savant nu știe să explice imaginile prin cifre mai bine decât Smil.“ – Guardian
Vaclav Smil este profesor emerit la Universitatea din Manitoba. Este autorul a peste 40 de cărți despre subiecte care includ energia, schimbările privind mediul și populația planetei, producția de hrană și nutriția, inovațiile tehnologice, evaluarea riscurilor și politicile publice. Este membru al Societății Regale din Canada, iar în 2010 a fost inclus de către publicația Foreign Policy în primii 100 de intelectuali ai lumii.