Acțiunea contribuie la efortul transfrontalier de a crește numărul de sturioni din fluviu
700 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate vineri în Dunăre, cu o săptămână înainte de Ziua Mondială a Peștilor Migratori, sărbătorită la nivel global pe 24 octombrie. Acesta este al doilea eveniment de repopulare organizat la Isaccea în 2020 de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD), partener WWF în cadrul proiectului MEASURES¹.
Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), specie nativă de sturion din Dunăre, poate atinge 2,35 m lungime și poate cântări peste 100 kg. Dar puii de nisetru eliberați acum abia depășesc 25 cm și circa 150g, dimensiuni normale pentru vârsta de 6 luni. Ei nu vor rămâne, cel mai probabil, în Dunăre, ci vor migra în câteva zile în mare, unde fluctuațiile de temperatură ale apei nu sunt atât de mari și unde există hrană mai abundentă ca în fluviu. În plus, cu toții sunt marcați pentru a putea fi identificați în cazul unei capturi accidentale sau în timpul unei cercetări științifice.
„Fiecare nisetru are o marcă externă cu numele proiectului și numărul de telefon la care se poate anunța capturarea accidentală a vreunui pui. În plus, pescarii din zona deja știu că facem populări și, de obicei, eliberează puii în cazul unor capturi accidentale. Mai ales că unii știu că nisetrul este specia cea mai vulnerabilă.” – Marian Paraschiv, INCDDD Tulcea.
Deși i se mai spune și „Sturionul de Dunăre”, nisetrul este din ce în ce mai rar în apele fluviului, fiind pe lista roșie IUCN a speciilor în pericol critic de dispariție. La fel ca cei mai mulți pești migratori, declinul populațiilor este cauzat de creșterea sectorului hidroenergetic, a pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și a poluării, toți acești factori având la bază activitatea umană. Așa se face că nu doar sturionii, ci mai toate populațiile speciilor de pești de apă dulce migratori s-au redus, în medie, cu 93% în Europa, începând cu 1970².
„Râurile care curg libere și peștii migratori, precum sturionul, păstrăvul, scrumbia, sunt extrem de importanți pentru comunitățile locale – cărora le-au asigurat o sursă de hrană – dar și pentru cei care trăiesc mai departe de râu. Pentru că acești pești joacă un rol esențial pentru sănătatea râurilor, lacurilor și a zonelor umede prin menținerea unui lanț trofic complex. De aceea, în proiectul MEASURES, am ales să marcăm Ziua Mondială a Peștilor Migratori și printr-o activitate de repopulare”, a adăugat Cristina Munteanu, Manager proiect, WWF-România.
Alți 300 de nisetri cu vârsta de aproximativ un an au fost eliberați la Isaccea în luna aprilie. Aceasta este a treia acțiune de repopulare organizată în cadrul MEASURES în România, după ce anul trecut alte 1000 de exemplare au fost eliberate în Dunăre, în total, aproape 9000 de pui fiind eliberați până acum în fluviu, în România și Ungaria.
Activitatea de eliberare s-a desfășurat în prezența reprezentaților ARBBD și ANPA, în calitate de administratori ai resurselor acvatice, și ai reprezentanților INCDDD, în calitate de organizator al acțiunii. Evenimentul de la Isaccea a fost organizat în cadrul proiectului MEASURES, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană (FEDR, IAP). Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați pagina proiectului: www.interreg-danube.eu/measures.
Despre proiect
MEASURES (01.06.2018-31.05.2021) adună laolaltă 10 țări aflate de-a lungul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria). Partenerii din proiect și-au unit forțele pentru conservarea speciilor de pești migratori în pericol de dispariție din bazinul Dunării. De-a lungul celor 3 ani de proiect, MEASURES va cartografia și va identifica habitate cheie pentru peștii migratori, prin dezvoltarea și testarea unei metodologii specifice, va dezvolta o strategie armonizată pentru restaurarea coridoarelor ecologice și va susține includerea acesteia în viitoarele planuri de management.
Proiectul va crea, de asemenea, o bază de date online – the „MEASURES Information System” – care va facilita accesul experților, factorilor de decizie și publicului larg la informațiile relevante disponibile.
Foto © WWF
¹ Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării.
² The Living Planet Index (LPI) for Migratory Freshwater Fish.