700 de pacienți aflați în comunități rurale dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin, majoritatea persoane în vârstă, care nu se pot deplasa la un spital, au beneficiat de servicii medicale de calitate, cu ajutorul unei soluții de telemedicină. Prin această soluție, medici de specialitate le-au acordat în perioada iulie 2017 – iunie 2018 peste 1.300 de consultații la distanță, în cadrul unui proiect dezvoltat de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis și sprijinit de Fundația Vodafone România printr-o finanțare de aproape 650.000 de lei, acordată prin programul Connecting for Good. Aproape jumătate dintre cei 700 de pacienți din cele două județe nu sunt integrați în sistemul public de asigurări de sănătate.
Lansat în 2016, proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști localizată la Timișoara și cu o echipă mobilă care se deplasează în cinci puncte de lucru: Ghilad, Buziaș, Sânnicolau Mare și Deta, din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigații medicale portabile și al unei conexiuni la internet, rezultatele consultațiilor efectuate pot fi urmărite în timp real de un medic specialist din Timișoara.
În absența soluției de telemedicină, pacienții vizați ar fi trebuit să parcurgă între 30 și 50 km pentru a ajunge la cel mai apropiat medic specialist. Consultațiile oferite în cadrul proiectului acoperă specialitățile cu risc vital, cum sunt cardiologia și medicina internă, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicină integrează de asemenea specialitățile endocriologie, dermatologie, oftalmologie și pneumologie.
Pe lângă contribuția adusă la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților, rezultatele proiectului au reprezentat un suport în activitatea spitalelor din localitățile Deta și Sânnicolau Mare, care se confruntă cu o lipsă a medicilor specialiști. Ca urmare a implementării proiectului, a crescut gradul de conștientizare a importanței controalelor medicale periodice în rândul pacienților, iar numărul pacienților neasigurați din cadrul celor două spitale care folosesc serviciile de urgență în regim de policlinică a scăzut.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.Fundația-vodafone.ro, https://jurnaldebine.Fundația-vodafone.ro/ și www.facebook.com/Fundațiavodafone.
Fundația de Ajutor Medical Profilaxis este o organizație neguvernamentală înființată în Timișoara în 1997. Misiunea fundației este creșterea calității vieții copiilor, adulților și vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale și educative. Mai multe detalii despre proiectele și activitățile Fundației de Ajutor Medical Profilaxis, din trecut și din prezent, pot fi găsite pe www.fundatiaprofilaxis.ro.