Autorii şi interpreţii mai au doar o săptămână în care să-şi pregătească şi să-şi trimită melodiile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2014. Conform Regulamentului competiţiei, ultima zi de înscriere este 14 februarie.
Reamintim calendarul din acest an al competiţiei:
În 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia pieselor înscrise, iar pe 20 februarie aflăm cele 12 melodii finaliste. Pe 1 martie, alegerea melodiei câştigătoare se va face în cadrul unul spectacol televizat, cei care decid fiind publicul larg şi un juriu de specialitate. Cei interesaţi de participarea la Selecţia naţională sunt invitaţi să consulte site-ul oficial eurovision.tvr.ro, unde pot găsi toate informaţiile necesare participării, precum şi ultimele noutăţi din ţară şi de afară pe subiectul Eurovision.
Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2014, la Copenhaga, Danamarca, în 6, 8 şi 10 mai. România va participa în cea de-a doua semifinală a concursului, cea din 8 mai, alături de Norvegia, Israel, Georgia, Austria, Lituania, Polonia, Malta, Macedonia, Finlanda, Irlanda, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.
Luminiţa Anghel: „Este o experienţă minunată să fii pe acea scenă, măcar o dată-n viaţă!”
Reprezentanta României la Eurovision în 2005, desfăşurat atunci la Kiev, îşi aminteşte cu plăcere de experienţa concursului internaţional al cântecului european.
„Pentru noi – pentru că am fost o echipă, Sistem şi Luminiţa Anghel – a fost, cred, una dintre cele mai frumoase experienţe profesionale din viaţă. Ne-am întors pe un loc fruntaş, am avut ocazia să ne urmărească zeci de mii de oameni în sală şi să ne strige numele – şi milioane de telespectatori să ne voteze. Am avut emoţii mari, pentru că reprezentam România şi pentru că a contat foarte mult pentru noi atunci când am ridicat steagul ţării noastre.
A fost o minune de la Dumnezeu că ne-am urcat pe podium, pentru că aşteptările – şi din ţară, şi ale noastre – nu erau chiar, chiar atât de mari. Încă mai am mulţi prieteni şi acum, după atâţia ani de la participare, cu care ţin legătura, din diferite ţări ale Europei.
Este o experienţă minunată să fii pe acea scenă, măcar o dată-n viaţă. Ai ocazia, printr-o piesă bună, un spectacol extraordinar şi o interpretare pe măsură, să demonstrezi lumii că exişti – tu, ca artist român şi tu, ca ţară, România.
Nu uitaţi să urmăriţi Selecţia naţională Eurovision 2014! Nu uitaţi să fiţi alături de concurenţii care ne vor reprezenta anul acesta la Copenhaga, în Danemarca!”, îi îndeamnă Luminiţa Anghel pe toţi cei care vor să încerce emoţia Eurovision în acest an.
Despre Eurovision:
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.