Îți ascunzi mâinile, te ferești să le ții la vedere? Una dintre cele mai grave probleme ale pielii pe timp de iarnă (și nu numai), cu care ne confruntăm majoritatea dintre noi, sunt cuticulele uscate și crăpate. Nu numai că sunt inestetice, dar pot fi și destul de dureroase.
Îngrijirea regulată a mâinilor este importantă pentru a ne menține unghiile întotdeauna frumoase și în formă. Pe lângă condițiile meteorologice, în timpul activităților de zi cu zi, există mulți factori care pot deteriora unghiile și mâinile. De exemplu, utilizarea de substanțe chimice, cum ar fi detergenți și săpunuri folosite pentru curățarea casei, obiceiuri alimentare proaste și, în cele din urmă, chiar mania rosului unghiilor (onicofagia).
De aceea, pe lângă preocuparea de a avea unghii și mâini bine îngrijire, înfrumusețate cu culorile care ne plac cel mai mult, este foarte important să ne asigurăm că pielea mâinilor este în primul rând sănătoasă, o condiție de bază pentru frumusețea sa. Așadar, spune drept: îți rozi unghiile și pielițele? Dacă da, nu o mai face! Unghiile și cuticulele au de suferit!
Înainte de toate… ce sunt cuticulele?
Cuticulele sunt acea clapă de piele (o extensie) care protejează fiecare unghie în jurul marginii sale fixe. Funcția lor este foarte importantă și anume, aceea de a preveni murdăria și bacteriile să afecteze mecanismul de creștere a unghiilor. De fapt, cuticulele au un rol decisiv în succesul manichiurii, dar, din păcate, ele sunt un detaliu adesea destul de maltratat, dacă nu chiar complet uitat!
Care sunt cauzele cuticulelor uscate? La ce ar trebui să fii atentă?
Așa cum am menționat deja, cuticula este pielița care se formează deasupra unghiei si este țesutul mort, incolor, atașat de placa naturală a unghiei. Prin urmare, îți poți da seama ușor dacă cuticulele sunt uscate, exfoliate sau crăpate. Dacă observi acest lucru, ia măsuri urgent, pentru a nu permite bacteriilor să intre în unghiile tale și să provoca o infecție.
Cauza cuticulelor uscate? De fapt, cuticulele uscate pot proveni din mai mulți factori. În timpul iernii, vremea rece, împreună cu căldura uscată în interior, precum și mai mulți factori interni posibili pot contribui la modificarea aspectului unghiilor. Un alt factor care poate contribui la uscarea cuticulelor este expunerea la agenți de uscare duri, cum ar fi dezinfectanții pentru mâini și spălarea excesivă a mâinilor.
Ce poți face? Un prim sfat: acordă-ți un moment și încearcă să identifici posibilii vinovați! Aruncă o privire la produsele de curățare pe care le utilizezi în mod regulat, deoarece acestea pot intensifica uscăciunea. Îți petreci timpul lucrând în aer liber? De asemenea, cum stai cu hidratarea zilnică? Toți acești factori mici pot contribui la cuticulele uscate.
Cum poți trata cuticulele uscate chiar la tine acasă?
- Foloseste zilnic o cremă bună de hidratare a mâinilor și unghiilor!
Iarna și pielea uscată, din păcate, merg mână în mână, așa că într-o zi friguroasă, recomandarea este „să iei cu tine, în geantă, serul de protecție pentru mâini OPI ProSpa. Nu uita, să adăugi un spray hidratant cu Ceramide OPI ProSpa pentru a menține mâinile netede.”, recomandă Diana Marandiuc, Education Manager OPi. - Hidratează mâinile până în vârfurile unghiilor!
Știi deja acest lucru: Aportul de apă este vital pentru o piele sănătoasă, așa că poartă o sticlă cu apă în permanență cu tine. Dacă încălzirea din încăpere usucă pielea, poate merită să investești într-un umidificator pentru a-ți completa rutina de îngrijire a cuticulelor.
Nu e deloc de dorit să ai unghii uscate! Atunci când unghiile sunt uscate, se pot zgâria și se pot rupe cu ușurință. Pentru a evita acest lucru, nu uita să le hidratezi! Masează baza în mod regulat cu un ulei vegetal, cum ar fi cel de migdale dulci, argan, avocado sau nigella (chimen negru). Nu ai niciunul dintre aceste uleiuri la îndemână? Nicio problemă! Chiar și uleiul de măsline sau susan, pe care cu siguranță îl ai în bucătărie, funcționează excelent! Datorita acestui obicei, unghiile tale vor fi mai puternice, mai rezistente, iar cuticulele mai flexibile. Un alt punct pozitiv: aplicarea unui ulei activează microcirculația sângelui în jurul unghiilor, ceea ce le poate ajuta să crească mai repede. - Împinge cuticulele la baza unghiei! Evită pe cât posibil tăierea acestora!
Acest lucru poate ajuta la prevenirea ruperii pielii. Pentru această metodă de îngrijire a cuticulelor la domiciliu, te poate ajuta o cremă de cuticule exfoliantă OPI, din care să aplici o cantitate mică pe fiecare unghie, lăsând-o să acționeze timp de cel puțin 30 de secunde. Iei un băț reutilizabil pentru cuticule și împingi ușor înapoi cuticula pe fiecare unghie. După ce ai făcut acest lucru, ștergi fiecare cuticulă în parte.
Cât de des ar trebui să împingi cuticulele înapoi? „Îngrijirea cuticulelor trebuie finalizată cât mai des posibil pentru a preveni apariția oricăror deteriorări ulterioare. O metodă prin care poți împinge ușor cuticulele înapoi este momentul de după un duș lung, unde aburul poate ajuta la înmuierea cuticulelor în mod natural! Împingerea regulată a cuticulelor înapoi va ajuta la menținerea sănătății generale a cuticulei, iar în timp, tăierea nu va (mai) fi necesară!”, punctează Diana Marandiuc.
Ar trebui să tai cuticulele? Specialistul nu recomandă acest lucru, decât în anumite situații, „atunci când există orice exces de piele, concentrându-te, în primul rând, pe orice țesut evident non-viu, cum ar fi pielițele desprinse”. De preferat, ar fi să apelezi la specialiști, deoarece aceștia au abilități manuale și instrumente adecvate și sterile. - Poartă mănuși
Când vine vorba de spălarea vaselor sau scufundarea mâinilor în apă, apelează la o pereche de mănuși de cauciuc. Apa și detergentul îți pot usca mâinile și pot cauza probleme suplimentare cuticulelor. - Stop! Fără substanțe chimice!
Săpunurile dure, dezinfectantele pentru mâini și dispozitivele de îndepărtare a lacului de unghii pot usca cuticulele. Așadar, atunci când răul a fost deja făcut, „încearcă să schimbi produsele amintite cu uleiuri de curățare pentru mâini și evită dezinfectanții pe bază de alcool, acolo unde este posibil. Un alt vinovat dur este acetona pură. În schimb, încearcă un remover pe bază de acetonă care are beneficii hidratante, cum ar fi OPI Expert Touch Lacquer Remover.”, mai sfătuiește specialistul OPI. - Prevenția… primul pas! Atenție la primele semne!
Dacă ai observat deja primele semne de piele uscată cauzate de vremea rece de iarnă, ia imediat măsuri, înainte de a fi prea târziu. „În timp ce te afli la duș, folosește Micro-Exfoliating Hand Polish pentru a îndepărta orice piele uscată și crăpată. Clătește și usucă-te înainte de a aplica crema de protecție pentru mâini și cuticule și masează ușor mâinile și unghiile, apoi termină cu uleiul hidratant ProSpa nail and cuticle pentru un plus de îngrijire. Totodată, încearcă o nouă experiență de hidratare cu mănușile pentru hidratare în profunzime ProSpa Advanced! Aceste mănuși de unică folosință sunt pre-umplute cu uleiuri ultra-hidratante de macadamia și nucă de cocos, precum și cu vitamina E hrănitoare și unt de shea pentru a înmuia chiar și cea mai uscată piele.”, recomandă specialistul OPI. - Ia vitamine!
Cuticulele crăpate pot fi, de asemenea, un semn al deficitului de zinc sau de vitamina E. În acest sens, ia în calcul și consumă mai multe alimente bogate în Omega 3 esențial, cum ar fi spanacul, somonul și alte fructe de mare. În cazul în care unghiile tale sunt fragile, apelează la suplimente de biotină.
Urmând aceste sfaturi și trucuri te ajută să obții cele mai frumoase și sănătoase cuticule… în cel mai scurt timp!