Fie că tratezi pictura doar ca pe un hobby sau ai aspirații de a trece la profesionism în ceea ce privește această artă, cu siguranță, cauți în permanență să îți îmbunătățești abilitățile și să deprinzi tehnici noi.
Pictura cu acrilice este potrivită atât pentru începători și pasionați, cât și pentru experți, aceste culori fiind relativ ușor de utilizat, cu rezultate uimitoare.
Iată câteva tehnici utile de pictură cu acrilice pe care le poți aprofunda pe cont propriu!
sursa foto
1. Folosirea acrilicelor la fel ca pe acuarele
Începătorii în lumea picturii vor fi tentați să înceapă folosirea acrilicelor în mod similar cu acuarelele.
Pentru acest lucru, se poate folosi atât apă, cât și medii speciale pentru pictură. În final, vei obține un produs diluat ca textură, dar și ca intensitate a culorii.
Poți aplica acrilicele cu pensula direct pe foaie sau pe materialul pe care îl alegi drept pânză. Fă mișcări egale pentru a aplica nuanța uniform, de la dreapta la stânga, ținând pânza ușor înclinată.
De asemenea, poți obține un efect de degrade cu aceleași mișcări, dar adăugând puțină apă din când în când, pentru a dilua suplimentar culoarea.
Este o modalitate simplă de a te familiariza cu acrilicele, așa că alege fără ezitare câteva culori acrilice pentru pictură și experimentează cu încredere. Spre deosebire de acuarele, acrilicele pot fi folosite pe mai multe materiale, iar rezistența lor este mult mai mare!
2. Aplicarea culorii prin stropire
Dacă te-ai obișnuit deja cu tehnica clasică, tipică acuarelelor, poți aduce mai mult farmec picturilor tale prin tehnica stropirii. Aceasta presupune încărcarea pensulei cu vopsea, apoi mișcare scurtă și controlată a mâinii astfel încât stropii de culoare să se împrăștie pe pânza uscată.
Dacă vrei ca picățelele să se împrăștie grupat, ține mâna aproape de planșă, iar dacă vrei să se disperseze pe toată suprafața, ține mâna mai departe și fă o mișcare mai largă.
3. Tehnica „pouring”
Această tehnică este extrem de plăcută și de distractivă, mai ales când vrei să obții rezultate abstracte, în cele mai frumoase combinații de culori, fără să depui eforturi extraordinare și fără să ai multă experiență în pictura cu acrilice.
Așa cum o spune și denumirea englezească, „pouring” presupune turnarea culorilor pe planșa de lucru, lăsându-le să se prelingă liber, fiind ușor ghidate de tine, prin mișcarea suprafeței. Înainte de a fi turnate, este recomandat să le amesteci ușor cu un mediu potrivit și să adaugi în recipientul din care urmează să torni cel puțin două nuanțe diferite. Cu cât mai multe, cu atât mai abstractă și mai bogată va fi pictura finală!
4. „Dry brushing” sau aplicarea cu pensula uscată
Spre deosebire de tehnicile fluide, aceasta presupune plasarea culorii pe planșă într-un mediu uscat, fără apă. Ia cu pensula o cantitate de produs și aplică pe pânză cu mișcări lente și controlate, din aproape în aproape. Vei obține o textură deosebită care va contrasta frumos cu alte tehnici.
5. Sgraffito sau aplicarea prin zgâriere
Această tehnică este tot uscată, iar efectul ei este la fel de special precum cel obținut prin dry brushing.
Aplică acrilicele într-un strat uniform de culoare și permite-le să se usuce. În momentul în care suprafața este complet uscată, folosește hârtie abrazivă sau un cuțit de șablonare și zgârie ușor pânză. Culoarea acesteia va ieși la iveală prin culoarea aplicată anterior, pentru un efect inedit.
6. Crearea de margini abrupte
Unele picturi presupun margini perfecte unde culorile sunt delimitate în totalitate. Pentru a obține acest efect, pictează uniform o parte din planșă, las-o la uscat, apoi aplică bandă de mascare exact acolo unde dorești să faci tranziția.
Pictează și cealaltă parte, usuc-o, apoi trage ușor banda ca să o dezlipești. Nu fă mișcări bruște și asigură-te că banda se îndepărtează perfect.
Acestea sunt doar câteva tehnici utile și simple pe care le poți încerca fie că pictezi de ceva vreme sau de-abia ai început să explorezi acest hobby. Nu îți fie teamă să experimentezi!