Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

6 secrete din producția vinului direct de la crame celebre

6 secrete din producția vinului direct de la crame celebre

Vinul este una dintre acele băuturi complexe și mitice care încântă simțurile. Cultura viței-de-vie și producția licorii lui Bachus au o istorie de aproape 7.000 de ani, însă secretele acestei industrii sunt prea puțin cunoscute de către publicul larg.

Această băutură de elită, cu zeci de nuanțe, gusturi și arome, trece prin mai multe etape bine definite pentru a se transforma din must într-un vin de calitate. Descoperă mai departe câteva secrete care conduc la obținerea unui rezultat mulțumitor:

6 secrete din producția vinului direct de la crame celebre

sursa foto

Pentru un vin bun se folosesc doar struguri copți

Maturitatea fiziologică a boabelor și cantitatea de zahăr pe care o conțin se reflectă direct în calitatea băuturii. În procesul de coacere, fructele acumulează materii zaharoase, își pierd din aciditate și acumulează o serie de substanțe care îi oferă vinului nota distinctivă. Strugurii trebuie să fie foarte bine copți și să aibă un nivel ideal de zahăr, adică între 170-180 grame/litru pentru vinurile albe și 180-200 grame/litru în cazul celor roșii, ca să se obțină o licoare bahică de excepție.

Este important să se elimine ciorchinii și codițele

Un vin de calitate se face doar din boabele de struguri. Ciorchinii și codițele nu trebuie să se regăsească în materia primă, așa că sunt îndepărtate mecanic în cadrul unui proces ce poartă numele de desciorchinare. Această etapă este esențială pentru ca licoarea bahică să se limpezească mai repede, să aibă o culoare plăcută și o cantitate mai mare de alcool. Ciorchinii dau vinului un gust ierbos, astringent, dar și o nuanță tulbure, așa că este vital să fie eliminați.

Mustul se filtrează înainte de fermentare

După zdrobirea strugurilor, mustul trebuie depozitat în butoaie curate. Este indicat să se utilizeze doar unelte din plastic, lemn sau inox, fie că vorbim de cilindri, zdrobitoare ori găleți, și nimic din fier pentru că acest material îi dă băuturii un gust oxidat. În plus, mustul obținut trebuie să fie filtrat înainte de fermentație. Orice impurități sau sedimente vor face ca vinul să fie acru, lipsit de savoare.

Durata fermentației depinde de temperatură

Regula generală pentru obținerea vinului de calitate este ca temperatura de fermentație să fie cuprinsă între 15 și 35 de grade Celsius. Pentru vinurile albe în încăpere nu trebuie să fie mai puțin de 18 grade Celsius, dar nici mai mult de 25 de grade Celsius pe perioada fermentării, ca să nu se strice aroma produsului final. În cazul sortimentelor roșii, temperatura ideală pornește de la 22 de grade și poate ajunge chiar și la 35 de grade Celsius. Durata fermentației depinde foarte mult de temperatură pentru că, de exemplu, dar procesul are loc la 20 de grade Celsius este nevoie de 15 zile ca mustul să se transforme în vin, în schimb la o temperatură de 30 de grade Celsius vor fi de ajuns 3 zile.

Limpezirea vinului nu este facultativă

Odată cu încheierea fermentației în mod natural începe etapa de limpezire a vinului. Marii producătorii folosesc diferite metode pentru acest lucru ca de exemplu filtrarea, refrigerarea, pasteurizarea, centrifugarea sau utilizarea unor cleiuri (bentonită, caolin, fitină, ferocianură de potasiu, etc.). În general, bentonizarea este cea mai eficientă soluție de limpezire și stabilizare a vinurilor, fiind vorba despre adăugarea unei substanțe de origine naturală ce își mărește volumul și acționează în mod electrostatic pentru a absorbi particulele aflate în suspensie în vinul tulbure.

Îmbutelierea băuturii se face în recipiente de sticlă

O licoare bahică va fi îmbuteliată în sticle de vin doar dacă este limpede, stabilizată și sănătoasă și are toate caracteristicile așteptate în materie de aciditate, concentrație alcoolică, gust, miros, culoare, conținut microbiologic sau de SO2 (dioxid de sulf). Vinul se îmbuteliază în recipiente din sticlă, pentru care se folosesc dopuri din plută, apoi se păstrează în poziție oblică, cu dopul în jos. Temperatura optimă de învechire este de maximum 15 grade Celsius, însă trebuie avut în vedere faptul că acest aspect depinde foarte mult și de tipul vinului.

 

Se spune că drumul unui vin de înaltă calitate începe cu recoltarea strugurilor, dar se termină abia în momentul în care este savurat pentru că fiecare etapă, chiar și trecerea timpului, are o importanță majoră în obținerea unui rezultat excelent.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.