Dincolo de aroma intensă și senzația de răcorire pe care ne-o oferă în zilele toride de vară (în diverse tipuri de băuturi și smoothie-uri), consumul de sucul de roșii este o bună alegere și în cazul persoanelor care își doresc un stil de viață cât mai sănătos.
Desigur, când avem poftă de un suc de roșii ne este mai ușor să mergem la primul magazin să-l cumpărăm, dar uităm un amănunt – sucul de roșii din comerț, deși are un preț atractiv, are în compoziție și o cantitate uriașă de zahăr, sare și conservanți.
Image by azerbaijan_stockers on Freepik
Acestea fiind spuse, iată trei dintre cele mai puternice argumente în favoarea sucului făcut în casă. Atunci când pregătești și consumi sucul de roșii făcut acasă nu doar îți demonstrezi pasiunea pentru gătit, ci iei cea mai înțeleaptă decizie în ceea ce privește sănătatea ta și a întregii familii.
Încă stai pe gânduri dacă să faci sucul de roșii în casă? Iată 6 motive solide pentru această decizie:
Ai control total asupra ingredientelor
Paradoxal, multe dintre produsele pe care le consumăm zilnic vin cu etichete cu denumiri încâlcite de ingrediente, greu de pronunțat, dar și mai greu de înțeles. Când achiziționăm sucul de roșii din comerț îi lăsăm pe producători să aleagă ingredientele în locul nostru.
În schimb, cu sucul de roșii făcut acasă, tu devii maestrul bucătăriei și al alegerilor. Vrei un suc mai dulce? Poți adăuga un pic de morcov sau o linguriță de miere naturală. Preferi un gust mai picant? Un vârf de cuțit de ardei iute face minuni.
Prin controlul total asupra ingredientelor ne referim mai ales la faptul că tu alegi ce tip de roșii folosești – roșii cultivate fără pesticide, îngrășăminte sau modificate genetic. Astfel, te asiguri că beneficiezi de toate proprietățile nutritive ale acestora, fără a te expune la substanțe nocive pentru sănătate.
Sucul de roșii făcut în casă are mai puțin zahăr și sare
Suntem familiarizați cu faptul că excesul de zahăr și sare din dietă are consecințe negative asupra sănătății. Cu toate acestea, multe dintre produsele alimentare disponibile în supermarketuri sunt pline de aceste două ingrediente. Producătorii susțin că folosesc zahărul și sarea pentru o bună cauză: prelungesc durata de viață a produselor, intensifică gustul și determină consumatorul să revină după mai mult.
Ceea ce este mai puțin știut este faptul că zahărul și sarea adăugate în sucul de roșii din comerț maschează gustul real al roșiilor proaspete. Însă dacă îl prepari acasă, cu o masina de pasat rosii Rohnson ai libertatea de a ajusta nivelul de dulceață sau sărățime în funcție de preferințe sau diete.
Te bucuri de mai multe vitamine și antioxidanți
Procesarea industrială reduce cantitatea de vitamine și antioxidanți din roșii. Făcut acasă, sucul de roșii conține toate proprietățile nutritive, inclusiv vitamina C și licopenul.
Faci economii însemnate
Deși roșiile proaspete costă mai mult, pe termen lung prepararea sucului acasă este mai economică. Când cumperi sucul de roșii gata făcut plătești pentru mai mult decât ingredientele – ambalaj, transport, marketing etc. În schimb, preparând sucul acasă, costul se reduce la prețul roșiilor și, eventual, al altor ingrediente pe care le adaugi.
Apoi, cât de des am cumpărat legume cu gândul de a le găti și le-am lăsat să se strice în frigider? Cu sucul de roșii făcut în casă le poți folosi pe cele pe cale să se înmoaie, reducând astfel risipa și valorificând fiecare bănuț cheltuit.
Ai mai multă flexibilitate în rețete
Una dintre cele mai mari plăceri ale gătitului acasă este libertatea de a experimenta și personaliza rețetele după gustul și preferințele tale și ale familiei. Poți adăuga ierburi proaspete (precum busuiocul, oregano sau cimbru) sau condimente (coriandru, piper negru sau chiar o notă de ghimbir) pentru un twist exotic.
Unii preferă sucul de roșii gros, cu multă pulpă, în timp ce alții îl doresc mai lichid. Acasă ai control complet asupra consistenței acestuia, alegând să-l pasezi mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințele tale.