Programul Școlar Colgate, parte integrantă a inițiativei globale Colgate© Bright Smiles, Bright Futures™, împlinește anul acesta 25 de ani de la debutul în România, perioadă în care 6 milioane de elevi au beneficiat de lecții educaționale despre igiena orală corectă.
„Misiunea Colgate este aceea de a aduce cât mai multe zâmbete sănătoase copiilor din întreaga lume. Facem acest lucru și în România prin Programul Școlar Colgate încă din 1993, când a avut loc prima lecție de igienă orală. Suntem mândri că am reușit să educăm 6 milioane de copii despre importanța igienei orale și că programul a devenit o tradiție care împlinește 25 de ani în 2018. Este important pentru copii să deprindă obiceiurile de igienă orală de la vârste fragede, iar acest lucru îi va ajuta să se dezvolte frumos și va fi un reper pentru viitorii adulți”, a spus Iwona Żaczek, Professional Marketing & Sales Manager Colgate-Palmolive Central Europe East.
„Ne bucurăm să fim pentru al treilea an consecutiv parteneri ai Programului Școlar Colgate, care a împlinit 25 de ani de educare a elevilor din mediul urban și rural în privința igienei orale. Educația pentru sănătate este importantă pentru copii și mai ales cea prin joacă, adaptată vârstelor acestora. Copiii sunt dornici să învețe cât mai multe lucruri noi, iar Programul Școlar Colgate vine în întâmpinarea lor cu informații teoretice și practice cu privire la igiena orală pe care ei le pot pune apoi în aplicare acasă, cu ajutorul părinților”, a declarat Dr. Sorina Botescu, Manager proiecte educație pentru sănătate, Societatea Națională de Cruce Roșie din România.
Programul Școlar Colgate a fost lansat în România în 1993, iar din 2015 se desfășoară în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie Română și cu școli primare din întreaga țară, cu sprijinul Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România. Copiii învață cum să aibă grijă de sănătatea lor orală prin sfaturi și informații transmise sub formă de joc cu ajutorul Doctorului Măseluță și al Supereroilor dinților sănătoși.
Programul are anual trei ediții, în cadrul cărora sunt educați peste 200.000 de copii din întreaga țară. Prima ediție din 2018 va avea loc în perioada 15 martie – 15 iunie și va ajunge în județele Brăila, Călărași, Covasna, Mehedinți, Olt, Vaslui, Vrancea, Neamț și în sectoarele 1 și 5 din București.
Pentru ca lecțiile să fie cât mai atractive pentru elevi, regulile de bază sunt prezentate chiar de Dr. Măseluță și echipa sa de Supereroi ai dinților sănătoși într-un film educațional. Elevii au ocazia să exerseze tehnica de periaj sub îndrumarea atentă a profesioniștilor și învață prin joc pașii pe care trebuie să îi urmeze zilnic pentru a avea o igienă orală corectă: periajul dinților timp de două minute de cel puțin două ori pe zi cu ajutorul unei periuțe de dinți înlocuită o dată la trei luni, vizite periodice la medicul dentist și adoptarea unei diete echilibrate. Lecțiile de educație pentru sănătate orală sunt completate de informații privind importanța spălării mâinilor, pentru ca cei mici să fie protejați de afecțiunile bacteriene consecutive unei igiene deficitare.
Este important ca elevii să continue acasă ceea ce învață în Programul Școlar Colgate, de aceea, la finalul fiecărei lecții, copiii primesc un pliant cu sfaturi pentru părinți, produsele de bază pentru îngrijirea dinților (o periuță de dinți și o pastă de dinți Colgate) și un calendar pentru însemnarea periajului zilnic. Școlile participante în Programul Școlar Colgate primesc produse Protex pentru igiena mâinilor.
Mai mult, în 2017, compania a lansat Programul Zâmbete Colgate prin care s-au oferit consultații stomatologice profesionale gratuite în 20 de orașe mici din 10 județe ale României. Peste 1.500 de elevi înscriși în program au beneficiat de un diagnostic cu recomandări pentru tratament în urma consultațiilor, lecții de igienă orală pentru un zâmbet sănătos și mostre gratuite de produse de îngrijire orală. Programul, parte din campania România merită zâmbete Colgate, care a pornit în căutarea poveștilor din spatele zâmbetelor românilor, va continua și anul acesta în două etape.