Deoarece este unul dintre cele mai durabile, estetice şi „versatile“ tipuri de piatră naturală, ardezia rămâne în topul materialelor de construcţii pentru interior şi exterior. Aspectul şi granulaţia naturală se pliază perfect pe multe stiluri de design interior. Iată câteva idei care te vor inspira în alegerea ardeziei în amenajările interioare:
Pardoseli
Primul loc în care a pătruns ardezia în interiorul construcţiilor a fost baza acestora, şi anume pardoseala. Observând rezistenţa materialului la toate condiţiile din exterior şi aspectul plăcut al acestuia, constructorii l-au integrat cu uşurinţă şi în interior. Porozitatea naturală a acestei pietre asigură stabilitate în diverse condiţii, prevenind accidentele casnice. În plus, aspectul neuniform o transformă în alegerea potrivită pentru familiile cu animale de companie în casă.
Blat de bucătărie
Blaturile de bucătărie din piatră naturală sunt din ce în ce mai prezente în amenajările moderne. Rezistenţa materialului este principalul argument pentru acest tip de utilizare. Deşi în stare naturală nu este cel mai potrivit pentru spaţiul de gătit din cauza porozităţii, prelucrarea prin şlefuire îi oferă o transformare spectaculoasă. Astfel finisat, blatul are un design unic, rezistă la majoritatea factorilor interni şi externi şi este foarte uşor de întreţinut.
Perete unicat
Photo by Greg Rosenke on Unsplash
A trecut de mult timp vremea în care anumite materiale erau rezervate exclusiv unei anumite suprafaţe, iar ardezia nu face excepţie. Dacă privim în istorie, ardezia a pornit de la acoperişuri, a acoperit terase de exterior, după care a ajuns în interior, unde nu mai există limite de utilizare. Deoarece poate fi aplicată atât orizontal, cât şi vertical, în prezent, ardezia neagră îmbracă pereţii şi padoselile locuinţei în funcţie de stilul în care este construită casa, de design şi de tematica dorită. Pereţii din ardezie nu sunt potriviţi doar pentru baie şi bucătărie, ci şi pentru holuri, spaţii de trecere şi chiar living, ca element protagonist al camerei.
Masă de lucru
Dacă eşti adeptul utilizării blaturilor dincolo de limitele bucătăriei, ardezia este o alegere naturală. Mobilierul de baie poate fi acoperit cu un astfel de blat care încastrează chiuveta şi rezistă la umiditate şi aburi. Pe lângă aceasta, plăcile debitate în formă de blat pot fi utilizate pentru a crea un birou sau o masă de lucru unicat. O idee în acest sens este să înlocuieşti glaful de interior al unei ferestre cu un blat din ardezie cu suficientă adâncime pentru a fi transformat în birou. Obţii astfel o masă de lucru într-un loc al casei pe care altfel l-ai fi ignorat cu uşurinţă.
Scară interioară
Un alt tip de utilizare a ardeziei în combinaţia de efect orizontal – vertical îl oferă scările interioare. Din punct de vedere utilitar, porozitatea pietrei asigură aderenţa piciorului pe trepte. Astfel, nu mai este nevoie să aplici sisteme de siguranţă suplimentară pe trepte. Pentru un aspect uniform, pereţii treptelor pot fi placaţi cu acelaşi material. Efectul vizual este unic, mai ales dacă scara închisă la culoare contrastează cu restul camerelor.
Bazin interior
Sunt puţine materiale care în stare naturală oferă siguranţă chiar şi în mediu umed. Dacă ai amenajat în casă o piscină, un bazin sau un jacuzzi, soluţia pentru placarea pereţilor acestora şi chiar pentru pardoseala de jur împrejur este tot ardezia. Poţi folosi plăci de mari dimensiuni sau sparte în bucăţi unice de mozaic.
Pentru utilizarea ardeziei în amenajările interioare există puţine limite. Debitată în blocuri mari, în plăci subţiri pentru placat sau mozaicată, piatra naturală are un aspect şi o textură unice şi se potriveşte în orice tip de design. Estetica este garantată, la fel şi durabilitatea datorită rezistenţei dovedite a materialului.