Gabriela Szabo şi Cosmin Cernat aduc în studioul TVR poveştile performanţelor româneşti la Jocurile Olimpice de-a lungul vremii, dar şi pe protagoniştii acestora. O nouă ediţie – duminică, 17 iulie, de la 21.15, la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+.
Los Angeles 1984 a rămas în istoria olimpismului românesc ca fiind cea mai de succes participare a delegaţiei României la competiţia olimpică, ţara noastră încheind competiţia pe locul 2 în topul pe naţiuni. Cu 53 de medalii câştigate, România s-a clasat atunci imediat după Statele Unite ale Americii. La Seul, în 1998, au fost prezenţi 62 de sportivi români, care s-au întors acasă cu 24 de medalii şi au obţinut locul 8 în clasamentul ţărilor prezente. La Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, România a înregistrat prima sa participare de după căderea comunismului. Ceremonia a fost deschisă de către Regele Juan Carlos I, iar soprana Montserrat Caballe a interpretat celebra piesă Barcelona. A treia ediţie a emisiunii Drumul spre Glorie ne poartă, duminică 17 iulie, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, apoi la Seul, în 1988 şi, în final, la Barcelona, în 1992. Gabriela Szabo şi Cosmin Cernat ne aşteaptă să-i cunoaştem pe sportivii de mare valoare ai ediţiilor Jocurilor Olimpice din 1984, 1998 şi 1992, să le ascultăm poveştile – spuse acum cu o modestie pe măsura talentului lor – şi să le aplaudăm încă o dată performanţele. Drumul spre glorie se difuzează şi pe 17 iulie, la TVR 1 şi TVR HD, precum şi online, pe TVR+, de la ora 21.15.
Pe covorul roşu din platoul Televiziunii Române păşesc, în a treia ediţie a programului, în lumina reflectoarelor şi însoţiţi de aplauzele noastre, ale telespectatorilor, alţi mari campioni ai României: Nicu Vlad – cel mai mare halterofil român din toate timpurile, participant la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, medaliat cu aur la Los Angeles, argint la Seul şi bronz la Atlanta; Vasile Andrei – luptător, medaliat cu aur la lupte greco-romane în 1984, la Los Angeles şi cu bronz la Moscova în 1980; Valeria Răcilă Von Groeningen – medaliată cu aur în 1984, la Los Angeles, la simplu vâsle şi cu bronz la Moscova; Maricica Puică – cea care a luat aur la atletism 3000 m şi bronz la 1500 m, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles; Paula Ivan – atletă laureată cu aur şi argint la Seul; Sorin Babii – a reprezentat România la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a cucerit, la competiţia de tir, medalia de aur la Seul şi medalia de bronz la Barcelona; Leonard Doroftei – boxer, medialiat olimpic cu bronz la Barcelona în 1992 şi Nicolae Ţaga – laureat cu aur şi bronz la Barcelona, la canotaj.
Emoţiile vor fi la cote înalte pe Drumul spre glorie, emisiunea fiind presărată cu imagini de arhivă, dar şi cu testimoniale ale jurnaliştilor Cristian Ţopescu, Ion Ghiţulescu, Horia Alexandrescu, precum şi al cercetătorului ştiinţific Pierre de Hillerin.
Cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei – cum a fost desemnată Gabriela Szabo în 1999, alături de jurnalistul Cosmin Cernat, comentator tv pentru opt ediţii ale Jocurilor Olimpice, prezintă performanţele româneşti la ediţiile Jocurilor din 1956 până în prezent. Timp de cinci săptămâni, începând cu 3 iulie, cei doi străbat Drumul spre glorie, o emisiune care aduce în faţa telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD, duminica, de la ora 21.15, mari glorii olimpice ale ţării noastre. Pasaje fabuloase, memorabile, din istoria Jocurilor Olimpice sunt readuse în memorie prin poveştile spuse chiar de protagoniştii lor.