Fundaţia World Vision România a lansat astăzi, 22 octombrie 2014, în comuna braşoveană Prejmer, proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine”. La eveniment au participat autorităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor şcolare din judeţ şi elevilor braşoveni.
Proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine” se desfăşoară în Regiunea Centru, cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” Prejmer şi Ascendo S.R.L. Pe parcursul a optsprezece luni, 500 de elevi din judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita, Alba şi Covasna vor beneficia de consiliere pentru alegerea carierei şi a traseului profesional optim.
“Ne confruntăm cu o situaţie paradoxală în ce priveşte cererea şi oferta pe piaţa muncii în agricultură. Pe de o parte, România este o ţară cu potenţial agricol semnificativ, iar companiile de profil deplâng lipsa specialiştilor. De cealaltă parte, numărul liceelor agricole a scăzut, în ultimele decenii, îngrijorător – de la 238 în anul 1997 la 56 în 2011. Proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine” face primii paşi în reconcilierea celor două părţi. Elevii participanţi la proiect vor lua decizii informate cu privire la viitoarea carieră şi vor avea ocazia să pună practică cele învăţate din manual” a declarat managerul proiectului, Gabriel Achim.
Ferma demonstrativă Agrovision din judeţul Braşov, înfiinţată de World Vision România, va găzdui stagii de practică inovativă pentru viitorii fermieri. În perioada aprilie – iunie 2015, 120 de liceeni vor testa aievea viaţa la fermă, iar apoi vor împărtăşi experienţa câştigată cu colegii de la alte şcoli şi licee. Pentru tinerii care îşi doresc să se instruiască în domeniul agro-alimentar vor fi organizate vizite tematice la companii specializate.
Asimilarea facilă a cunoştinţelor dobândite la orele de practică va fi sprijinită prin dezvoltarea unei aplicaţii e-learning. Astfel, elevii vor prelucra informaţiile acumulate într-o manieră interactivă şi distractivă. Cei care au dificultăţi se pot inspira din jurnalele de practică completate de-a lungul stagiului, câte unul pentru fiecare specializare: veterinar, agroturism şi industrie alimentară.
Rezultatele obţinute în cadrul proiectului vor fi folosite pentru elaborarea unui ghid de bune practici care ulterior va fi diseminat liceelor de profil din ţară, astfel încât să contribuie la îmbunătăţirea formării elevilor la nivel naţional. Creşterea nivelului de instruire a tinerilor prin consiliere, educaţie comprehensivă şi dobândirea abilităţilor practice pentru carieră creează premisele pentru creşterea nivelului de trai, eliminarea disparităţilor economice şi egalitate de şanse.
Persoanele interesate de înscrierea în proiect ne pot contacta la tel. 0731.444.686 sau email emilia_boteanu@wvi.org.