Câștigătoarea campionatelor internaționale de la Bratislava și Praga, echipa națională de dezbateri reprezintă România zilele acestea la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru elevi de la Stuttgart.
Pe parcursul celor 10 zile de concurs, cei 5 tineri întâlnesc echipe din peste 56 de țări înscrise la ediția din acest an a celui mai important turneu internațional de debate destinat elevilor de liceu.
Selectați acum un an printr-o competiție la care au participat debateri din toată țara, Ioana Stanciu (Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești), Mara Croitoru (Colegiul Național “Petru Rareș” din Suceava), Alexandra Firescu (Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” din Caracal), Teodora Munteanu și Victor Ion (Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” din București) – elevi în clasele a X-a respectiv a XI-a, s-au pregătit intens alături de antrenorii lor.
„Pregătirea a presupus mii de ore de training și zeci de dezbateri, participarea la numeroase campionate naționale și internaționale și multă, multă lectură.”, a spus Șerban Pitic, antrenor principal al lotului de debate al României. „Dincolo de multe tactici de argumentare și gândire critică, diferența într-un concurs de acest nivel o face adesea nivelul de cunoștințe al membrilor echipei.”
Dintre performanțele obținute de echipa României 2016 se disting câștigarea campionatelor de la Bratislava – Bratislava Schools Debating Competiton și calificarea în rundele finale la campionate similare de la Zagreb și Istanbul.
Înainte de WSDC, cei cinci membri ai echipei României au făcut o „escală” la Praga unde au participat la turneul Prague Debate Spring 2016 pe care l-au și câștigat după ce au învins echipele din Africa de Sud, Coreea, Argentina și Malaezia. Cu asemenea performanțe, tinerii alături de antrenorii lor (Șerban Pitic, Laura Drăgoi și Andrei Olaru) și de Simona Mazilu – profesor și arbitru în competiție, încep încrezători campionatul mondial de dezbateri ce are loc anul acesta la Stuttgart între 19 și 29 iulie. În rundele preliminarii, ei dezbat contra echipelor naționale din Malaezia, Japonia, Lituania, Hong Kong, Scoția, Coreea de Sud, Slovacia și Filipine, performanța lor poate fi urmărită live pe site-ul competiției (//www.wsdcgermany2016.com/) sau pe rețelele de social media cu eticheta #teamromania.
Performanța în dezbaterile academice și cariera
Tradiția cluburilor de dezbateri academice din România așează mișcarea de debate pe una dintre pozițiile fruntașe în sud-estul Europei. ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică împreună cu asociațiile membre în rețea gestionează peste 100 de cluburi de debate și 2000 de elevi. Abilitățile de gândire critică contribuie semnificativ la crearea de punți de legătură între informațiile dobândite în școală, iar toleranța și ascultarea activă exersate în debate sunt avantaje pe care angajatorii le apreciază foarte mult.
„Am avut oportunitatea de a-i urmări pe unii dintre elevii debateri evoluând în competiții naționale și internaționale, dar și șansa de a le îndruma pașii în avocatură acelora dintre ei care și-au dorit să urmeze această profesie, în care arta oratoriei se îmbină cu forța argumentului. Asemenea alegeri în carieră ne bucură și ele ne motivează în a încuraja practica debate-ului de performanță și pe mai departe”, spune Florentin Țuca – fondator al Casei de Avocatură „Țuca Zbârcea și Asociații”, susținător tradițional al participării echipei României la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi.
Despre WSDC – World School Debating Championship
Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi (WSDC) este o competiție globală pentru elevi de liceu care are loc în fiecare an într-o țară diferită. Gazda din acest an este Germania, iar locațiile recente de desfășurare au fost: Washington, Doha, Dundee, Antalya, Seul, Bangkok și în 2015 Singapore. Toate dezbaterile au loc în limba engleză, fiecare țară fiind reprezentată de o echipă de 3 până la 5 debateri pregătiți să dezbată pe teme sociale, morale și politice. Dintre patronii campionatului se remarcă Nelson Mandela și Tony Blair.
Echipa României s-a clasat în top 3 în 2005 (Seul), 2007 (Atena), 2010 (Qatar) la categoria EFL – english as a foreign language.