Comanzi des produse online?! Cam de câte ori ți s-a întâmplat să primești coletul deteriorat, cu produse împrăștiate sau chiar sparte? Specialiștii în marketing trag adesea semnale de alarmă în ceea ce privește tehnicile de ambalare corectă a coletelor și relația brandului cu clientul.
Fără doar și poate, ambalarea sigură a produselor nu mai este demult o măsură de precauție, ci fundamentul unei experiențe de consum pozitive și un element esențial în protecția bunurilor în timpul tranzitului. În fiecare an, milioane de produse sunt expediate la nivel global, și fiecare tranzacție reușită adaugă o tușă de încredere și loialitate față de un furnizor sau producător. Pe de altă parte, fiecare produs care ajunge la destinație deteriorat erodează această încredere și conduce la costuri suplimentare deloc de neglijat, pentru atât comercianți, cât și clienți.
Un colet ambalat inadecvat duce la deteriorarea sau efracția produselor, ceea ce va genera valuri de nemulțumiri și recenzii negative, dar influențează negativ și decizia de cumpărare repetată a clientului.
Practicile de ambalare trebuie să țină cont de o gamă largă de factori (inclusiv tipul și fragilitatea produsului, distanța și modul de transport, variațiile de temperatură și presiune), de unde și nevoia sporită de a asigura integritatea coletelor prin:
Folosirea materialelor de umplutură
Una dintre cele mai eficiente metode de a asigura că produsele ajung în siguranță la destinație este utilizarea materialelor de umplutură adecvate, cum ar fi cele biodegradabile, că tot vrem să fim eco-friendly!
Materialele de umplutură biodegradabile (popcornul din amidon, hârtia zdrobită sau plăcile de carton) oferă numeroase avantaje atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru eficiența logistică. Spre deosebire de polistirenul expandat sau alte materiale sintetice care persistă în mediu pentru sute de ani, materialele biodegradabile se descompun într-un termen mult mai scurt și fără a lăsa în urmă substanțe toxice.
O opțiune din ce în ce mai populară în rândul materialelor de umplutură biodegradabile o reprezintă utilizarea de plăci de carton de la Rogri. Acestea sunt realizate din fibre reciclate și oferă un grad ridicat de protecție prin absorbția șocurilor. Plăcile pot fi tăiate și modelate în funcție de dimensiunea și forma produselor, permițând o adaptare precisă la nevoile specifice ale fiecărui pachet. Mai mult, cartonul este ușor și reduce costurile de transport, totodată fiind suficient de rezistent pentru a proteja produsele de presiuni și impacturi exterioare.
Utilizarea plăcilor de carton are un dublu beneficiu: pe de o parte, acestea sprijină o economie circulară prin reciclare și reutilizare, iar pe de altă parte, contribuie la diminuarea amprentei de carbon a companiei.
Crearea unui sistem de amortizare multistrat
O altă tehnică esențială în ambalarea produselor este stratificarea, ce implică folosirea mai multor straturi de material de protecție (folia cu bule, spuma polietilenică sau alte materiale amortizoare) pentru a permite distribuirea uniformă a forțelor externe și reducerea șanselor ca produsele să fie afectate de impact sau compresii.
Utilizarea cutiilor potrivite ca mărime
Adaptarea dimensiunii cutiilor la dimensiunea produselor nu este doar o practică de economisire a materialului, ci și o tehnică strategică pentru minimizarea mișcării produselor în timpul transportului.
Cutiile care se potrivesc dimensiunilor produsului asigură o stabilitate mai mare în timpul transportului, reducând mișcările care pot cauza uzură sau avarii. Prin eliminarea spațiilor excesive se reduce și volumul de deșeuri generate. Acest lucru este în concordanță cu principiile sustenabilității și ale economiei circulare, contribuind la un mediu mai curat.
Eficiență în stocare și transport: Cutiile personalizate se stivează mai eficient, maximizând utilizarea spațiului în depozite și în vehiculele de transport. Aceasta conduce la scăderea emisiilor de carbon prin reducerea numărului de curse necesare pentru transportul aceluiași volum de marfă, un pas important spre un model de afaceri ecologic.
Sigilarea cutiilor
Utilizarea unei benzi adezive de calitate, aplicată corect pe toate cusăturile și colțurile cutiei previne deschiderea accidentală și întărește structura cutiei. Este important să folosești benzi adezive rezistente, adaptate greutății și tipului de material al cutiei, pentru a te asigura că produsele rămân protejate de influențele externe pe tot parcursul tranzitului.
Îmbunătățirea continuă a proceselor de ambalare
După implementarea tehnicilor de umplere și sigilare ar fi bine să se efectueze teste pentru a evalua eficacitatea soluțiilor alese.
Testele de cădere sunt printre cele mai comune metode, care simulează impacturile pe care un pachet le-ar putea întâmpina în timpul manipulării sau transportului. Cutiile sunt lăsate să cadă de la diferite înălțimi și unghiuri pentru a se verifica dacă conținutul rămâne neafectat.
Testele de compresie determină rezistența cutiilor la forțele aplicate pe durata stivuirii și depozitării. Se măsoară capacitatea cutiei de a rezista fără a se deforma, asigurând că produsele rămân protejate chiar și sub greutăți considerabile. Simulând condițiile de transport, testele de vibrație examinează capacitatea ambalajului de a proteja conținutul împotriva mișcărilor repetate sau oscilațiilor care pot apărea în timpul transportului cu camionul, trenul sau avionul.