de Emmanouil Lemonakis
Remarcabila întărire a dolarului de anul acesta a dat deja bătăi de cap analiștilor: au renunțat la previziuni și vor face altele, probabil, abia când trendul de creștere va încetini. La începutul anului, analiștii care au adoptat o poziție dramatică au prognozat un raport EUR/USD de 1.1000 până la sfârșitul anului; acum sunt nevoiți să-și regândească strategia și să aibă la orizont chiar și o posibilă valoare a raportului de 0.9500, posibilă anul acesta. S-a discutat mult despre ce anume a provocat întărirea dolarului, iar creșterea sa a fost atribuită, în general, mai multor factori convergenți: politica monetară a Statelor Unite care a dus la o revenire a economiei americane, așteptarea și producerea emisiunii monetare în zona euro (care a slăbit euro), pachetele de stimulare fiscală din diverse țări – cum ar fi Banca Japoniei – care au pus presiune pe alte valute.
Odată cu întărirea dolarului, am văzut și căderea prețului la țiței, lucru care a emis adevărate unde de șoc prin piețe. Petrolul și dolarul american sunt foarte strâns legate în evoluție, principalul motiv fiind că această materie primă este valorificată în dolari americani. În mod tradițional, când dolarul SUA se întărește, prețul petrolului scade, și viceversa. Volatilitatea pe pe piețe poate fi o provocare în tranzacționare, dar poate crea și oportunități pentru cei pregătiți să-și asume riscuri. În rândurile care urmează, vă prezentăm 5 strategii de top Saxo Bank pentru investiții în perioadele în care dolarul crește.
1. Fiți mereu cu un pas înainte
Pare un sfat pe care l-ați tot auzit, dar investitorii care urmăresc perechile valutare care conțin dolarul SUA și care au cumpărat dolari la începutul trendului vor avea rezultate foarte bune la finalul perioadei de întărire a valutei americane. Fiți atenți, însă, că acest trend ce pare de neoprit se va termina la un moment dat. După cum spune și colegul meu, John J Hardy, șeful strategiei FX Saxo Bank: “E greu să stabilești un calendar al revenirii USD, deci va trebui să ne abordăm fiecare zi și fecare risc separat”. Amprenta unui trader de succes este să știe când să închidă o tranzacție și să scoată profit.
2. Diversificați-vă portofoliul cu CFD-uri
Investitorii în CFD-uri – contracte pentru diferențe – realizează câștiguri prin prognoza pe prețurile unor asseturi: scăderea, respectiv creșterea lor. CFD-urile sunt produse derivative care pot fi folosite pentru a tranzacționa mărfuri (incusiv petrol), acțiuni, indici și fonduri. Recent, a fost o creștere masivă a interesului față de CFD-uri, poate în mod particular pentru că putem fi avantajați de poziții scurte pe prețurile în scădere și poziții lungi pe cele în creștere. E un mod de a profita de un trend descendent din piață, cum am observat la țiței, în ultima perioadă. CFD-urile sunt utile, de asemenea, pentru hedging și protejarea investițiilor într-un portofoliu multi-asset.
3. Adaptați-vă investițiile pe baza performanței lor
Cu economia SUA într-o creștere evidentă și consistentă, investițiile străine se întorc pe continentul nord american, ceea ce influențează pozitiv acțiunile de pe piața SUA. Atât acțiunile din zona euro, cât și cele japoneze continuă să sufere din cauza impactului politicilor de stimulare fiscală care le fac să pară mai puțin atrăgătoare în ochii investitorilor decât acțiunile companiilor americane. De asemenea, dobânzile mai mari din SUA ajută bondurile americane să fie mai atractive în fața invetsitorilor străini.
4. Poziționați scurt pe mărfuri
Când piețele sunt foarte volatile, investitorii se îndreaptă către investiții mai stabile, în special către aur. În timp ce aurul pare să aibă o relație de preț inversă față de dolar, adică să scadă atunci când dolarul crește, relația nu e la fel de strânsă ca aceea dintre dolarul american și petrol. Asta înseamnă că, cu toate că ne aflăm într-o perioadă bullish pentru USD, s-ar putea să avem “ferestre” favorabile investiției în aur care pot avantaja investitorii, pe termen scurt.
5. Plutiți pe valul volatilității
Cum politica monetară a Americii e din ce în ce mai divergentă față de cea a UE sau Japoniei, semnele indică 2015 ca fiind un an extrem de volatil pe piețele valutare. Divergența de politici creează mișcări bruște și oportunități în piețele valutare care pot fi capitalizate pentru profit financiar. La fel ca în surfing, investitorii au nevoie de “fereastra” ideală de timp pentru a intra bine pe piețele valutare pentru a pluti pe val până la țărm.
Emmanouil Lemonakis
Emmanouil Lemonakis s-a alăturat Saxo Bank în 2006, ca membru al echipei de consilieri pentru clienți privați pe piața din Grecia. În ultimii 9 ani, Lemonakis a avut multe reușite: a fondat o echipă responsabilă de clienții din Europa de Sud și statele din Balcani și a fost director adjunct al reprezentanței din Milano, în 2008. A fost, de asemenea, responsabil de înființarea biroului Saxo Bank în Atena, Grecia. În 2012, Emmanouil Lemonakis a fost numit Chief Operating Officer la Saxo Bank Cipru, funcție din care a fost promovat Head of Central Eastern Europe Region, în
2013.
Emmanouil Lemonakis are un Master în Business Internațional obținut la Copenhagen Business School.
{mosloadposition user9}