Ficatul este „uzina” corpului tău, organul care ajută la digestie și la eliminarea toxinelor și substanțelor dăunătoare din organism. De aceea, el este și cel mai afectat de consumul de alcool și grăsimi și primul care se resimte atunci când duci un stil de viață nesănătos. Din fericire, există soluții eficiente, prin care poți proteja sănătatea ficatului. Iată care sunt sfaturile medicilor.
1. Limitează consumul de alcool
Consumul excesiv de alcool poate distruge celulele hepatice și astfel afectează grav funcționarea ficatului. În timp, abuzul de alcool poate duce la ciroză hepatică și chiar la cancer. De aceea, ideal ar fi să bei alcool în cantități moderate sau doar ocazional.
2. Urmează o dietă echilibrată
Alimentația este esențială pentru sănătatea ficatului. De aceea, trebuie să eviți alimentele bogate în grăsimi, carbohidrații rafinați și dulciurile. Ar fi bine să consumi produse care conțin puține calorii, pentru că este important să-ți menții greutatea corporală în limite normale.
Un consum prea mare de grăsimi poate declanșa o boală numită ficat gras non-alcoolic, care apare în urma depunerilor de lipide la nivelul acestui organ.
O dietă sănătoasă include multe legume și fructe, dar și cereale integrale, care conțin fibre. Lactatele și carnea slabă sunt de asemenea recomandate, iar grăsimile sănătoase pot fi obținute din pește, semințe, nuci sau uleiuri vegetale. Și hidratarea susține sănătatea ficatului, de aceea este bine să bei zilnic suficientă apă, în jur de 2 litri.
3. Fă zilnic mișcare
Activitatea fizică face parte dintr-un stil de viață echilibrat și poate susține inclusiv buna funcționare a ficatului. Atunci când faci efort fizic, organismul tău arde trigliceride pentru a obține energie, prin urmare scade riscul acumulării grăsimilor la nivelul ficatului.
În plus, sportul te ajută să-ți menții și o greutate normală. Medicii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, indiferent ce tip de activitate fizică preferi.
sursa foto
4. Consumă suplimente care susțin activitatea ficatului
Oricât de multă grijă ai avea de sănătatea ta, uneori ficatul are nevoie de puțin ajutor. Stresul, oboseala, poluarea îl vor afecta chiar dacă tu ai grijă să respecți un stil de viață echilibrat. În această situație, poți consuma, la recomandarea medicului, suplimente alimentare care protejează ficatul.
Proprietățile silimarinei, spre exemplu, sunt recunoscute datorită efectelor benefice pe care le are acest produs pentru detoxifierea organismului. Silimarina, care este extrasă din armurariu, are rol hepatoprotector și antioxidant.
5. Respectă regulile de igienă
Ficatul are de suferit dacă faci hepatită. Ca să te ferești de această boală, trebuie să ai grijă la normele de igienă, să te speli bine pe mâini, să nu împarți cu alte persoane obiectele de igienă personală și să întreții relații sexuale protejate.
Din fericire, există și vaccinuri pe care le poți face, împotriva hepatitei A și B. Nu există vaccin care să te protejeze de hepatita C, de accea este important să ai grijă de tine, să păstrezi curățenie și să te asiguri că instrumentele folosite la stomatolog, la pedichiură sau la salonul de tatuaje sunt corect sterilizate.
În concluzie, ca să ai grijă de ficatul tău, trebuie să respecți o dietă echilibrată, să faci mișcare și să eviți abuzul de alcool.