A citi mult (şi bine) e dorinţa multor oameni, indiferent de vârstă sau de programul zilnic. Din păcate, constrângerile orarului şi oboseala acumulată ne împiedică de multe ori să ne aşezăm, dimineaţă de dimineaţă sau seară de seară, într-un loc confortabil, cu o carte în mână. Din aceste motive, atunci când tragem linie la finalul unui alt an, putem fi dezamăgiţi de numărul lecturilor pe care le-am dus într-adevăr la capăt. Există soluţii pentru o astfel de situaţie?
Deşi nu este cu putinţă să eliminăm responsabilităţile de zi cu zi sau să le amânăm pentru o perioadă nedeterminată, există cu siguranţă metode prin care să introducem cititul în cotidian. Sfaturile pe care ţi le propunem ţie, cititorule, au ca scop transformarea lecturii în stil de viaţă. Suntem siguri că, în ciuda dificultăţilor zilnice, dorinţa ta de cunoaştere va prevala întotdeauna!
sursa foto
1. Caută constant recomandări
Lectura funcţionează ca o reţea: de la o carte care ţi-a plăcut, ajungi la alta similară sau scrisă de acelaşi autor. De-acolo, la alţi scriitori care abordează temele şi motivele ce te interesează (şi unele care nu ştiai că sunt de interes pentru tine). Tocmai de aceea, noi îţi recomandăm să cauţi liste cu titluri de referinţă pentru genul care ţi-este cel mai drag. Nici nu-ţi vei da seama cât de repede ţi se umple biblioteca. Am zis cumva bibliotecă? Da, dar cum ar fi mai bine să fie biblioteca personală? În format fizic sau în format electronic?
2. Apelează la e-books
Mulţi cititori de cursă lungă sunt reticenţi în faţa cărţilor electronice. Este cât se poate de adevărat că volumele fizice te transpun într-o atmosferă diferită şi că e mai uşor să te concentrezi asupra lor, însă e-books reprezintă o evadare în lectură chiar şi în cele mai aglomerate zile. Atunci când te grăbeşti să ajungi dintr-un capăt al oraşului în celălalt, poţi deschide telefonul sau tableta şi să continui cartea începută – este o cale de mijloc şi esenţială pentru a rămâne un cititor activ.
3. Participă la cluburi de lectură
S-ar putea ca atunci când te gândești la lectură, să-ți vină prima dată-n minte o imagine solitară. Și totuși, cititul este o activitate mai socială decât ar părea la prima vedere. Dacă citești alături de câțiva prieteni sau de un membru al familiei, vei avea mult mai multă motivație să duci volumul la capăt. În plus, discuțiile pe marginea cărții vor servi drept mecanism energizant. Poți să participi la un club de lectură propriu-zis sau, așa cum am sugerat anterior, să faci un club neoficial în doi, în trei… în câți vrei!
4. Gândește-te la avantajele practice ale lecturii
Dincolo de plăcerea pe care o provoacă, cititul joacă un rol crucial în dezvoltarea personală. Poate că vrei să te înscrii la o facultate cu un examen de admitere foarte strict, precum Academia de Poliție sau Facultatea de Medicină. Poate că vrei să avansezi într-o carieră pedagogică sau să te califici drept terapeut. Poate că te-ai săturat de mijloacele de transport în comun și vrei să devii șofer. Oricare ar fi motivația ta, cele mai multe răspunsuri se vor găsi între paginile unor cărți. Dacă găsești volume ce te vor ajuta să-ți îndeplinești scopurile pe termen scurt sau mediu, vei deveni în mod automat un cititor mai disciplinat… și cu noi calificări, desigur.
5. Cumpără ușor și rapid
Un impediment major în calea lecturii consecvente este timpul, fără îndoială. De multe ori, până și a merge la librărie să găsești cărțile potrivite îți poate încărca programul, deja plin de alte responsabilități. Una dintre soluții o reprezintă cumpărăturile online. În afara faptului că volumele ți se livrează acasă sau la birou, ai posibilitatea de-a plăti pe loc. În plus, paginile de internet ale librăriilor au adesea activă funcția sugestiilor – ești ghidat încă de la intrarea pe site către o lectură mai bogată.
Așadar, este posibil să integrezi cititul în rutina ta zilnică. Cu puțină disciplină, cu o doză sănătoasă de socializare și cu o librărie online pentru nevoile tale, vei fi surprins să-ți revezi lista de lecturi la finalul anului.