Se apropie Paștele și, odată cu el, și kilogramele în plus pe care riscă să le acumuleze cei care sunt mai preocupați să se simtă bine în sânul familiei decât să fie atenți la siluetă.
Florin Cujbă, antrenor de fitness și owner al Optimize Body Center, dezvăluie cinci lucruri de care e bine să țină cont cei care doresc să revină din mica vacanță de Paște doar cu multe amintiri în plus, nu și cu kilograme.
„De Paște, ca de oricare altă sărbătoare, românul mănâncă și bea mai mult decât de obicei. Problema de sărbători este cantitatea consumată și combinațiile care se fac. Ce este bine de știut este faptul că, atunci când consumăm alcool, organismul se oprește din metabolizarea alimentelor și se ocupă de eliminarea lui. Acest proces duce la îngrașarea rapidă a organismului”, a precizat Florin Cujbă. Antrenorul de fitness nu interzice total înfruptarea din bucatele tradiționale, însă atrage atenția asupra limitelor care trebuie respectate. „Ideal este să consumați o singură masă grea pe zi, iar celelalte două să fie mai ușoare, cum ar fi carne la grătar cu legume”, exemplifică el.
În timp ce numărul de ouă care pot fi ciocnite este nelimitat, cel care pot fi însă consumate se reduce la două. „Două ouă fierte pe zi este o cantitate mai mult decât optimă. Nu intru în detalii dacă ele trebuie să fie cu sau fără gălbenuș… Să se consume întregi, dar fierte, exact așa cum este și datina”, precizează Florin Cujbă.
Așadar, cele cinci secrete pentru a rămâne în formă de sărbători sunt următoarele:
1) O singură masă îmbelșugată pe zi
2) Două mese ușoare
3) O formă de mișcare dimineața – alergat, circuit cu propria greutate, jogging
4) Odihnă
5) Multă apă.
„Organismul reține multă apă în prima etapă. Dacă după sărbători te întorci rapid la mișcare vei avea surpriza ca în maximum 2 săptămâni să revii la normal. Nu poți depune grăsime în 4 zile de mâncat și băut. Sportul este o componentă ce nu trebuie sa lipsească din rutina zilnică. Ca să vă sperii puțin, principala cauză care duce la deces este alimentația dezechilibrată. Până în urmă cu 50 de ani ne confruntam cu boli infecțioase ca principala cauză, însă acum le avem pe cele cronice, care sunt generate în mare măsură de alimentația dezechilibrată și de lipsa mișcării”, a mai explicat antrenorul de fitness.