Multe dintre marile orașe ale lumii sunt într-un proces de transformare accelerată care indică existența unei tendințe ce nu mai poate fi ignorată. Pentru a oferi o viață de calitate locuitorilor, orașele trebuie să devină smart și „verzi”. Parisul, Praga și Amsterdam, Stockholm, Barcelona, Copenhaga sau Hamburg sunt în topul metropolelor inteligente și verzi din Europa, campioane la implementarea unor proiecte care transformă spațiul urban într-unul sustenabil. Iată doar 5 exemple de astfel de proiecte pentru adevărate orașe ale viitorului.
1. Vecinătatea de 20 de minute!
Cum ar fi ca locuitorii orașelor să aibă acces facil la cumpărături, educație și sănătate, activități culturale și sportive, la tot ce ține de relaxare și să ajungă la serviciu cât ai bate din palme? Cum ar fi ca tot ce e necesar pentru buna desfășurare a vieții să fie amplasat în vecinătatea locuinței, într-un perimetru care se poate străbate în 20 de minute cu transportul public, bicicleta sau pe jos?
Conceptul de „20-minute neighbourhood” câștigă tot mai mult teren în lumea întreagă, iar campion în domeniu este orașul australian Melbourne. Însă, nici europenii nu se lasă mai prejos. Primarul Parisului, spre exemplu, intenționează să transforme Orașul luminilor într-unul „verde”. Edilul a ales celebra Rue de Rivoli ca prototip al unei viitoare metropole verzi, în care niciun parizian nu va trebui să meargă mai mult de 15 minute cu bicicleta sau pe jos spre muncă, cumpărături sau rezolvarea unor treburi la administrația locală.
2. BikeTower – Turnul de biciclete
În contextul unor preocupări tot mai intense pentru mobilitatea urbană sustenabilă, în orașele europene și nu numai, s-au intensificat proiectele pentru transformarea acestora într-unele verzi. Au fost încurajate mijloacele alternative de transport, s-au amenajat zeci de km de piste pentru biciclete și au apărut parcări automatizate pentru biciclete – BikeTowers. Aceste sisteme complet automatizate sunt ușor de administrat și aduc beneficii atât municipalităților, cât și locuitorilor orașelor.
Parcate într-un astfel de spațiu, bicicletele sunt protejate împotriva furtului și a condițiilor meteo nefavorabile. Parcarea verticală de biciclete permite și depozitarea accesoriilor (scaun pentru copil, coș de cumpărături, cască de protecție, vestă reflectorizantă etc). Fiind complet automatizat, BikeTower este disponibil 24 h din 24, 7 zile din 7. Încurajarea utilizării bicicletei are efecte pozitive asupra sănătății locuitorilor orașelor, reduce agomerația pe șosele și poluarea. Orașele devin mai sănătoase, iar municipalitățile au de câștigat: BikeTower este o investiție inteligentă cu rezultate vizibile imediat, iar finanțarea se poate realiza din fonduri europene. În plus, datorită preocupărilor pentru dezvoltarea orașelor verzi, reprezintă un bussines în trend al momentului. În România, BikeTower este o soluție pentru orașe „smart & green” aflată în portofoliul companiei KADRA.
3. Orașul burete
Pe vremuri, cei mai mulți dintre bunicii din mediul rural obișnuiau să strângă apa de ploaie. Astăzi, după ce zone urbanizate rapid s-au confruntat cu inundații din cauza blocării fluxului natural al apei de ploaie, s-a ajuns la concluzia că managementul inteligent al apei pluviale este absolut necesar în metropole. Orașul-burete „absoarbe” apa de ploaie, o colectează în mod inteligent și o folosește pentru întreținerea spațiilor verzi, prevenind implicit și inundațiile. Acesta este un lucru pus deja în practică în Shanghai, spre exemplu, unde străzile au fost pavate cu material permeabil, capabil să absoarbă ploaia, iar excesul de apă a fost utilizat pentru întreținerea acoperișurilor verzi și a grădinilor.
4. Pădurile verticale
Pădurile verticale nu mai sunt chiar o noutate, ci un proiect inovativ pentru care optează din ce în ce mai frecvent arhitecții. Pentru a rezolva problema poluării și lipsei vegetației din marile orașe, pădurile verticale, în corelație cu alte tipuri de măsuri par o soluție foarte eficientă. Exemplul cel mai elocvent este binecunoscutul Bosco Verticale din Milano. În 2008, orașul din Peninsulă a fost desemnat cea mai poluată metropolă din Europa. În același an, edilii orașului au inițiat ridicarea a doi zgârie-nori împăduriți, Bosco verticale, cel mai premiat proiect de design ecologic din lume. În România există astfel de construcții la Timișoara.
5. Păduri și grădini urbane
După ce urbanizarea a însemnat secole de decimare a spațiilor verzi și înlocuirea acestora cu construcții din beton și sticlă, importanța „plămânului verde” în creșterea calității vieții în orașe a fost redescoperită. În metropolele lumii s-au amenajat tot mai multe grădini urbane, iar apoi s-a trecut la etapa următoare: plantarea de noi păduri urbane. Parisul, spre exemplu și-a stabilit obiectivul ambițios ca, până în 2030, 50% din suprafața orașului să fie acoperită de suprafețe verzi. În zona Turnului Eiffel şi pe Champs-Élysées vor fi amenajate noi grădini urbane, iar în proximitatea Gare de Lyon, Hôtel de Ville și Opéra Garnier vor exista păduri urbane.
Toate aceste proiecte demonstrează că orașele nu înseamnă implicit spații poluate, aglomerate, în care calitatea vieții este foarte scăzută. Există soluții pentru a schimba situația. Totul depinde de managerierea lor inteligentă și de implementarea unor proiecte care au capacitatea de a transforma radical peisajul urban.
Pe 25 și 26 iunie, la cea de-a patra ediție a Smart Mobility Cluj 2022, KADRA va prezenta BikeTower, soluția sa smart pentru mobilitate sustenabilă.