Aerul condiţionat te ajută să creezi o atmosferă plăcută în interior, indiferent câte grade sunt afară. Dacă la început aparatele nu făceau altceva decât să răcească aerul dintr-o cameră, în prezent tehnica a evoluat atât de mult încât se integrează perfect într-o casă de tip smart. Iată care sunt cele mai noi programe şi tehnologii pe care ţi le poate oferi un sistem de aer condiţionat performant:
Moduri de funcţionare
Dincolo de butonul ON/OFF, telecomanda aparatului de aer condiţionat trebuie să-ţi permită navigarea mai multor moduri de funcţionare, în funcţie de mediul în care este instalat şi de preferinţele utilizatorilor. Printre acestea se numără modul răcire, încălzire, uscat (scade umiditatea din cameră), ventilator (nu porneşte compresorul), sleep (controlează termostatul astfel încât aparatul să nu pornească atunci când temperatura de afară scade), turbo (foloseşte mai multă energie electrică pentru a răci mai rapid), economic (creşte eficienţa energetică, dar nu încălzeşte/răceşte la fel de eficient), silenţios (ventilatorul şi compresorul funcţionează mai încet, coborând nivelul de decibeli). Programele de funcţionare pot fi un prim criteriu de alegere a aparatului de aer condiţionat. Stabileşte din principiu modurile de care ai nevoie în locul în care îl vei instala şi alege un model performant care acoperă toate condiţiile.
Dezumidificare
În sezonul cald, nu doar temperaturile ridicate creează disconfort. Chiar şi indicii de confort termic iau în calcul raportul dintre temperatura din atmosferă şi umiditatea aerului. În ţările cu climă uscată, temperaturile pot trece cu mult peste valoarea de 40 de grade Celsius, atât timp cât umiditatea nu este ridicată. În schimb, în Marea Britanie, spre exemplu, din cauza umidităţii ridicate, de la 25 de grade Celsius în sus se activează avertismentele valului portocaliu de căldură. În interiorul unei clădiri, pe lângă încălzirea pereţilor şi a ferestrelor, există un exces de umiditate creat de activităţile cotidiene: spălat, curăţat, punerea în funcţiune a aparaturii electrice etc. Toate acestea pot duce la apariţia umezelii, condensului şi mucegaiului pe pereţi. Printre cele mai periculoase fenomene este cel al diferenţei foarte mari de temperatură între interior şi exterior. Dacă temperatura dintr-o cameră este coborâtă forţat la valori sub 20 de grade Celsius, iar afară sunt spre 40, umiditatea din interior creşte forţat. În aceste condiţii este esenţial ca aparatul tău de aer condiţionat să aibă integrat un dezumidificator. Confortul din încăpere creşte semnificativ atunci când controlezi nu doar temperatura, ci şi umiditatea din aer, iar programul de uscare al aerului condiţionat performant trebuie să acopere acest aspect.
Filtre
Aparatul de aer condiţionat nu trebuie doar să răcească temperatura dintr-o încăpere, ci şi să îmbunătăţească prin filtrare calitatea acestuia. Filtrul principal are misiunea de a elimina praful şi poluanţii din mediul în care este montat. Cu cât are mai multe sisteme auxiliare de prefiltrare, cu atât poate capta mai multe pericole invizibile prezente în atmosferă.
Clasă energetică A
Ţinând cont de ritmul în care cresc cheltuielile pentru energie, orice aparat performant trebuie să aibă cu scor cât mai bun din punct de vedere al clasei energetice. Un aparat de aer condiţionat care consumă mult curent va fi greu de întreţinut pe timp de vară, când funcţionează aproape fără oprire. În schimb, unul similar cu coeficient A sau A+ oferă randamentul dorit fără a încărca peste măsură factura la energie electrică.
Control de la distanţă
Posibilitatea de a controla funcţiile aerului condiţionat de la distanţă este o realitate. Atunci când eşti plecat, aparatul nu trebuie să intre în funcţiune pentru a menţine ambientul plăcut. Aparatele de aer condiţionat conectate la reţeaua Wireless pot fi monitorizate prin intermediul unei aplicaţii dedicate. De pe laptop sau telefon poţi vedea câte grade sunt în cameră şi nivelul de umiditate. Astfel, aparatul poate fi pornit atunci când primul venit se apropie de clădire, astfel încât atunci când intră să găsească o temperatură optimă. Dacă foloseşti un asistent virtual în casa ta inteligentă, indiferent de producător, acesta poate controla şi aparatul de aer condiţionat.
Aerul condiţionat contribuie la nivelul de confort din interiorul casei. Pe lângă standardul de reglare a temperaturii, aparatura performantă are o varietate de programe şi funcţii menite să îmbunătăţească experienţa dintr-o încăpere.