Pentru unii, chimia pe care o au cu publicul este uimitoare, de aceea, urcă pe scenă fără probleme și țin prezentări demne de TED Talks, cu o naturalețe de invidiat. Însă mai există și o a doua categorie de oameni: cei cu foarte multe lucruri interesante de spus, dar care mai degrabă s-ar ascunde sub o piatră decât să țină o prezentare în fața unui auditoriu. Cei îi face pe cei din urmă să își inhibe dorința de a vorbi în public? Teama de eșec? Lipsa unei coerențe în discurs? Refuzul de a ieși din propria bulă de confort? Credem că avem câteva răspunsuri la toate aceste întrebări, răspunsuri pe care vrem să le împărtășim cu tine, pentru a-ți putea îmbunătăți skill-urile de public speaker:
1. Vorbitul în public și gestionarea emoțiilor
Gâtul ți se usucă, palmele îți transpiră instant, iar ideile pe care le-ai pregătit înainte par că nu mai au nicio noimă, atunci când urci pe scenă? Da, este absolut firesc să treci prin tot acest amalgam de stări, pentru că emoțiile sunt cel mai mare HOP peste care trebuie să treacă un public speaker. Trebuie, însă, înțeles un lucru extrem de important: timiditatea și nervozitatea sunt sentimente, vin și pleacă, nicidecum trăsături definitorii ale caracterului tău. Este absolut firesc să te intersectezi cu acestea (de altfel, cu toții am experimentat aceleași trăiri), atunci când ești pus față în față cu o situație de acest fel, care te aspiră efectiv din zona ta de confort.
2. Mesajul pe care îl adresezi publicului
Succesul de care unii speakeri se bucură ține de modul în care aceștia își construiesc întregul discurs. Dacă realizezi prezentarea astfel încât să răspundă unor întrebări cu care membrii audienței au venit la acel eveniment, rezolvi o problemă de comunicare prin public speaking. Vrei să afli mai multe despre construirea unui mesaj coerent și pe limba celor din sală, atunci când urci pe scenă? Autorul Dale Carnegie a scris o carte intitulată “Cum să vorbim în public?”, în care pune accent pe ideea că public speaking-ul se învață, la fel ca orice alt skill din această lume. Lectură plăcută!
3. Pregatirea este vitală
Alocă întotdeauna timp suficient pentru a-ți pune la punct discursul. Pregătirea îți va permite să lucrezi la estetica slide-urilor, la creionarea mesajului în funcție de audiență, la concretizarea unor idei de final, astfel încât să termini prezentarea într-o notă pozitivă. Fără o pregătire de cel puțin 2-3 zile, te expui benevol unor necunoscute, ce se pot întoarce ca un bumerang împotriva ta, chiar atunci când ești pe scenă: o întrebare mai puțin plăcută, venită din public, un timp prea scurt pentru a trece cursiv prin toate slide-urile pe care le-ai pregătit etc.
sursa foto
4. Nu citi și nu prezenta robotic ideile
Naturalețea discursului îți aduce din start o bilă albă, atunci cand vorbești în public. Cea mai mare greșeală pe care o poți face, într-o astfel de situație, este să citești de pe foi, sau să prezinți robotic adnotările dintr-un slide. Cei din public își pot da repede seama dacă te-ai pregătit sau nu pentru acel eveniment și pot fi chiar jigniți de lipsa ta de profesionalism, mai ales dacă vorbești la un eveniment de top al ramurei de business respective.
5. Importanța comunicării bidirecționale
Tot Dale Carnegie susținea faptul că “publicul te va asculta, va rezona cu mesajul tău și îți va urma îndemnurile cu entuziasm”, atât timp cât îi oferi șansa unei comunicări bidirecționale. Stabilește o legătură cu cei din public, transmițând un mesaj ușor de descifrat și răspunzând tuturor întrebărilor pe care le primești la finalul prezentării. Cu alte cuvinte, mesajul trebuie să graviteze în jurul nevoilor sau al interesului pe care îl manifestă cei din public, vizavi de un topic sau altul.
Iată 5 moduri simple prin care îți poți îmbunătăți vorbitul în public. Ține cont de faptul că pregătirea reprezintă cheia succesului, așadar, investește timp și răbdare în prezența scenică și discurs, elocvență și dicție, prospețimea topicurilor dezbătute!